Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
laura52
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 9:08 Temat postu: czy to juz poczatek zespołu stresu pourazowego |
|
|
..
Ostatnio zmieniony przez laura52 dnia Nie Sie 17, 2008 22:06, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 10:19 Temat postu: |
|
|
PTSD to jest zupełnie coś innego, tu są opisane skutki przemocy psychicznej, ale nie ma to nic wspólnego z zespołem stresu pourazowego. _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 10:58 Temat postu: |
|
|
..
Ostatnio zmieniony przez laura52 dnia Nie Sie 17, 2008 22:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 11:37 Temat postu: |
|
|
Spytaj się rabina Googla
mnie on nigdy nie zawiódł
moim zdaniem całkowicie mylisz pojęcia, skutki przemocy psychicznej mogą być bardzo poważne, łącznie nawet z chorobą psychiczną, jednak jest to zupełnie co innego niż skutki stresu tarumatycznego _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 11:44 Temat postu: |
|
|
.......
Ostatnio zmieniony przez laura52 dnia Nie Sie 17, 2008 22:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 16:31 Temat postu: |
|
|
Wild napisał: | Spytaj się rabina Googla
mnie on nigdy nie zawiódł
moim zdaniem całkowicie mylisz pojęcia, skutki przemocy psychicznej mogą być bardzo poważne, łącznie nawet z chorobą psychiczną, jednak jest to zupełnie co innego niż skutki stresu tarumatycznego |
Eeee, wedlug mnie to dokladnie jest PTS - stres posttraumatytczny, nietypowo wywolany, ale to jest to.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 18:12 Temat postu: |
|
|
Zespół stresu pourazowego PTSD, oraz zaburzenie po stresie traumatycznym PTS wywołany jest reakcją organizmu na bardzo silne przeżycie strachu, zagrożenia często doświadczane jako zagrażające życiu osoby doświadczającej urazu lub bycie świadkiem zagrożenia innych osób. Również gwałt czy molestowanie seksualne uznawane jest za takie przeżycia.
Przemoc psychiczna wyrządza ogromne szkody w psychice ofiary, ale uznawanie zaburzeń powstałych z tego powodu PTS, czy PTSD jest nieporozumieniem.
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem czemu w ogóle przyszło Wam to do głowy. Tym bardziej, że objawy osób doświadczających przemocy psychicznej i cierpiących na PTS czy PTSD różnią się zasadniczo. Uważam za niebezpieczne dopasowywanie sobie na siłę zaburzenia do objawów, jakie by one nie były. Niczemu to nie służy i właściwie jest kontynuowaniem przemocy psychicznej, dokonywanej tym razem na sobie samym.
Poza tym nie bardzo nawet rozumiem, jak mogą powstawać takie nieporozumienia, sama nazwa wskazuje, że mamy tu do czynienia ze stresem traumatycznym, a przemoc psychiczna to zupełnie co innego.
Chociaż z drugiej strony to jak się ktoś uprze, że cierpi na PTS lub PTSD to ja na to nic nie poradzę, to widocznie cierpi i już... _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 19:48 Temat postu: |
|
|
Wild,
Np podczas gdy go kochasz przemocowiec mowi, ze popelni przez Ciebie samobojstwo i Ty nie masz wyjscia tylko w to wierzysz, ze jestes powodem jego mysli samobojczych. Tym samym wywoluje w Tobie przezycie traumatyczne. Nazwy sluza jedyne do klasyfikacji zjawisk spotkanych w przyrodzie. Zjawisko moim zdaniem w tym przypadku jest podobne. Traktowanie przez przemocowcow wywoluje wlasnie przezycia traumatyczne lub bardzo silne przezycia strachu. Roznica moze byc np ze zjawisko wywolujace ksiazkowa PST jest zjawiskiem naturalnym i przypadkowym np wypadek samochodowy, w przypadku przemocowcow przezycia traumatyczne sa wywolywane celowo i z pelna swiadomoscia ich skutkow.
Co do tego czemu to sluzy, mysle, ze jak wiesz, ze masz PTS to wiesz, ze nie jestes chora psychicznie i wiesz jak rozpracowac i ze jest to do wyleczenia. W moim przypadku przynajmniej odnajduje analogie do PTS.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 20:07 Temat postu: |
|
|
Dynamika, stawianie sobie błędnej diagnozy może tylko zaszkodzić. _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 20:51 Temat postu: |
|
|
Tako rzecze Zaratustra.
Mlodosci Ty nad poziomy wylatuj... |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 21:37 Temat postu: |
|
|
Wild napisał: | Dynamika, stawianie sobie błędnej diagnozy może tylko zaszkodzić. |
Wild,
Zwykle na tym forum moje slowa brane sa za pewien obiektywny wskaznik. W tym przypadku odwieszam to zalozenie, bo mowie o swoim doswiadczeniu a tu nie latwo byc obiektywnym. Wiec prsze Wild traktuj moja opinie jak zupelnie moja prywatna opinie o tym co czuje, ze mnie spotkalo.
To dzialalo troche jak amerykanska tortury wodne, w ktorych wywoluje sie jedynie wrazenie topienia w osobniku, podczas gdy tak naprawde on sie nie topi. Do tego dochodzi rownierz caly proces manipulacji przez przemocowca i praktycznie proces programowania mysli ofiary. Dobra wiadomosc jest taka, ze jej cala praca poszla na marne.
pozdrawiam,
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 22:03 Temat postu: |
|
|
Rozumiem i przepraszam, nie mam prawa decydować o słuszności Twoich własnych odczuć.
<edit: trochę mi się za dużo napisało>
Pozdrawiam _________________ krzyk ofiary zwabia sępy
Ostatnio zmieniony przez Wild dnia Czw Lip 31, 2008 23:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 22:52 Temat postu: |
|
|
Lauro gdzie wyszukałasz te pytania ankietowe ?
nie wnikałem dokłądnie czy te pytania służą przypuszczalniu wystąpienia stresu pourazowego lecz z tego co wstępnie widzę nie dotyczą tego (mogę się mylic). Aczkolwiek postaram się w osobnym temacie podac kontretne pytania dotyczące przemocy . ( wkrótce)
pozdrawiam serdecznie  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Pią Sie 01, 2008 6:35 Temat postu: Re: czy to juz poczatek zespołu stresu pourazowego |
|
|
laura52 napisał: | 5. Brakuje ci oparcia, masz uczucie, jakby ziemia usunęła ci się spod nóg.
Najbardziej wkurza mnie punkt 5. To ,ze potrzebuje oparcia,ze nie daje rady sama sobie byc sterem zaglem i okretem. Chce , staram sie i nie wychodzi.
Umowilam sie z tym cudownym lekarzem o ktorym pisalam przed rokiem. Z nadzieja ze znow rzuci mi slowo klucz . |
Bardzo dobrze Lauro, ze obserwujesz co sie dzieje dookola, tak naprawde to wymaga czasu i kontaktu z drugim calkowicie normalnym czlowiekiem dobrze do Ciebie nastawionym, co by nie mowic to przez iles tam lat zylas w atmosferze niezdrowej dla Ciebie, troche czasu zajmuje przyzwyczajenie sie do normalnosci, wazne jest doprowadzic swoje zamierzenia do konca
pozdrawiam,
P _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 21:30 Temat postu: |
|
|
Stres pourazowy pojawia sie zawsze wtedy gdy jakaś przemoc, napięcie, sytuacja zbyt długo i zbyt brutalnie oddziaywuje na nasze mysli, czyny, poczynania....
Przemoc fizyczna, psychiczna i kazda inna jesli ma za soba długoletnia bytnośc w naszej duszy zasługuje w pełni na taką nazwę... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|