Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
toto
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 11:14 Temat postu: alimenty dla zony. |
|
|
Czy ktoras z Was orientuje sie czy wniosek o alimenty na dzieci i zone pisze sie w jednym wniosku, czy w dwu odrebnych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 13:35 Temat postu: |
|
|
można pisać razem, w jednym wniosku _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 13:53 Temat postu: |
|
|
Wniosek o alimenty na dorosłe dziecko składa dziecko....Wniosek o alimenty na żonę składa zona...Wniosek składa sie łącznie gdy dziecko jest nieletnie i wskazuje matkę jako przedstawicielkę ustawową dziecka... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 14:30 Temat postu: |
|
|
w przypadku gdy dzieci nie sa dorosle mozna zlozyc jeden wniosek _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 14:43 Temat postu: |
|
|
dzieki, zrozumialam. Kolejne pytanie. Moze potraficie tez odpowiedzec jaka jest zasadnicza roznica pomiedzy świadczenia na zaspokojenie potrzeb rodziny, o których mowa w art. 27 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (dalej: k.r.o.). ... a zwyklymi alimentami.? / poza fiskalna, bo to juz wiem/ |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 15:10 Temat postu: |
|
|
odpowiedziałem na priw...Konstrukcja art.27 wyjaśnia co to za stwór...
Art. 27.
Oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą przez swój związek założyli. Zadośćuczynienie temu obowiązkowi może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o wychowanie dzieci i na pracy we wspólnym gospodarstwie domowym.
Media, czynsz, sprzątanie, gotowanie, osobista opieka nad domem, dzieckiem...
a alimenty to świadczenia uzyskiwane wtedy gdy żona znajdzie się np. w niedostatku.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 20:33 Temat postu: |
|
|
no i fajnie. nadal zcmienie mozgu.
No to o co ja mam wystepowac do sądu ?
1. o alimenty na syna/?
2. o alimenty dla siebie
3 o alimenty dla syna syna i siebie?
4. o przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny?
Fakty.:
1 facet tylko nocuje.- wraca poznym wieczorem,
2. w sobote gotuje rosol i raczy go nim i nas przez weekend.
3 W poniedzialek znika. Wieczorem srednio do 10 tego kazdego miesiaca przynosi chleb, maslo/ najtansze - / i 20 dkg najtanszej mielonki. PO 10 tym juz nie przynosi w tygodniu nic/.
Podobno placi za prad i gaz. Chyba placi bo nie przychodza wezwania. Mnie przydzielil czynsz/ najwiekszy koszt/ telefon , rtv , kablowke, internet. Oczywiscie nie daje mi ani zlotowki. Synowi rowniez.
Nie wiem ile zarabia, nie wiem co płaci , nic nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 23:07 Temat postu: |
|
|
O alimenty dla syna - zdecydowanie, ale tylko wtedy możesz wystąpić gdy syn nie jest pełnoletni(nie ma skończonych 18 lat), jeśli syn ma skończone 18 lat to musi sam występować o alimenty(jeśli sie uczy)
Możesz wystąpić do sądu o zobowiązanie męża do uczestniczenia w kosztach utrzymania mieszkania i rodziny...Podlicz wszystkie koszty związane z utrzymaniem - czynsz, media, Twój osobisty udział w staraniu się o mieszkanie, podziel to na 2 i wystaw taka sumę jak ci wyjdzie...
alimenty na siebie w zasadzie możesz uzyskać po orzeczeniu rozwodu i tylko wyłącznie wtedy gdy wykażesz, ze w wyniku rozwodu znajdziesz się w niedostatku...w Twoim przypadku to chyba niemożliwe, prędzej Twój Adonis wykaże, ze on sie znajdzie w niedostatku...
a i jeszcze jedno...W przypadku orzeczenia rozwodu z winy którejś ze stron, strona wyłącznie winna rozkładowi małżeństwa nie może żądać alimentów - nawet w przypadku gdy znajdzie sie w niedostatku - od tej drugiej, niewinnej strony... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 22:56 Temat postu: |
|
|
Toto jeśli facet jest wciąż Twoim mężem to piszesz o:
- wniosek o nałożenie obowiązku przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny.
Jeśli jesteście po rozwodzie to:
- o alimenty dla syna syna i siebie.
Jeśli wnosisz o rozwód:
- o alimenty dla syna i siebie w jednym wniosku.
W sytuacji, gdy masz rozwód z orzeczeniem o winie - wyłączna wina małżonka - w tym wypadku wina Twojego męża możesz pisać o alimenty dla siebie (nie zależy to od sytuacji materialnej Twojego męża) jeśli Twoja sytuacja materialna istotnie pogorszyła się.
Jeśli natomiast masz rozwód bez orzeczenia o winie - alimenty przyznaje sąd tylko wtedy jeśli uzna, że popadniesz/jesteś w niedostatku z powodu rozwodu.
Orzeczenie o winie przy rozwodzie lub bez winy nie ma znaczenia jeśli chodzi o alimenty na dziecko - je sąd przyznaje zawsze.
Zbyt mało informacji napisałaś, bym mogła Ci odpowiedzieć dokładnie na to co potrzebujesz. Czy jesteś po rozwodzie, w trakcie (składasz wniosek o rozwód), w separacji czy jaka jest sytuacja Twojego małżeństwa? _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 23:23 Temat postu: |
|
|
Jestem z toto w kontakcie...i wspólnie układamy plan działania, jesli te pisam sądowe można nazwać planem działania.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 19:56 Temat postu: |
|
|
http://www.prokuratura.walbrzych.pl/wz_pi_pr.htm
tutaj są wzory niektórych pism procesowych - link do prokuratury okręgowej _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 0:43 Temat postu: |
|
|
Wzór to jeszcze nie wszystko, chociaż przyznaje, ze pomaga w wielu przypadkach... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|