Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
toto
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 21:09 Temat postu: procedury cd oskarzyciel posilkowy |
|
|
Damy rade wytlumaczyc z polskiego na nasze , tj przetlumaczyc urzedowy jezyk prawniczy w temacie oskarzyciel posilkowy?
Pytania:
1.
tryb odwolawczy od decyzji prokuratora w przypadku odrzucenia sprawy.
... czy odwolanie jest do tego samego prokuratora ,ktory odrzucil?
.. czy odwolanie sklada sie od decyzji czy jak w sadzie po wskazaniu bledu proceduralnego , prawnego..
...jak dlugo czeka sie na decyzje prokuratora o skierowaniu sprawy do sadu /wzglednie odrzuceniu
no i ten nieszczesny oskarzyciel posilkowy.
samej sie brac za role oskarzyciela posilkowego czy jednak wziac adwokata? Samej troche straszno jesli jest sie nieobytym w sa dzie a my raczej nieobyte.
Ale i niebogate tez.
Jutro cos odnajde na ten temat, wkleje a - o co porsze- echnaton pomoze nam zrozumiec niuanse.
CzYtam i czytam o tym oskrzycielu i boje sie troche. ze nie dam rady. ze pogubie sie w wejsciach i wyjsciach,ze nie polapie sie kiedy wolno mi zabrac glos, , nie wykorzystam szans.
ps. czemu zadaje pytanie ile czasu srednio trwa droga od policji do decyzji prokuratora. 4 tego kwietnia mam druga sprawe o alimenty.
Ocywiscie ze Kazik nie moze odpowiedziec dokladnie , ale czy sa to tygodnie czy miesiace.?
Wiecie co mi sie marzy... odszkodowanie, czyli precedens.
Nie tak dawno czytalam wywiad z prawnikiem, ktory mowil w nim,ze zgodnie z prawem europejskim polkom tez sie nalezy. Ale,ze nie bylo jeszcze takiego procesu , ze on bardzo polki namawia by skorzystaly z teh drogi. Odnajde wywiad i poczytamy razem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 21:14 Temat postu: |
|
|
Oskarżycielem posiłkowym MUSISZ być niezależnie od tego czy masz adwokata.Bo jeśli nie to ani Ty ani Twój adwokat nic właściwie nie możecie.
Wtedy stronami w sprawie są Twój mąż i Prokuratura.TY NIE!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 21:16 Temat postu: |
|
|
Ja się o to właśnie dzisiaj rozbiłam, myślę, że gdybym była w Sądzie, to może mój mąż nie miałby siły przebicia na odstąpienie od eksmisji, a tak ehh
Adwokata można mieć z Urzędu, ale nie wiem jaki jest próg dochodów.
Ale nawet jeśli go masz, a nie jesteś osk.posiłkowym to źle, bo teoretycznie nie masz dostępu do niczego.Ja nie mogłam nawet zapoznać się z odwołaniem, które mój mąż napisał.
O to żeby być osk.pos. występujesz PRZED PIERWSZA ROZPRAWA, potem to po balu...
Nie masz się w czym pogubić, bo właściwie sprawa od Twojej strony prowadzona powinna być przez Prokuraturę, a o tym czy Sąd zechce Cię wysłuchać decyduje tylko Sąd.Oskarżycielem posiłkowym musisz być koniecznie, naprawdę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 21:32 Temat postu: |
|
|
Wiem,ze musze. Chce byc takim co sad go raczy wysluchac. Nie podoba mi sie rola figuranta.
walsnie tu nie wiem; adwokat ma prawo mowic. oskarzyciel posilkowy jedynie za zgoda sadu. Wychodzi,ze potrzebny jest adwokat.
inaczej wychodzi jak u ciebie Mag. Koszmar. najwazniejszy punkt przegrany. |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 21:34 Temat postu: |
|
|
kurcze co robil ten twoj adwokat, ze do tego dopuscil??
Nawet tego nie wiesz, bo ... nie bylas oskarzycielem posilkowym. fakt- straszny w skutkach blad. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 21:36 Temat postu: |
|
|
No właśnie i nawet nie mogę powiedzieć adwokatowi, że mu nie zapłacę, bo miałam go z urzędu
Cholera, muszę jakoś ustawić się do pionu, ale dzisiaj to ciężko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 22:47 Temat postu: |
|
|
Adwokat może zgłaszać wnioski, stawiać pytania wszystkim osobom przesłuchiwanym przez sąd, może odwołać sie od wyroku...
Tak samo oskarżyciel posiłkowy...
Otrzymując adwokata z urzędu nie ma co liczyć na jego błyskotliwość czy zaangażowanie...W zasadzie dostaje sie najsłabszych obrońców, a jest dobrze jeśli zdążą zapoznać się ze sprawą a nie tylko przesiedzą na ławie i czasami nawet jawnie przedrzemią....czasami odnosżę wrażenie, ze system sprawiedliwości jest w porządku, zapewnił nam do obrony(oskarżania) adwokata, a reszta ...no cóz trzeba przymykać oczy na niedoskonałości sprawiedliwości....
Na temat bycia oskarzycielem toto porozmawiamy gdy sprawa wpłynie dio sądu i zostaniesz o tym powiadomiona...ani minuty wczesniej! bo to niepotrzebne zawracanie głowy... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 5:55 Temat postu: |
|
|
zgadzam sie z toba- teraz nie gadamy,.
Echnatonie.. czy J ma DZIS status podejrzanego czy oskarzonego?
Policjant zwracal sie do niego slowem " podejrzany" |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 5:57 Temat postu: |
|
|
okii, znam juz odpowiedz: podejrzanego. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 14:11 Temat postu: Re: procedury cd oskarzyciel posilkowy |
|
|
toto napisał: |
Pytania:
1.
tryb odwolawczy od decyzji prokuratora w przypadku odrzucenia sprawy.
... czy odwolanie jest do tego samego prokuratora ,ktory odrzucil?
.. czy odwolanie sklada sie od decyzji czy jak w sadzie po wskazaniu bledu proceduralnego , prawnego..
...jak dlugo czeka sie na decyzje prokuratora o skierowaniu sprawy do sadu /wzglednie odrzuceniu
|
Decyzję o odwoąłniu od niekorzystnego roztrzygnięcia podejmuje prokurator nadrzędny nad tym co wydał postanowienie.
Mozna i od jednego i drugiego. w zależności od sprawy skąłda się od decyzji np. o umorzeniu, o odmowie wszczęcia, wskazując na braki i uchybienia(pominięcia), które nie zostały uwzględnione przy podejmowaniu decyzji. Myslę,ze od wszczęscia sprawy przez policje do przekazania do sądu upłuwa od 3 do kilkunastu miesięcy, w zależności od wydajności sądów. Trudno mi wypowiadac sie o całej Polsce, mogę powiedizec,z ę w moim mieście pierwsza rozprawa przed sądem odbywa sie po około 3-4 miesiącach po wszczęciu sprawy przez policję.
O oskarzycielu powiem może dłużej ale wieczorem, teraz nie mam czasu... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 14:13 Temat postu: |
|
|
do toto:
Podejrzany to ten komu przedtawiono zarzuty czyli Twój mąz, gdy akt oskarzenia wpłynie do sądu - zosatniesz o tym powiadomiona - wtedy mąż nabędize status oskarzonego....
W czasie sprawy w policji i prokuraturze - podejrzany
podczas rozprawy przed sadem - oskarzony _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 23:21 Temat postu: |
|
|
dokładnie .
osoba podejrzana - wobec której jest uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa .
podejrzany - os . wobec której przedstawiono zarzut bądz została przesłuchana w charakterze podejrzanego .
oskrżony - os. wobec której wydano akt oskarżenia .
skazany - czyli prawomocny wyrok Sądu .
--------------------------------------------------------------
troszkę to masło maślane ale dobrze to wiedziec .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 0:26 Temat postu: |
|
|
Oj T. niepotrzebnie wprowadzasz do kanonu postaci osobę podejrzaną, to tylko może więcej namieszac.....
Mój wykład był bardziej klarowny, bo się nie mądrzyłem:) _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 0:32 Temat postu: |
|
|
no tak ale ostatnio zadano mi to pytanie w realu więc postanowiłem przelac na forum . Stąd moje zdublowanie . To tak w kwestii sprosotowania
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 22:54 Temat postu: akt oskarżenia |
|
|
Witam Was wszystkich tu obecnych. Mam pytanie... W jaki sposób dochodzi do przedstawienia aktu oskarzenia podejrzanemu? Wzywaja go do Prokuratury i co się dzieje dalej? Będę wdzieczna za odpowiedź. Pozdrawiam Was wszystkich i kazdego z osobna. Ola |
|
Powrót do góry |
|
 |
|