Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tecza
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 13:01 Temat postu: |
|
|
Bo często sędziowie działają wbrew prawu, niezgodnie z logika i zwykłą ludzką życzliwością wobec osoby pokrzywdzonej.
Są wyprani z moralności, tak było w moim przypadku, choć dotyczy innej kwestii.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 13:21 Temat postu: |
|
|
Za ostro powiedziane, ze wbrew prawu! Moze po prostu nie umieja pojąc że skrzywdzonym w wyniku przemocy domowej jest osoba, która jest zupełnie inna niż każdy inny pokrzywdzony.
"Kropla drąży kamień nie siła lecz częstością spadania" i mimo, ze to powiedzenie odnosi się do czegoś innego doskonale ujmuje rolę ofiar przemocy w rodzinie. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 13:29 Temat postu: |
|
|
dodam coś jeszcze
-czasem a może często brak stosownego zrozumienia tematu przez wspomniane powyżej instytucje. Aczkolwiek z każdym dniem wygląda to bardziej optymistycznie .
pozdrawiam  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 13:59 Temat postu: |
|
|
Witam!
Nieśmiało się z Wami przywitam i powiem, że zarejestrowałam się tutaj bo czasami brakuje mi sił by przeciwstawić się do końca temu co mnie spotkało.
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie
Anax |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:02 Temat postu: |
|
|
Co prawda dział powitań jest w innym miejscu ale serdecznei witamy nowego uczestnika naszego forum . Witaj Anax! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:07 Temat postu: |
|
|
Bardzo przepraszam, po prostu chciałam dopisać za chwilkę "moją historię" ale widzę, ze nie ma opcji zmień. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:33 Temat postu: |
|
|
Wbrew prawu, powtórze to jeszcze raz. Tak jest w mojej sprawie. Nie chodzi tylko o brak zrozumienia tematu, ale o coś więcej. Znacznie więcej, choćby o krycie błędów pewnych osób, manipulowaniu wypowiedziami, protokołem i innymi rzeczami, o których nie mogę tu napisać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:55 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | Przykro mi Meg, ze w Twoim przypadku stało się inaczej! |
Nie stało się inaczej. W końcu sąd uznał te zaświadczenia.
Ale, jak pisałeś -
"Sędzia może powiedizeć na rozprawie, ze zaświadczenie to za mało, ale nie może użyc tego jako argumentu w uzasadnieniu wyroku, bo moc dowodowa obdukcji i zaświadczenia jest JEDNAKOWA! "
Sąd właśnie twierdził, że to mało - i dlatego WZYWAŁ na świadków lekarzy, którzy te zaświadczenia wystawiali.
Sprawa trwała 1,5 roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 15:16 Temat postu: |
|
|
Niestety, na temat wiedzy sędziów o pokrzywdzonych w przemocy domowej...napisałem już wiele razy - jest czasami - delikatnie to ujmując - niewystarczająca!
 _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 15:18 Temat postu: |
|
|
I jeszcze jedno....
Sąd może wzywać także lekarzy, którzy wystawiają obdukcję. Twój przykład nie świadczy o wyższości obdukcji nad zwykłym zaświadczeniem lekarskim tylko .....o niewierze sędziego! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:49 Temat postu: |
|
|
Echnatonie -Ty mówisz o prawie i masz rację, ja mówię o praktyce i CZASIE.
Dla nas - aby odseparować się od sprawcy - nie jest ważna wyższość obdukcji, czy zaświadczenia - ważny jest czas jaki trwa postępowanie, kiedy wreszcie będzie koniec....
I przy niewierze sędziego, a może nawet nie...., przy obawie sędziego, że podejrzany w odwołaniu będzie wytykał "nierzetelne" przeprowadzenie postępowania, sąd wzywa na świadków "wszystkich świętych" i sprawa się przedłuża. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maga
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:59 Temat postu: |
|
|
a mi prokuratura odmówiła przesłuchania wskazanych przeze mnie świadków,
może jest jakis czas na zgłaszanie swiadków od momentu wszczecia postępowania? |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 18:52 Temat postu: |
|
|
tak na chwilkę słowem wyjaśnienia
opcji zmień nie ma dlatego ,iż niektórzy użytkownicy kasowali swoje posty czym dany temat stawał się bezwartościowy .
Uważam ,iż lepiej jak nie ma tej opcji . Zasada przeczytac post zanim kliknie się na opcję wyślij .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 19:00 Temat postu: |
|
|
MARAS wyłaczjac obcje "zmień" OGRANICZASZ NASZE PRAWA!
Ja protestuje...nie zgadzam sie...
chociaz pewnie,jak w sądzie moge sobie tylko pokrzyczeć  _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 19:12 Temat postu: |
|
|
Wiedza sądów jest jedyna przyczyna która kryje się za takim postępowaniem( a raczej brak tej wiedzy). ale..pamiętam taki przypadek kiedy jedna z pań przychodziła do mnie i miała pretensje do sędziny, ze ona przedłuża, grymasi, pozwala na wiele pozwanym(sprawa szła o aliemnty od rodziców sprawcy), ale jak wydała wyrok to sąd kolejnej instancji tylko przyklasnął...A ta pani powiedziała mi, ze teraz wie dlaczego sędzina tak przedłużała....
ale to była dużo wiedząca sędzina, rozmawiałem z nia i wiem....nie każdy sędzia ma taka wiedzę.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|