|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 18:22 Temat postu: |
|
|
Meg napisał: |
Czasami się boję, że rozleję mleko, czy stłukę szklankę ...i to będzie ta kropla...- trafię do Tworek albo na Junikowo
|
Hej Meg,
Tak wlasnie dziala iluzja i kontrola emocjonalna, buntuj sie przeciwko temui staraj sie zmienic tek tok myslenia, mow sobie - a g.. prawda, wcale nie trafie do tworek.
Jest mozliwe zajscie takiemu czlowiekowi za skore i zniechecenie go do siebie nie jest to przyjemy proces, ale wedlug mojedgo doswiadczenia jak najbardziej mozliwy. Zazwyczaj przychodzi spontanicznie, w postaci wybuchu zlosci, nie nalezy sie przed tym powstrzymywac.
Masz racje z walka o wlasny dom, popieram Cie w 100%, dlaczego mialabys oddac cos co nalezy do Ciebie.
Jest tez takie powiedzenie, ze "pieniadze nie sa na pierwszym miejscu" - zazwyczaj uzywane naiwnie i bez dokladnego wyjasnienia w celu bagatelizacji ich wartosci. Wydaje mi sie, ze mam na to powiedzenie dobre wyjasnienie - otoz pienaidze sa bardzo wazne i sa na miejscu numer dwa. Na pierwszym miejscu stoi zdrowie wlasnego umyslu i naszego sposobu myslenia, ktore bywa zagrozone przez osoby stosujace przemoc psychiczna (klamanie i zastraszanie).
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr.
Ostatnio zmieniony przez dynamika dnia Pon Wrz 08, 2008 21:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 22:26 Temat postu: |
|
|
dynamika napisał: | a g.. prawda, wcale nie ...
|
Będę próbowała
Dzięki
A swoją drogą, nie żeby mi specjalnie zależało na incognito, ale czasami coś człowiek zupełnie bezwiednie chlapnie, i ... klops
Pozdrawiam.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
wika
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 22:31 Temat postu: |
|
|
Meg napisał: | "No i przyjechał mój ex, była policja była wojna."
Ja wojnę też miałam, tyle że bez policji.
Niedziela - na komisariacie 2-ch ludzi - i "widocznie wszyscy w terenie" - komunikat z jednostki nadrzędnej.
We wszystkich pomieszczeniach porozkładane JEGO rzeczy, rower w pokoju gościnnym.
I komunikat obecnej przy tym teściowej - "tu i tak jest bałagan, co ci rower przeszkadza".A miałam "wylizane".
Zabrane owoce z ogrodu, resztki po zjedzeniu luzem na stole i w miseczce z ciastkami.
I informacja mojego męża - całkowicie przeciwna prawdzie - "to jest mój dom, który kupiłem za własne pieniądze i mogę w nim robić co chcę".
Od dziesięciu miesięcy mąż tu nie przebywa - ja sobie poukładam i w domu i "w sobie" - on raz na jakiś czas wpada, robi j.w.
.....a ja sobie nie mogę dać rady |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 10:43 Temat postu: |
|
|
???
Pozdr.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:43 Temat postu: |
|
|
Właśnie skończyłam czytać - Patricii Evans "Toksyczne słowa".
I polecam wszystkim, również tym, u których przemoc wykroczyła dawno poza słowa.
Książka pozwala "zrozumieć jak to się zaczęło" i "zdjąć winę z siebie".
Pozdr.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maga
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:25 Temat postu: |
|
|
a w wersji elektronicznej tez można ją dostać? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:52 Temat postu: |
|
|
Nie wiem, miałam ją z biblioteki publicznej.
Zobacz może tam...., jak ją czytałam tak sobie myślałam, że Tobie też by się przydała.
Pozdr.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maga
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:58 Temat postu: |
|
|
aktalnie to będzie mi trochę trudno... |
|