Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przemoc slowna i psychiczna, kategorie i rozpoznawianie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Pon Wrz 01, 2008 18:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Meg napisał:

Czasami się boję, że rozleję mleko, czy stłukę szklankę ...i to będzie ta kropla...- trafię do Tworek albo na Junikowo Sad

Hej Meg,

Tak wlasnie dziala iluzja i kontrola emocjonalna, buntuj sie przeciwko temui staraj sie zmienic tek tok myslenia, mow sobie - a g.. prawda, wcale nie trafie do tworek.
Jest mozliwe zajscie takiemu czlowiekowi za skore i zniechecenie go do siebie nie jest to przyjemy proces, ale wedlug mojedgo doswiadczenia jak najbardziej mozliwy. Zazwyczaj przychodzi spontanicznie, w postaci wybuchu zlosci, nie nalezy sie przed tym powstrzymywac.
Masz racje z walka o wlasny dom, popieram Cie w 100%, dlaczego mialabys oddac cos co nalezy do Ciebie.
Jest tez takie powiedzenie, ze "pieniadze nie sa na pierwszym miejscu" - zazwyczaj uzywane naiwnie i bez dokladnego wyjasnienia w celu bagatelizacji ich wartosci. Wydaje mi sie, ze mam na to powiedzenie dobre wyjasnienie - otoz pienaidze sa bardzo wazne i sa na miejscu numer dwa. Na pierwszym miejscu stoi zdrowie wlasnego umyslu i naszego sposobu myslenia, ktore bywa zagrozone przez osoby stosujace przemoc psychiczna (klamanie i zastraszanie).

pozdrawiam,
P.

Ostatnio zmieniony przez dynamika dnia Pon Wrz 08, 2008 21:22, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Meg

PostWysłany: Pon Wrz 01, 2008 22:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dynamika napisał:
a g.. prawda, wcale nie ...

Będę próbowała Confused
Dzięki Smile

A swoją drogą, nie żeby mi specjalnie zależało na incognito, ale czasami coś człowiek zupełnie bezwiednie chlapnie, i ... klops Very Happy

Pozdrawiam.M
Powrót do góry
wika

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Meg napisał:
"No i przyjechał mój ex, była policja była wojna."

Ja wojnę też miałam, tyle że bez policji.
Niedziela - na komisariacie 2-ch ludzi - i "widocznie wszyscy w terenie" - komunikat z jednostki nadrzędnej.

We wszystkich pomieszczeniach porozkładane JEGO rzeczy, rower w pokoju gościnnym.
I komunikat obecnej przy tym teściowej - "tu i tak jest bałagan, co ci rower przeszkadza".A miałam "wylizane".
Zabrane owoce z ogrodu, resztki po zjedzeniu luzem na stole i w miseczce z ciastkami.

I informacja mojego męża - całkowicie przeciwna prawdzie - "to jest mój dom, który kupiłem za własne pieniądze i mogę w nim robić co chcę".

Od dziesięciu miesięcy mąż tu nie przebywa - ja sobie poukładam i w domu i "w sobie" - on raz na jakiś czas wpada, robi j.w.
.....a ja sobie nie mogę dać rady
Powrót do góry
Meg

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

???

Pozdr.M
Powrót do góry
Meg

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 14:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie skończyłam czytać - Patricii Evans "Toksyczne słowa".

I polecam wszystkim, również tym, u których przemoc wykroczyła dawno poza słowa.

Książka pozwala "zrozumieć jak to się zaczęło" i "zdjąć winę z siebie".

Pozdr.M
Powrót do góry
Maga

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a w wersji elektronicznej tez można ją dostać?
Powrót do góry
Meg

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, miałam ją z biblioteki publicznej.

Zobacz może tam...., jak ją czytałam tak sobie myślałam, że Tobie też by się przydała.

Pozdr.M
Powrót do góry
Maga

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 16:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aktalnie to będzie mi trochę trudno...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Strona 12 z 12

Skocz do: