|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 16:35 Temat postu: |
|
|
mnie pomogła jedna książka- to ona popchnęła mnie do głębszej samoanalizy
"o kobietach, które kochają za bardzo"
często do niej wracam...
a teraz czytam:
"Dar Terapii- List otwarty do nowego pokolenia terapeutów i ich pacjentów" Irvin D. Yalom
zaciekawiło mnie to bardzo...
polecona przez mojego znajomego terapeutę _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marchewka34
|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 20:14 Temat postu: |
|
|
Wild , jak najbardziej pytam poniewaz po okolo rocznym czytaniu for i nieco literatury jestem caly czas w tym samym miejscu rozumiem mechanizmy i na tym koniec. mam rozne okropienstwa z czasow mlodosci i nie mam pojecia jak to przerobic i zamknac , z cala pewnoscia to wplywa na terazniejszosc
Dodam jeszcze iz normalnie pochlaniam literature , a ksiazki z dziedziny wspoluzaleznienia i przemocy tak jakby moja psychika odrzucala , owszem identyfikuje sie z profilami , lecz szybciutko zapominam i minimalizuje . Coz takiego dzieje sie w mojej glowie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 20:35 Temat postu: |
|
|
nie wiem, być może bronisz się przed bólem... taki normalny ludzki odruch... może spróbuj poczytać Alice Miller _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
amak
|
Wysłany: Sro Wrz 17, 2008 21:19 Temat postu: |
|
|
Co innego jest wiedzieć (czyli mieć wiedzę w głowie), a co innego poczuć i skonfrontować się z uczuciami, tak żeby zabolało, a często boli. Ja jestem zwolenniczką terapii, bo tam w bezpiecznej atmosferze można wychlusnąć tym wszystkim co nagromadziło się przez lata, rozwalić się kompletnie, a potem kawałek po kwałku budować od nowa. Taka droga trwa, boli, ale i przynosi wiele radości i odkrywania czegoś o czym się zapomniało lub ktoś chciał żeby się zapomniało. Mówię oczywiście o swoich doswiadczeniach z terapią. Dla mnie to pdstawa. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 8:35 Temat postu: |
|
|
amak napisał: | Co innego jest wiedzieć (czyli mieć wiedzę w głowie), a co innego poczuć i skonfrontować się z uczuciami, tak żeby zabolało, a często boli. Ja jestem zwolenniczką terapii, bo tam w bezpiecznej atmosferze można wychlusnąć tym wszystkim co nagromadziło się przez lata, rozwalić się kompletnie, a potem kawałek po kwałku budować od nowa. Taka droga trwa, boli, ale i przynosi wiele radości i odkrywania czegoś o czym się zapomniało lub ktoś chciał żeby się zapomniało. Mówię oczywiście o swoich doswiadczeniach z terapią. Dla mnie to pdstawa. |
zgadzam sie z tym i podpisuje obiema rekami i nogami
mam dokładnie takie same odczucia
|
 |
Wild
|
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 18:07 Temat postu: |
|
|
ja na terapii czułam się totalnie niezrozumiana... po odejściu bardzo długo nie mogłam dojść do siebie... myślę, że dodatkowo mój stan pogarszał fakt, że wierzyłam, że tylko terapia mogłaby mi pomóc, bo tak mówili wszyscy... teraz wiem, że potrafię pomóc sobie sama, że dałam radę... dlatego jestem przeciwna lansowaniu za wszelką cenę poglądu, że tylko terapia pomoże, bo to czasem może dodatkowo krzywdzić _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agori
|
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 21:11 Temat postu: |
|
|
Wild napisał: | teraz wiem, że potrafię pomóc sobie sama, że dałam radę... |
Może trafiłaś na nieodpowiedniego terapeutę. To się zdarza. Nie każdy też potrafi pomóc danej osobie. Ja dopiero za trzecim razem trafiłem na tego odpowiedniego.
Jakby nie było i tak całą robotę musimy przepracować sami. Terapeuta jest w niej tylko drogowskazem i wspomagaczem. A zatem z pewnością można sobie pomóc samemu. W wyniku autoterapii też bardzo wiele osiągnąłem, jednak nie wszystko. Dlatego teraz posiłkuję się terapią psychologiczną.
Ania wspomniała o książce Kobietry, które kochają za mocno. Również bardzo gorąco ją polecam (dotyczy ona także części mężczyzn). _________________ Βρισκώ το λόγο να ζω...
Mam powód, by żyć...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 16:26 Temat postu: |
|
|
Jestem zwolennikiem tej drogi opartej na terapii! Widze jakie pozytywne zmiany przechodzą osoby w niej uczestniczące, to jak przeobrażenie brzydkiego robaczka w pięknego motyla. Faktycznie, do terapii potrzebny jest terapeuta, znakomity, emocjonalny, zaangazowany, przyjacielski i taki, który podpowiada, ale nic za na s nie robi, bo wszelkie dzoałanie musi wypływac z naszych pogladów. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 16:36 Temat postu: |
|
|
ja po terapii zamieniłam się w trzęsącą się ze strachu szmatkę... ale widać nie każdy może być motylem _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 16:42 Temat postu: |
|
|
.....
Ostatnio zmieniony przez agnieszka1970 dnia Pią Paź 31, 2008 8:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 16:46 Temat postu: |
|
|
Agnieszko, gdybym była sceptyczna wobec terapii, to nie pozwoliłabym się tak bardzo skrzywdzić... myślę, że to wszystko na ten temat _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 17:24 Temat postu: |
|
|
Hej
Posrod terapeutow takze zdarzaja sie osoby z osobowoscia socjopatyczna, tak samo jak np posrod lekarzy. Dlatego tak wazne jest dokonanie wyboru, poszukanie sobie dobrego terapeuty i bez zadnych wyrzutow sumienia odrzucenie tych z ktorymi po spotkaniach czujemy sie nie lepiej a a gorzej.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 17:57 Temat postu: |
|
|
Oczywiście w każdym zawodzie zdarzają się wynaturzenia, ale ja móię o dobre, zaufanej i pełnej profesjonalizmu terapii, któa zmienia nas tak bardzo, ze wreszcie mozemy iśc na własncyh nogach i po własncyh drogach...
W przypadku wątpliwości co do terapeuty czy terapii to proszę o kontakt, postaram się zadzwonić do niebieskiej Linii, poszperać wśród znajomych, jesli to am byc terapia to tylko najlepsza! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 18:05 Temat postu: |
|
|
.....
Ostatnio zmieniony przez agnieszka1970 dnia Pią Paź 31, 2008 8:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 18:55 Temat postu: |
|
|
agnieszko- ja jestem przykładem 100%-owego sukcesu w terapii, dużo pracy to kosztowało nie tylko terapeuty,ale i mojego zaangażowania w walkę o siebie- to jedyny i najważniejszy warunek sukcesu
i wyleczenia się...z depresji i bezwzględnego krytyka, którego się ma w sobie.
a ty masz ogromnego krytyka w sobie..
jesteś dla siebie bardzo surowa
nie dajesz sobie żadnych szans- a szkoda- bo warto
trzymam kciuki za Ciebie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|