Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 8:53 Temat postu: Ważne! Trwają prace nad nowym kształtem art.207KK |
|
|
Ma być dodana zmiana, ze jest ścigany z urzędu i każdy ma obowiązek o zawiadomieniu o przestępstwie jeśli to zobaczy, usłyszy...
Co o tym sądzicie? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:03 Temat postu: |
|
|
z jednej strony bardzo dobra zmiana lecz modyfikacja przepisu musi byc "dopracowana" a nie odgórnie jakieś postanowienia w oparciu o sędziów a także różnej maści teoretyków "mających władzę"
Wczoraj przeprowadziłem bardzo ciekawą rozmowę z lekarzami , psychologami . Doszliśmy wspólnie do wniosku że system edukacji sędziów , prokuratorów jest w opłakanym stanie .
Refleksa może pierw zacząc edukację na tym polu zanim zaczniemy "dłubac w ustawach" ... bo co to za zmiana jeśli stosujący ją nie będzie nic z tego rozumiał lub prawie nic .... żadna .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 17:26 Temat postu: |
|
|
Racja. Będzie tyle samo umorzeń co dzisiaj, tylko tyle, ze dzisiaj umorzenia pojawiają się z niezrozumienia tematu przez sędziów i prokuratorów a jutro....będa pojawiac sie z tej samej przyczyny! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 17:52 Temat postu: Re: Ważne! Trwają prace nad nowym kształtem art.207KK |
|
|
Echnaton napisał: | Ma być dodana zmiana, ze jest ścigany z urzędu i każdy ma obowiązek o zawiadomieniu o przestępstwie jeśli to zobaczy, usłyszy...
Co o tym sądzicie? |
Zmiana moze byc, wedlug mnie kluczowe zmiany powinny dotyczyc edukacji na ten temat. Mialbym dododania kilka punktow jak ktos jest zainteresowany.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 17:55 Temat postu: |
|
|
Jak uczynić aby środowisko prokuratorsko-sędziowskie sięgnęło do wiedzy na temat przemocy> W tym jest cała zmiana! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 18:30 Temat postu: |
|
|
Tak jest i dodatkowo edukacja spoleczenstwa o zwiazkach przemocowych, najlepiej w szkolach, jako element edukacji o zyciu w rodzinie..
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 22:38 Temat postu: |
|
|
Ale edukacja do życia w rodzinie jest zależna od rodziców? A wielu rodziców myśli, ze tam nauczają o seksie a rodzice nie chcą aby dzieci cokolwiek wiedziały, bo inaczej zaczną to robić! Więc zabraniają! I uczniowie tego nie mają. Jako społeczeństwo wolimy opierać się na wartościach konserwatywnych i wydaje się, ze tym sposobem zatrzymamy postęp. A postęp toczy się albo z nami albo nawet wbrew nam! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 23:16 Temat postu: |
|
|
dodac można jeszcze że wielu zawodach wliczając w tym sędziów, prokuratorów nie nadąża za postępem. Boją się zmian , boją się tego co nieznane . . Oczywiście nie wszyscy .
Nie wiem czy to forum czyta jakiś sędzia choc osobiście w to wątpię. Nie spotkałem tutaj takowej osoby . Ale jeśli czyta to niech przemyśli powyższą kwestię .
Często powtarzam choc wzbudza to kontrowersje i ogólnie "bunt" "dziwne miny" "niezrozumienie" a nawet ignorancję :
-------------------------------------------------------------------------------------
Pracując w tematyce przemocy trzeba chciec pomagac i powinny byc to osoby z powołania a nie o poglądach konserwatywnych i nie dostosowujących się do postępu.
-------------------------------------------------------------------------------------
może na szukanie przyczyn już jest za póżno a może inaczej chciał bym zabrac z rąk taki argument decydentom w tym kraju. Szukanie dobrego rozwiązania a sama zmiana ustawy w/g mnie jest bardzo złym pomysłem .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 21:01 Temat postu: |
|
|
Myślę, ze poglądy konserwatywne nie chcą iść do przodu, nie chcą poszerzać swoich horyzontów, ale one chcą zachować status własnej pozycji.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 22:53 Temat postu: |
|
|
Coż konserwatyzm słowo bliskie do stereotypu ... a stereotyp do przepaści ... Lecz są jeszcze alpiniści
pozdrawiam  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 9:26 Temat postu: Re: Ważne! Trwają prace nad nowym kształtem art.207KK |
|
|
Echnaton napisał: | Ma być dodana zmiana, ze jest ścigany z urzędu i każdy ma obowiązek o zawiadomieniu o przestępstwie jeśli to zobaczy, usłyszy...
Co o tym sądzicie? |
ciekawa jestem czy będzie wykonawczy ten przepis... czy jak to się tam nazywa...
czyli w jaki sposób będą takie osoby wzięte do odpowiedzialność.... coś mi tu wiecie...zalatuje kolejnym martwym przepisem...
no chyba że źle coś zrozumiałam... _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 12:14 Temat postu: Re: Ważne! Trwają prace nad nowym kształtem art.207KK |
|
|
Co o tym sądzicie? |
Bez sensu. Przecież teraz także jest ścigany z urzędu i każdy ma obowiązek itd.
Mydlenie ludziom oczu. _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 12:27 Temat postu: |
|
|
nie do końca tak... Pozowlisz .
Ścigany z urzędu tak ale obowiązek zawiadomienia - społeczny chyba ze ktoś wykonuje zawód w którym ma obowiązek prawny.
więc nie bez sensu , choc zaczynac od przepisu a pozostawiac przedpole w postaci braku przygotowania o czym wcześniej pisaliśmy - wtedy dla mnie osobiście jest pozbawione sensu.
Dac przepis bez mocy wykonawczej nie tędy droga . Mamy już jedną ustawę , którą ciągle nowelizują . Więc niech decydenci zobaczą i chcą usłyszec głos ludzi stosjącym na pierwszej lini pomocy.
reasumując po częsci się z Tobą zgodzę
Ponadto dodam taki nieco zmodyfikowany cytacik :
"Starajmy się nie patrzec przez optykę decydenta"
pozdrawiam  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 14:14 Temat postu: |
|
|
Tak, Tomku decydent tez człowiek! I może sie liczyć z tym, że będą go ścigali za alimenty, albo zechcą eksmitować...czasami myślę, ze to właśnie przez takie myślenie nasze przepisy drepczą sobie spokojnie w miejscu.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 22:55 Temat postu: |
|
|
czyli sugerujesz że decydenci obawiają się że przepis obróci się w przyszłości wobec nim a może ich znajmomym ... jest w tym jakiś sens.
faktycznie ciężko o inne uzasadnienie. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
|