Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awon 31
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 18:27 Temat postu: Czy........? |
|
|
Czy przemocą psychiczna moze byc zabranianie przez żonę aby mąż zabierał dziecko do babci i kuzynostwa ze strony ojca, zakaz palenia takich a takich papierosow "masz palic te bo one mniej smierdza? "Jeżeli nie zrobisz tak jak mówię to zabieram dziecko i tyle mnie zobaczysz. Bicie siostrzenicę męża bo jest zbyt zywym dzieckiem. Takie życie spedzal moj brat przez 4 lata malzenstwa.Odeszla sama bo chciala na nim cos wymusic szantazem.Od stycznia utrudnia mu kontakty z synem wymyslajac niestworzone historie.Przegrala juz 4 sprawy o egzekucje kontaktow ale i tak nie zmienilo to jej postepowania.Czy takie postępowanie nie jest znecaniem psychicznym? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 19:21 Temat postu: |
|
|
Nad siostrzenicą i owszem, to jest przemoc....Nad mężem? Chyba nie, chcociaz wnioskuje na podstawie niewielu danych więc...mogę sie mylić! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 20:51 Temat postu: |
|
|
A jakby było odwrotnie i mąż stawiałby nastepujące wymagania:
1. Nie pozwalam ci chodzic z naszym synem do twojej matki , bo np krzywo na mnie spojżala jak pojdziesz zabiore ci dziecko i tyle nas zobaczysz.
2.Nie pal takich fajek bo te mi smierdza pal tylko takie
3.Nie zabierzesz naszego syna do twojej siostry bo nie
4. Nie wydam ci dziecka bo nie
5.Żona idzie na operacje , a mąż tuz przed nia zada rozwodu.
6.Jak bedziesz nalegac na seks zabiore dziecko i wiecej nas nie zobaczysz.
7.Nie pozwalam robic zdjec dzieciom bo sobie nie zycze.
8. Jej ojciec umiera a on zabrania jechac jej do umierajacego ojca , bo chce jechac do swoich rodzicow na impreze.
Czy teraz jest to znecaniew psychiczne? Jeżeli role są odwrócone.Czy uważacie ze facet nie moze byc ofiarą ? Czt to , ze codziennie placze z tesknoty za swoimi dziecmi jest fer? Nie zrobil kompletnie nic w kierunku rozpadu malzenstwa.Probowal je ratowac pomimo wielu krzywd ktore mu wyrzadzono .Dzis jest strzepkiem nerwow i boje sie jak to wszystko się skonczy.Czy zło ma prawo przetrwać? |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 0:00 Temat postu: |
|
|
Iwon
Zauważ , ze w drugim poście (o ile pisałaś o bracie) podałaś dokładniejszy opis... Hmm W pierwszym poście napisałaś niewiele i do tego nie podałaś przyczyn ... hmm Trudno w takich warunkach cokolwiek wnioskować...
Pozdrawiam. _________________ "... i z piekła wezmą tancerkę, jeśli ich urzekła ..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 1:27 Temat postu: |
|
|
Witaj
Napisałaś dwa różne posty w/g mnie zbyt ogólnie aby zając stanowisko.
Odniosję się do :
Cytat: | Bicie siostrzenicę męża bo jest zbyt zywym dzieckiem |
Jest to przemoc fizyczna .
Odnosnie papierosów - coż lepiej nie palic . Palenie szkodzi . W rodznie jest dziecko a palenie z całą pewnością jest niewskazane . Powiniii zabronic palenia przy dziecku a także przy osobach niepalących.
Odnośnie utrudniania kontaktów wyznaczonych przez sąd - istnieje możliwośc założenia sprawy której wynikiem może byc grzywna .
To nie jest przemoc psychiczna w/g ustawodastwa . Pisze to na podstawie rozmowy z sędziami sądu rodzinnego ( kwestia była już poruszana na łamach forum)
ps. Iwon jakbym gdzieś cię już czytał . Jakoś styl wydaje mi się znajomy . Nie wiem może to tylko przeczucie.
pozdrawiam serdecznie _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 6:42 Temat postu: Re: Czy........? |
|
|
iwon31 napisał: | Czy takie postępowanie nie jest znecaniem psychicznym? |
Pewnie jest,
Zachec brata, by tu wszedl na forum i je troche poczytal, przemoc nie zna granic plci, na forum bardzo czesto to podkreslamy.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 11:00 Temat postu: |
|
|
Prawo zna fizyczne i psychiczne znęcanie się nad członkiem rodziny....Według norm prawa to co opisujesz chyba nie jest przestępstwem, ale wcale nie oznacza, że jest dobre i my tutaj wszyscy pochwalamy takie diząłnia. To może prowadzić do przestępstwa. Zreszta granica pomiędzy zdrowiem a choroba jest płynna i tak samo pomiędyz naruszeniem norm a przestępstwem. W jednym diząłniu to będize przestepstwo, a w drugim - niekoniecznie. Wiele ma do tego to jak odczuwa to osoba krzywdzona.
Oczywiście, najlepszą rada jaka tutaj padła jest ta, że zachęć brata do odwiedzenia forum, poczytania, poszukania, przemyślenia.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 9:51 Temat postu: |
|
|
maras napisał: | Witaj
Napisałaś dwa różne posty w/g mnie zbyt ogólnie aby zając stanowisko.
Odniosję się do :
Cytat: | Bicie siostrzenicę męża bo jest zbyt zywym dzieckiem |
ych.
Odnośnie utrudniania kontaktów wyznaczonych przez sąd - istnieje możliwośc założenia sprawy której wynikiem może byc grzywna .
To nie jest przemoc psychiczna w/g ustawodastwa . Pisze to na podstawie rozmowy z sędziami sądu rodzinnego ( kwestia była już poruszana na łamach forum)
pozdrawiam serdecznie |
Po pierwsze dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Po drugie są juz 4 sprawy zakonczone karami grzywny dla ex łączna kara wynosi 6800 z mozliwością zamiany na 68 dni aresztu .I wyobraźcie sobie , ze nie przyniosło to żadnego efektu.Synek bardzo tęskni za tatą i myśli , ze to wszystko przez niego a matka go w tym utwierdza.
Powiem bratu , ze został zaproszony na to forum i w jego imieniu dziekuje za zaproszenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 10:06 Temat postu: |
|
|
Dodam cos jeszcze jesli mozna .
Czy waszym zdaniem dziecko jest ofiarą jeżeli bardzo pragnie kontaktu ze swoim ojcem , a jest on mu zabraniany? Czy jest ofiarą kiedy to przebywa w szpitalu przez 3 tygodnie , a matka zabrania ojcu odwiedzac je w szpitalu i to tylko dlatego , że w trakcie odwiedzin dziecko świetnie bawiło się z ojcem i to tylko ten mógł podawać mu leki , bawić się z nim.Matka powołujac się na kontakty ustalone sadownie * gdzie ojciec ma pełna wladze rodzicielska udala sie do ordynatora aby ten zakazal ojcu wchodzic na oddział. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 10:34 Temat postu: |
|
|
trudna sytuacja . Dobrze że przekażesz bratu zaproszenie.
Od dośc dawna zastanawiam się nad znalezieniem rozwiązania w tej kwesti . Powiem szczerze to mam osobiscie mnie to martwi .
Uregulowania prawne uregulowaniami ale ten temat jest o wiele bardziej rozbudowany. Poskładam wszystko w całośc i spróbujemy wspólnie znależc jakieś rozsądne wyjście z sytuacji.
------------------------------------------------------------------------------
druga kwestia zostały ustalnone kontaktu lecz z konkretnego pwoodu...
decyzja sądu nie powstała z niczego.. (czy było to wynikiem sprawy karnej? ).
Nie chce sie niczego czepiac staram zebrac to w całośc .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 11:04 Temat postu: |
|
|
maras napisał: |
druga kwestia zostały ustalnone kontaktu lecz z konkretnego pwoodu...
decyzja sądu nie powstała z niczego.. (czy było to wynikiem sprawy karnej? ).
Nie chce sie niczego czepiac staram zebrac to w całośc .
pozdrawiam |
Czy byly sprawy karne?
Gdy odeszła zalozyla mojemu bratu niebieska karte w opiece spolecznej i zalozyla sprawe karna o znecanie psychiczne powolujac sie na to ze brat zabrania jej chodzic do kolezanek.Sprawa zostala umozona.
W listopadzie bedzie juz piata sprawa o egzekucje kontaktow.Bedzie tez 2 sprawa rozwodowa gdzie sedzina dala juz ex do zrozumienia ze jak nadal bedzie utrudnioala kontakty powierzy opieke ojcu.Brat stara sie o opieke. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 11:10 Temat postu: |
|
|
Żona mojego brata gdy urodzila syna powiedziala komus "teraz to ja im dopiero pokaże" Majac na mysli brata mnie i nasza mame.I pokazala odizolowala nas zupelnie od dziecka wywozila je do swoich rodzicow abysmy nie mieli z nim kontaktow .Gdy nasz tata umieral i prosil o wnuka bylo mu to odmowione.
Odeszla ze wzgledu na kasę i dlatego ze chciala na bracie cos wymusic .Okradala go i wpedzila w dlugi.
Kazala kiedys bratu podpisac takie pisemko ze zrzeka sie praw do syna.Na co ten sie nie zgodzil.
Kiedy odeszla pierwsze swoje kroki skierowala do sadu rejonowego chcac zabrac ojcu opieke otrzymala tylko postanowienie pobytu dziecka przy matce.Brat w odpowiedzi na to zalozyl sprawe o ustalenie kontaktów.Otrzymal 3 weekendy z noclegami.Przez pol roku kontakty byly realizowane , a od stycznia ich nie realizuje .Brat byl wspanialym mezem nisił ja na rekach miala wszystko . |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 19:47 Temat postu: |
|
|
poczekajmy aż wypowie się Twój Brat. Czasem nie jest do końca tak jak by to wyglądało oczami 3 osoby. Nic nie kwestionuję ale po prostu staram się zachowac pewien dystans "zdrowy".
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 20:00 Temat postu: |
|
|
maras napisał: | poczekajmy aż wypowie się Twój Brat. Czasem nie jest do końca tak jak by to wyglądało oczami 3 osoby. Nic nie kwestionuję ale po prostu staram się zachowac pewien dystans "zdrowy".
pozdrawiam |
Zgadzam sie z Toba w 100% .Wiec zaczekajmy na niego
PS Bardzo ci dziekuje za zainteresowanie nasza sprawa .Rejestrujac sie tu mialam pewne obawy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tylkotata
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 20:09 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich i dziękuję za zaproszenie nie wiele mogę dopisać do tego co już napisała moja siostra.
Może po za tym że :
Jeszcze żona zabrania mi:
1). Robić dzieciom zdjęć
2). Wychodzić z nimi na spacery
3). Zakazała przedszkolanką wpuszczać mnie do przedszkola bym mógł się widzieć z synkiem
A dzieci nie widziałem już od 3 miesięcy
Mimo nałożenia na żonę 4 grzywien za utrudnianie kontaktów przez sąd Rejonowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|