Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maga
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 18:15 Temat postu: czy dać kolejną szansę...czy mowić prawdę? |
|
|
kiedy psycholog rozmawiala z moim dzieckiem o ojcu i okazalo się ze ono ojca się boi, zażądała ode mnie abym odizolowała dziecka od konfliktu a dziecku usilowala wmowić ze ojcu nalezy dac jeszcze jedna szanse...
kiedy dawanie szans powinno sie skonczyć?
czy dziecko powinno zanc prawde o drugim rodzicu bez wzgledu na to jaka ona jest? |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 18:28 Temat postu: |
|
|
Maga
Współczuje... Myślę, ze jeśli chodzi o dzieci powinniśmy się kierować ich spojrzeniem, potrzebami, możliwościami.... 'Prawda', hmm tu raczej powinna wyniknąć z rozmów z dzieckiem, z tego jak ono odbiera sytuację, i z jego potrzeby, by 'tata' był kimś dobrym.... dzieciom najtrudniej, bo im młodsze, tym może więcej wyczuwają emocji, ale też mało rozumieją z tego, co się dzieje... Tu już trzeba pozwolić prowadzić się dziecku... iść za jego bieżącą potrzebą... rozmawiać, nawet prowokować rozmowę, jeśli dziecko się zamyka w sobie... ale nie jestem psychologiem.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maga
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 18:38 Temat postu: |
|
|
ja na tyle ile sie udaje trzmam dzieci daleko, o ojcu nie rozmawiam, chyba ze same zaczynaja mowic, tylko one do ojca nie mowia tato-on zostawil nas jak byly bardzo male, zwracaja sie do niego po imieniu, a o jego matce ostatnio powiedzialy "potwor", bylo to po tym jak on i ona napadli nas dwa razy w mieście i wyzywali, co gorsza one duzo pamietaja , jak sobie poradzic z: "pamietam jak ciebie kopnał, dlaczego ciebie kopnal?" jak sobie z tym radzic? |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 18:48 Temat postu: |
|
|
Maga
Myślę, ze dla dzieci najważniejsze, czy podstawą, jest poczucie bezpieczeństwa. Trzeba rozmawiać (mówić) na tyle na ile dziecko jest w danym wieku w stanie zrozumieć. Nie unikać trudnych pytań. Jeśli mają z Tobą dobry kontakt, nie boją się mówić, pytać to już jest dobrze... Hmm Pewnie ktoś mądrzejszy się wypowie.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 18:48 Temat postu: Re: czy dać kolejną szansę...czy mowić prawdę? |
|
|
Maga napisał: | kiedy psycholog rozmawiala z moim dzieckiem o ojcu i okazalo się ze ono ojca się boi, zażądała ode mnie abym odizolowała dziecka od konfliktu a dziecku usilowala wmowić ze ojcu nalezy dac jeszcze jedna szanse...
czy dziecko powinno zanc prawde o drugim rodzicu bez wzgledu na to jaka ona jest? |
drastyczna prawda jest przemocą i niszczy, wyrządza krzywdę
pełna prawda, podana w sposób bezpieczny, jest wyzwoleniem _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 19:12 Temat postu: Re: czy dać kolejną szansę...czy mowić prawdę? |
|
|
Maga napisał: |
Dzieci czesto lepiej potrafia ocenic sytuacje przemocy niz osoby starsze, wiec nalezy pozwolic dziecku wyciagnac wlasne wnioski. Co chwile slysze, ze dziecko staje w obronie pokrzywdzonego rodzica i nikt nie musi dziecka tego uczyc, ono wie samo z siebie.
Wazne, zeby nie minimalizowac odczuc dziecka i nie wmawiac mu, ze przesadza.
Co do dawania szans - jezeli bezpieczenstwo dziecka jest zagrozone, to ja bym nie dawal zadnej szansy.
pozdrawaim,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maga
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 19:58 Temat postu: |
|
|
tylko jak ocenic mozliwosc wystąpienia? na podstawie subiektywnych odczuc? a jak w ocenie sie pomylimy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:03 Temat postu: |
|
|
Agnieszka rozpoczęła wątek o szacunku do rodziców. O to samo Ty pytasz - czy rodzic drań jest naszym przyjacielem i powinniśmy udawać, ze jest dobrze? A może powinnaś mówić o ojcu tylko w samych superlatywach, kupować prezenty w jego imieniu, przysyłać pocztówki, wymyślać jaki to on jest dobry? Wtedy dziecko pozna obiektywizm i prawdziwe oblicze ojca.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:10 Temat postu: |
|
|
moja mama zawsze mi mówiła i mówi do tej pory że mój ojciec był kochanym człowiekiem zawsze i nigdy nie chciał dla mnie źle.
A to że byłam jego mała prostytutka...
No cóż wypadek wychowawczy:(
Chcesz olkanywac dziecko,twoja sprawa i nic mi do tego,ale wiedz że może cię później za to kłamstwo nienawidzieć.
kłamstwo boli a zwłaszcza z ust osób które kochany:( |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:18 Temat postu: |
|
|
Dobrymi chęciami jest ponoć piekło wybrukowane! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:23 Temat postu: |
|
|
Wybaczcie...
Ale gdzie Maga niby tak chce okłamywać dziecko?Moim zdaniem, bardziej pyta w jaki sposób rozmawiać z dzieckiem, jak odpowiadać na trudne pytania, a nie 'udaje że tatuś jest dobry'...
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:34 Temat postu: Re: czy dać kolejną szansę...czy mowić prawdę? |
|
|
Maga napisał: | kiedy psycholog rozmawiala z moim dzieckiem o ojcu i okazalo się ze ono ojca się boi, zażądała ode mnie abym odizolowała dziecka od konfliktu a dziecku usilowala wmowić ze ojcu nalezy dac jeszcze jedna szanse...
ją się do tego odniosłam że jeśli zmowi dziecku że ojcu należy się szansa,podejrzewam że kolejna to to będzie kłamstwo dla mnie.
I że jeśli nie powie prawdy o ojcu to będzie to kolejne kłamstwo dla dziecka udając że wszystko jest oki. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:40 Temat postu: |
|
|
Bywają tacy pomocnicy, którzy zamiast coś mówić - powinni ugryźć się w język i to tak silnie aby raz na zawsze odpadł! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:42 Temat postu: |
|
|
Agnieszka
Rozumiem, nie 'poszłam' za wami w dyskusje ... Tylko odeprałam, to jako bezpośrednią odpowiedz dla Magi.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 22:44 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | Bywają tacy pomocnicy, którzy zamiast coś mówić - powinni ugryźć się w język i to tak silnie aby raz na zawsze odpadł! |
to było o mnie?
Jeśli tak to przepraszam:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
|