Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 21:09 Temat postu: |
|
|
Masz całkowitą rację, wyjście z przemocy opiera się na zatrzymaniu przemocy, terapii i karze...
Myślałem o czymś innym - porozumienie ze sprawcą czasami jest możliwe ale tylko wtedy gdy ofiara:
1. zatrzyma przemoc i uczestniczy w terapii.
2. doprowadzi do ukarania sprawcy, sprawca wyrazi skruchę i chęć poprawy.
3. ofiara znajdzie w sobie miejsce na przebaczenie. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
rok321
|
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 21:51 Temat postu: |
|
|
masz rację terapia jest niezbędna,zwłaszcza przy alkoholiżmie,ale trzeba,aby alkoholik to wiedział,ale taki jak mój partner to już jest na takim etapie,że nie trzeżwieje,bo nawet jak nie ma za co pić to jest na głodzie alkoholowym i robi to samo jakby był pijany,a ma jeszcze poparcie mamusi,która wie że jest on alkoholikiem,wie jak krzywdził swoją poprzednią rodzinę,a teraz krzywdzi nas,ale to jest jej kochany synek,któremu dzieje sie krzywda,bo podjęłam kroki prawne |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 23:48 Temat postu: |
|
|
odczuwam że temat napędza się sam . Ponadto nie wiadomo o co już w nim chyba tak do końca chodzi... ?
Czytam uważnie i zastanawia mnie rozumienie pojęcia tolerancji i zrozumienia. Mgrabas pokazał nam pewnego człowieka i jego teorię jednak zaznaczył że z częścią się zgadza a z częścią nie.
Idąc dalej tym krokiem może warto na chwilę przystanąc zastanowic się aby wzajmenie się wspierac i naprowadzic jeśli ktoś się zgubił na danej drodze . Nadac mu kierunek nawet jakby miał inne nastawienie często nawet może niezgodne z naszymi przekonaniami...? Nie kieruję tych słów do nikogo personalnie. (aby nie było )
Czy z pozycji własnej osoby nie stosujemy projekcji wobec innego użytkownika forum ... Nie chę nikogo bronic ale uważam warto się zastanowic. Osobiscie uważam że często człowiek zanim napisze cokolwiek na tym forum "zbiera się" w sobie przez długi czas...
czy temat warto zakończyć , jakie jest Wasze zdanie ... ? _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 0:30 Temat postu: |
|
|
maras napisał: | Osobiscie uważam że często człowiek zanim napisze cokolwiek na tym forum "zbiera się" w sobie przez długi czas...
|
maras nie każdy  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 0:32 Temat postu: |
|
|
to prawda .
Lecz nie można genaralizowac .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 0:34 Temat postu: |
|
|
moja wrodzona impulsywność nie pozwala mi myśleć za długo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 0:38 Temat postu: |
|
|
maras napisał: | ?
Czytam uważnie i zastanawia mnie rozumienie pojęcia tolerancji i zrozumienia. Mgrabas pokazał nam pewnego człowieka i jego teorię jednak zaznaczył że z częścią się zgadza a z częścią nie.
|
ja też się zastanawiam, co masz na myśli?...
dla mnie tolerancja kończy się tam, gdy w grę zaczyna wchodzić przemoc i wykorzystanie, a tak właśnie jest w przypadku "terapii" metodą Berta Hellingera... szkoda, że wielu polskich psychologów nie widzi problemu w stosowaniu metod tego oszusta, choć oni mogliby najwięcej o tym powiedzieć... ale może to problem z etyką _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 0:44 Temat postu: |
|
|
czyli reasumując mamy przestrogę na jaką terapię uważać i się jej wystrzegać.
Mam na myśli ,iż przytoczony został autor książek a dalej wątek przeszedł na temat terapeutyki. Warto przestrzec przed czymś co jest niezgodne a nawet niebezpieczne.
Ponadto warto się zastanowic co miał na myśli Mgrbas czy uczestniczył w szkoleniach tego jegomościa czy tylko przeczytał publikację . Lecz tak jak zaznaczył z częścią się zgodził a z częścią nie.
Cytat: |
szkoda, że wielu polskich psychologów nie widzi problemu w stosowaniu metod tego oszusta |
To po częsci prawda choć ze słowem typu oszust bym był daleki. Warto było by ten temat podsunąc pscyhologom . Wiem że czytają to forum a szkoda że nie zajmą stanowiska... Choc osobiście nie chciał bym aby w tej wypowiedzili się akurat na tym forum.
----------------------------------------------------------------------------------
Osobiscie uważam że psychologowie celowo nie zajmują stanowiska i po częsci rozumiem ich postępowanie .
W/g mnie Metoda Hellingera w żadnym wypadku nie nadaję się to tematyki przemocy w rodzinie. Przenalizowałem wstępnie jego teorię i z całą stanowczością odradzam użytkownikom forum do udziału w terapiach z użyciem takowych metod.
Osobiście wykorzystuje elementy którymi się osobiście interesuję lecz z całą pewnością i stanowczością nie mogę tego polecic w tematyce przemocy.
Jakoś uważam że temat Hellingera został wyczerpany. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 7:48 Temat postu: |
|
|
....
Ostatnio zmieniony przez agnieszka1970 dnia Czw Paź 30, 2008 23:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 7:56 Temat postu: |
|
|
Ważne aby zostali z nami długo, abyśmy mogli ich poznać, żeby wspierać czy tylko patrzeć z daleka na ich pozytywne przemiany... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 7:59 Temat postu: |
|
|
maras napisał: | Ponadto nie wiadomo o co już w nim chyba tak do końca chodzi... ?
czy temat warto zakończyć , jakie jest Wasze zdanie ... ? |
jak dla mnie teraz możesz go zamknąć bo już nie jest mój
Ostatnio zmieniony przez agnieszka1970 dnia Czw Paź 30, 2008 23:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 11:59 Temat postu: |
|
|
Myślę , że powinniśmy nie robić tego Agnieszce .Jest to dla niej bardzo ważne.Jesteśmy tutaj po to aby słuchać , doradzić , a nie po to aby uciekac od czegoś w najprostszy sposób jakim miałoby być zamknięcie wątku.
Jestem przeciw niech wypowiedzą się inni. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 22:21 Temat postu: |
|
|
więc pozostaje . W końcu decydujemy wspólnie .
pozdrawiam  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 19:02 Temat postu: |
|
|
UFFF!!!ależ emocjonujący temat podała Agnieszka...kto by pomyślał,że niewinne z pozoru pytanie o szacunek wywoła tyle emocji...całe popołudnie czytam i czytam i czytam... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 19:29 Temat postu: |
|
|
To nie jest zwykłe pytanie o szacunek ale o stosunek do sprawcy i do sprawy...Cężko nam walczyć z tym czego nas nauczyli - z autorytami, z podziwem, szacunkiem, poważaniem...Dzisiejsza młodzież nie ma takich dylematów... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|