Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem w rodzinie!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sandrulka87

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 12:37    Temat postu: problem w rodzinie! Odpowiedz z cytatem

Otóż chciałabym przedstawić problem który istnieje w mojej najbliższej rodzinie, i zasięgnąć porady co powinnam zrobić w zaistniałej sytuacji.

Mianowicie jakieś 2 miesiące temu byłam świadkiem pobicia.. Mój,że tak powiem "wujek" uderzył moją ciocię..rodzoną siostrę mojego taty.. Oczywiście zareagowałam,nerwy mnie poniosły trzasnęłam go w łeb pare razy zawołałam chłopaków którzy byli w pobliżu,oklepali mu miskę. Ciocia cała zakrwawiona, a obok ich trójka małych dzieci.Dzieci w płacz... trzęsły się i nie mogły się uspokoić.. no nic ciotka na pogotowie...dzieci do babci..
Sytuacja jest taka,że się dowiedziałam,że to nie pierwszy raz kiedy on ją bije.. Ona nie reaguje, dzieci cierpią.. ich córka ma 6 lat i jeszcze siusia w łóżko.. dzieci się nie uśmiechają.. jest w domu dużo alkoholu, nie ma pracy, nie ma pieniędzy.. to tak na marginesie.. w powyższej sytuacji chciałam to zgłosić policji, jednak cała rodzina neguje moje zdanie..twierdzą,że mam się nie mieszać..że tak jak ona chce tak ma i nikogo to nie powinno interesować,więc odpuściłam..postraszyłam ich tylko,że jeszcze raz ją uderzy to poinformuje kogo trzeba.. mówią ,że nie rusza się gó*** bo śmierdzi..troszkę i mam strach,że może on w zemście mi coś zrobi jeśli ja to zgłoszę.Wszyscy wiemy jakie w Polsce jest prawo.. Policja pewnie nic nie zrobi a potem ja będę miała problemy ze strony tego "wujka". Wczoraj się dowiedziałam,że sytuacja się powtórzyła.. i pytanie co teraz?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pysia

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sandrulka87
Nawet jeśli nerwy Cie ponoszą nie masz prawa nikogo bić-czym różnisz sie wtedy od wojka?
Sprawę o znęcanie można złożyć bezposrednio w prokuraturze, jakby pomijajac policję.Nie zawsze jest tak,że policja nie reaguje(wręcz przeciwnie-zazwyczaj reaguje tak jak powinna).
Każdy człowiek będący świadkiem przemocy ma obowiązek reagować.
Z tego co piszesz sytuacja trwa w tej rodzinie od dawna i na pewno Twoja jednorazowa interwencja nic nie zmieni.
Poczytaj inne posty na tym forum, poczytaj artykuły w dziale "czytelnia" Im więcej będziesz wiedzieć o przemocy i swoich mozliwosciach, tym bardziej możesz pomóc.
Tej rodzinie jest bardzo potrzebna pomoc.
Może porozmawiaj z ciotką, powiedz jaj jak ty to widzisz.
To jak i czy będziesz reagować na to zło, które sie dzieje obok Ciebie, zależy od Twojej decyzji.
Jeśli będziesz przekonana,że postępujesz słusznie(dla dobra dzieci)zdanie reszty rodziny nie będzie tak istotne- może uda się podzielić z nimi wiedzą zdobytą na temat przemocy i możliwości jakie ma osoba widząca ją z boku
pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 13:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skoro powiedizałaś głosno i wyraźnie, ze zrobisz co trzeba, teraz jedynym ratunkiem jest zgoszenie tego na Policji...

Spawę o znecanie może złozyc nie tylko pokrzywdzony ale i swaidkowie czy inna osoba, któa wie, że dzieje sie komus krzywda...To nei ejst ingerowanie w sprawy rodziny, to jest ingerencja w sprawe przemocy. Wszędzie tam gdzie dzieje sie przemoc nie ma miejsca na ustepstwa. Rodzina to zwiazek dwojga ludzi oparty na przyajźni, miłości i wzajemnym posznaowaniu, jesli tego nie ma to i rodziny nie ma. Więc jako świadek ingerujesz w związek oparty na przemocy.
sandrulka87

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 13:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co jeśli np dzieci zabiorą do domu dziecka? też o tym myślałam.. oni oboje nie mają zatrudnienia.. jest jak jest i szkoda by było gdyby im odebrano dzieci..chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby im właśnie gdzie indziej niż z własnymi rodzicami!
Powrót do góry
pysia

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 13:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie czasem jest tak,że dom dziecka jest lepszym rozwiązaniem. W Polsce dużo juz zostało zrobione by poprawić warunki życia dzieci, których rodzice nie są wstanie zapewnić minimum potrzebnego do życia.
Czasem jest tak,że znalezienie się dzieci w placówce powoduje chęć zmiany u takich rodziców, najczęściej zmiana dokonuje sie w matce.
Jednego nie powinnaś robić-milczeć!
Jeśli stanie sie tak,że sąd pozbawi rodziców praw rodzicielskich to przecież nie z powodu Twoich zaniedbań tylko rodziców.
To co sie będzie działo przed sądem to dopiero przyszłość, są rzeczy które możesz zrobić juz teraz.
pozdrawiam i życzę siły
Smile
Powrót do góry
sandrulka87

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakie władz mam poinformować? lub kogo? kto by się mógł tym zająć? w ogóle to chciałabym to zrobić anonimowo...
Powrót do góry
pysia

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 13:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na początek proponuję byś udała sie do dzielnicowego, i poszukała w okolicy swego miejsca zamieszkania instytucji która pomaga ofiarom przemocy
sprawdź tutaj:
http://www.forum.niebieskalinia.pl/viewtopic.php?t=94
pozdrawiam
Smile
Powrót do góry
pysia

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 13:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam jeszcze,że odwiedziny na komisariacie to zasięgnięcie porady, nie złożenie zeznań więc możesz iść bez obawy o anonimowość.
W instytucjach pomocowych pracują wyszkoleni specjaliści i mają obowiązek ne ujawniać danych osobowych.
Działaj
pozdrawiam
Smile
Powrót do góry
maras

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 0:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Widzę że obok nicka masz miasto Gdynia Smile .
Masz możliwośc udania się do dzielnicowego w rejonie w którym zamieszkuje Twoja ciotka i przedstawie całej sytuacji.

Ponadto także masz możliwośc skontaktowania się z dzielnicowym ośrodkiem pomocy społecznej w zależności od rejonizacji :

Arrow Dzielnicowy Ośrodek Pomocy Społecznej Nr 1
ul. Gen. Maczka 1, 81 – 417 Gdynia, tel. 058 622 09 47

Zespół Pracy Socjalnej, ul. Gen. Maczka 1, tel. 058 622 09 47 – Wzgórze Św. Maksymiliana, Redłowo
Zespół Pracy Socjalnej ul. Sojowa 22, tel. 058 781 24 11– Dąbrowa, Karwiny, Wiczlino
Zespół Pracy Socjalnej ul. Wrocławska 54, tel. 058 663 24 48– Wielki Kack, Mały Kack, Orłowo
-----------------------------------------------------------------------------

Arrow Dzielnicowy Ośrodek Pomocy Społecznej Nr 2
ul. Bosmańska 32 A, 81 – 116 Gdynia, tel. 058 625 17 49

Zespół Pracy Socjalnej, ul. Bosmańska 32 A, tel. 058 625 17 49 – Oksywie, Babie Doły
Zespół Pracy Socjalnej ul. Porębskiego 9, tel. 058 665 97 80 – Pogórze Górne
Zespół Pracy Socjalnej ul. Unruga 84, tel. 058 663 24 74– Obłuże Leśne, Pogórze Dolne
Zespół Pracy Socjalnej ul. Sucharskiego 2, tel. 058 625 96 46 – Obłuże

-----------------------------------------------------------------------------------

Arrow Dzielnicowy Ośrodek Pomocy Społecznej Nr 3
ul. Działowskiego 9, 81 – 202 Gdynia, tel. 058 663 20 20

Pustki Cisowskie, Demptowo, Cisowa, Chylonia. Leszczynki, Grabówek.

---------------------------------------------------------------------------

Arrow Dzielnicowy Ośrodek Pomocy Społecznej Nr 4
ul. Abrahama 59, 81 – 450 Gdynia, tel. 058 620 24 00

Śródmieście, Działki Leśne, Kamienna Góra, Witomino, Chwarzno.
------------------------------------------------------------------------------------

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: