Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak powstrzymać przemoc psychiczną !?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magda79

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 1:13    Temat postu: Jak powstrzymać przemoc psychiczną !? Odpowiedz z cytatem

Miesiąc temu zawarłam ugodę z ojcem córki dot. regulacji kontaktów. Byłam zastraszona przez niego, że zrobi wszystko, aby umieścić córkę w Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej. Dwa tygodnie później dowiedziałam się, że ojciec córki był karany za przemoc psychiczną nad rodziną (siostrą i matką) i eksmitowany - było to dziewięć lat temu. Opowiedziała mi o tym jego siostra, która twierdzi, że on nadal stosuje wobec niej, jej dzieci i męża przemoc - także fizyczną.
Od kiedy on nie pije (aczkolwiek wciąż zapija) jego matka nie widzi świata poza nim. Składa fałszywe zaznania w Sądzie - oczywiście na jego korzyść.
Kilka miesięcy temu sama złożyłam doniesienie do Prokuratury o znęcaniu psychicznym, zostało umorzone z braku dowodów i ze względu na "walkę o dziecko". Wcześniej ojciec córki był skazany za groźby karalne w stosunku do mnie i mojej rodziny. Sąd uznał to za przeszłość. Wciąż stosuje przemoc psychiczną w stosunku do mnie, do moich rodziców, ale co gorsza nasza córka była świadkiem, gdy obrażał, poniżał i wulgarnie odnosił się do mnie i do mojej mamy. Kilka razy córka mówiła dziwne rzeczy po spotkaniach ze swoim biologicznym ojcem. Jeśli to będzie trwać ten człowiek skrzywdzi moją córeczkę. Jak to powstrzymać?

Sprawy sądowe ciągną się już prawie dwa lata. Ten człowiek "owija sobie wokół palca" biegłe sądowe, kuratorki, a pewna wpływowa osoba z jego rodziny (prawdopodobnie pod wpływem szantażu) pomaga mu dopełnić formalności przy opiniach biegłych. Wciąż kłamie i robi rzeczy, o które w trakcie rozpraw posądza mnie. Mam już dość takiego życia. Czy nasz system prawny może mnie i moją rodzinę ochronić przed tą osobą? Nie mnie oceniać zdrowie tego człowieka, ale wiem, że kiedyś leczył się na oddziale psychiatrii z powodu charakteropatii czy zaburzeń osobowości. W ciągu tych dwóch lat zdołał ograniczyć mi władzę rodzicielską - zostałam skierowana przez Sąd na terapię "rola ojca w wychowaniu dziecka". Wmówił sądowi i innym "zespół alienacji od jednego z rodziców" - choć nie interesował się córką od jej poczęcia aż do dnia, gdy jego dług alimentacyjny wyniósł ponad 10 tys. zł (to również Sąd uznał za przeszłość).

On jest bardzo przebiegły. A ja nie wiem, co robić, by życie moje i córki i moich rodziców wróciło do harmonii.

W grudniu córka ma pojechać do niego na weekend, a ja nawet nie wiem, jakie on ma warunki. Córka cierpi na zaburzenia neurologiczne (które biegli sądowi "olali", w każdej ze swych opinii, choć informowałam, że córka jast w trakcie stawiania diagnozy). Czy on ma przygotowane łóżeczko, czy jest tam bieżąca woda, czy córka dostanie jeść. Ojciec córki wciąż się przeprowadza z miejsca na miejsce - nawet nie wiem, czy nadal mieszka pod wskazanym adresem. Czy będzie tam mieszkać w grudniu. Czy mogę złożyć jakiś wniosek do Sądu o sprawdzenie jego warunków na czas pobytu u niego córki?

Co mogę zrobić?? Moja mama chce wnieś zawiadomienie do Prokuratury, bo już nie może patrzeć na tę całą sytuację i też ma dość tego, jak on ją traktuje. Moi rodzice też są ofiarami tej przemocy. Jak mogę pomóc mojej córce i moim rodzicom??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 1:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Jak Twoja mama chce złożyc zawiadomienie o przestępstwie do Prokuratury Rejonowej to ma taką możliwośc . Jeśli występuje przemoc to nie ma się co zastanawiac. Przemoc jest przestępstwem.

Ponadto masz możliwośc skontaktowania się z Centrum Interwencji Kryzyskowej ( bądż ośrodkiem pomocy społecznej) nie znam lolalizacji więc napisałem ogólnikiem.

Także możesz złożyc wniosek o wgląd w sytuację dziecka
Arrow wniosek

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Maga

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 10:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magda a masz adwokata? poszukaj potrzebujesz dobrego...musisz w sądzie wyciągnąć wszystko tj. jego leczenie psychiatryczne, dług alimentacyjny, chorobę córki, jego wyrok...-wszystko-to są powody do ograniczenia jemu władzy rodzicielskiej, według mnie masz do tego silne podstawy
a jego siostre powołałas na świadka?
może lekarz ktory leczy Twoją córkę wystawi Tobie jakąś opinię? zapytaj sie czy dziecko według niego moze jechac na weekend do ojca, idz sama do dzieciecego psychologa i popros o opinie, zapytaj czy dziecko samo moze jechac w nieznane mu srodowiski, porozmawiaj z pediatrą, jeśli córeczka bierze stale jakies leki, to czy na pewno moze jechac?
Magda jesli trzeba weź kredyt na adwokata, tylko poszukaj dobrego, popytaj poszukaj
wiesz tak naprawde mało kto chce pomóc,
a niektorzy juz tak maja ze wszystkich owijaja sobie wokol palców, popłaczą, padną na kolana i wszyscy im wierzą
a prokuratura? owszem mozecie zglosic ale odpowiedz moze byc taka ze jest silny konflikt rodzinny i celowo zgłaszacie zawiadomienia przeciwko niemu
Powrót do góry
pysia

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 17:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

magda79
Popieram przedmówców.
Poza tym, jeśli nie zgadzasz się z wyrokiem sądu rejonowego możesz zaskarżyć wyrok do wyższej instancji.To,że tamte działania ojca Twojej córki nie skutkowały postępowaniem sądowym nie oznacza,że teraz tak będzie.Przecież może rozpatrywać inny prokurator, możesz spróbować udowodnić,że on jest osobą, której nie można wierzyć.Od decyzji prokuratury też można się odwołać.
Należy walczyć dopuki jest o co.
Walczysz o spokój swój, córki i rodziców.
pozdrawiam
Smile
[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
magda79

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 2:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mam adwokata i w ogóle bardzo się w tym wszystkim pogubiłam Crying or Very sad . Poza tym podejrzewam, że ojciec córki jest psychopatą.
Czy ktoś z Was może mi polecić jakiegoś bardzo dobrego adwokata z Poznania? Sprawa jest tak bardzo skomplikowana, że nie potrafię tego opisać.
Powrót do góry
maras

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 9:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Odnośnie adwokata i realnej pomocy prawnej w Poznaniu możesz udac się do poniższych instytucji :

Arrow PUNKT INFORMACYJNO-KONSULTACYJNY DLA OFIAR PRZEMOCY W RODZINIE FUNDACJI FAMILIJNY POZNAŃ UL. STASZICA 15
60-526 POZNAŃ
61 8470038
61 8436304

Arrow Biuro Porad Obywatelskichul. Św. Marcin 51a, 61-806 Poznań
tel.: (061) 843 63 04
e-mail: bpo@familijny.poznan.pl

Porady udzielane są wyłącznie po uprzednim zapisaniu się pod nr tel. (061) 843 63 04 lub osobiście od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 18.00.
Udzielamy również porad za pośrednictwem e-maili oraz telefonicznie.
Doradcy Biura Porad Obywatelskich udzielają porad z zakresu:
prawa cywilnego
prawa rodzinnego
prawa pracy
prawa karnego
świadczeń i zasiłków
instytucji pomocowych

pozdrawiam
Tomasz
magda79

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 3:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam wszystkim.
Mam jeszcze pytanie, co do "wniosku o wgląd w sytuację dziecka". Czy z takim wnioskiem może wystąpić tylko opieka społeczna i Centrum Interwencji Kryzysowej? Od początku tego roku korzystam z pomocy Centrum Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" także z telefonu zaufania niebieskiej linii. Do tej pory pomimo, iż komunikowałam, że córka jest ofiarą przemocy - nikt nie proponował takiego rozwiązania. Czy ja osobiście mogę złożyć taki wniosek?
Zaniedbałam wiele spraw, gdyż ważniejsze było dla mnie zdrowie córeczki. Nie przygotowuję się do spraw sądowych - nie mam na to czasu. Zazwyczaj unikam też konfliktów. Sąd ograniczył mi władzę rodzicielską, bo stwierdził, że i ja i ojciec córki jesteśmy w konflikcie. Trudno być w konflikcie z kimś kogo nie ma (bo przez długi czas jego nie było). Teraz, gdy podpisaliśmy ugodę mijają dwa miesiące, a ojciec córki już pisze do mnie sms-y, że znowu pozwie mnie do Sądu. Nie chcę ponosić odpowiedzialności za jego zachowania!!!
Wiem, że nie mam w Sądzie szans - mówię cicho, jestem nieśmiała, często odpuszczam i denerwuję się tak, że zapominam o istotnych sprawach. Później, gdy wychodzę z Sądu zarzucam sobie, że mogłam powiedzieć, mogłam zadać pytanie itp.
Gdy zapada postanowienie - jestem wściekła na siebie, ale wierzę, że Bóg wie, jaką jestem matką...
Powrót do góry
maras

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 11:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Masz możliwośc osobiście złożenia wniosku do Sądu Rodzinnego .

pozdrawiam
Echnaton

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 13:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do każdej sprawy trzeba się przygotować przed rozprawą...dokładnie, na kartce, przewidując pytania sędziego i przebieg rozprawy, najlepiej w towarzystwie osoby, która zna sie na prawie, wie o co sędzia może zapytać...Spisać na kartce, każde pytanie, każda odpowiedź...
Masza35

PostWysłany: Wto Lis 18, 2008 9:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Magda79

w Poznaniu działa preznie Komitet Ochrony Praw Dziecka, tam jest mecenas prof. Andrzejewski, przyjmuje na zapisy bezpłatnie....polecam.
3maj sie

Masza
magda79

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 2:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza35 napisał:
Witaj Magda79

w Poznaniu działa preznie Komitet Ochrony Praw Dziecka, tam jest mecenas prof. Andrzejewski, przyjmuje na zapisy bezpłatnie....polecam.
3maj sie

Masza

Tak. Wiem, że w Poznaniu działa komitet o takiej nazwie. Byłam. Jednak nazwa nie pasuje do ich działalności, a przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo. Zgłaszałam u nich rok temu, że ojciec córki jest przestępcą, że znęca się psychicznie nade mną i nad córką, że był skazany za groźby. Opisałam przy tym większość sytuacji. Odbyła się mediacja (pomimo, że w sytuacji, gdy jest przemoc - mediacja ponoć nie jest zalecana). Na koniec otrzymałam informację, że panie "psycholożki", które rozpowszechniają informacje na temat fałszywego syndromu alienacji jednego z rodziców - nie pomogą, ani córce, ani mi. Zresztą pocieszające jest, że nie tylko ja dałam się nabrać na czarujący, psychopatyczny urok osobisty mojego byłego faceta. Podaję link do strony, na której można znaleźć więcej okrutnych informacji na temat tego syndromu, polecam www.beata.prawa.matki.webpark.pl
Powrót do góry
pysia

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 11:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magda79
To smutne, ale terapeuci to też ludzie i jak w każdym zawodzie bywaja tacy, na których nie można polegać-niestety, choć tak być nie powinno.
To o czym piszesz to jedno z miejsc gdzie możnaby uzyskac pomoc.Nie zrażaj sie, szukaj dalej.
Niewiele jest osób, które mogą powiedzieć,że zawsze uzyskały taka pomoc jakiej oczekiwały.
pozdrawiam i życzę wytrwałości
Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Meg

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magda
jeśli chodzi o pomoc psychologiczną poznańskiego KOPD mam takie same, albo gorsze odczucia, ale w przypadku pomocy prawnej jest inaczej.
O p.Andrzejewskim słyszałam dobre opinie, a mnie osobiście pomogła inna p.mecenas (też z Garbar).
Jeśli byłabyś zainteresowana, to odszukam jej nazwisko.
Pozdr.M
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: