Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
GGaa
|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 15:11 Temat postu: Mieszkanie własnościowe. |
|
|
Małżeństwo moje trwa 20 lat i o tyle za długo.Wieczne kłótnie, bicie, poniżanie.Wreszcie zdrada męża i dopiero moja decyzja o rozwodzie. Problem w tym, że mamy mieszkanie własnościowe kupione przez naszych rodziców dla nas na początku małżeństwa. Co z nim będzie po rozwodzie? Czy to prawda jak mówi mój jeszcze dotychczasowy mąż, że bedzie ono podzielone na pół i on jako główny lokator bedzie mógł zameldować u siebie ( na swojej części) swoją nową kobietę?
Czy takie coś jest w ogóle możliwe? Poradźcie proszę. Sprzedaż mieszkania i podział gotówki nie wchodzi w grę bo mój szanowny się nie zgadza. Ponadto on od 5 lat nie pracuje i cały ciężar utrzymania rodziny jest na mojej głowie.Zarabiam dużo ale na 4 osoby w rodzinie wychodzi nie wiele.Mamy dwoje dzieci - córka pełnoletnia, syn 17 lat.
Pomóżcie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Malgosia
|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 17:54 Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o podział majątku po rozwodzie to podział mieszkania może być on dokonany albo w ten sposób, że mieszkanie zostaje przyznane jednej ze stron i ta strona musi spłacić drugą stronę albo przez sprzedaż (wtedy dzieli się pieniądze uzyskane za sprzedane mieszkanie). Jeżeli strony nie są w stanie porozumieć się w sprawie tego jak dokonać podziału to decyduje sąd, który może nakazać sprzedaż mieszkania. Oczywiście najlepiej o tej sprawie bezpośrednio porozmawiać z prawnikiem. Do sprawy o podział majątku warto dobrze się przygotować bo można dużo stracić. Na stronie www.porozumienie.niebieskalinia.pl znajdziesz adresy różnych instytucji, które pomagają osobom w trudnych sytuacjach życiowych. W wielu z nich jest bezpłatna pomoc prawna.
Pozdrawiam
Malgosia |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Sty 23, 2007 0:50 Temat postu: |
|
|
Cytat: | W wielu z nich jest bezpłatna pomoc prawna. |
to prawda .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
GGaa
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 14:36 Temat postu: |
|
|
Bardzo Wam dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margola
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 14:15 Temat postu: |
|
|
Witaj!
Co do możliwości zameldowania to niestety prawda. Mąż nawet teraz moze iść do wydziału ewidencji ludności i zameldować kogo chce. Takie mamy prawo. Ty natomiast nie mozesz tej osoby wymeldować bez jego zgody.  _________________ Co mnie nie zabije uczyni mnie silniejszą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|