Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zażalenie na odmowę wszcz dochodzenia-wygrana; co teraz?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jiujia
Przyjaciel NL
Przyjaciel NL

PostWysłany: Wto Lut 03, 2009 14:42    Temat postu: zażalenie na odmowę wszcz dochodzenia-wygrana; co teraz? Odpowiedz z cytatem

Parę miesięcy temu dzięki temu forum (http://www.forum.niebieskalinia.pl/viewtopic.php?t=1264)
nabrałam sił, by złożyc kolejne zawiadomienie o przestępstwie z 207 (pierwsze zawiadomienie w 2007 r. - sąd skierował sprawę do mediacji - posiedzenie w tej sprawie za dwa tygodnie, w odpowiedzi na wezwanie na to posiedzenie złożyłam oświadczenie o zamiarze działania jako oskarżyciel posiłkowy);
Nauczona doświadczeniem z pierwszego zawiadomienia: miałam dowody (nagrania, kilku świadków, trochę notatek, smsy, maile, notatkę z policji itp) - i nagle szok: odmowa wszczęcia dochodzenia z uwagi na brak znamion przestępstwa - bo konflikt okołorozwodowy dot. sprawowania opieki mad dzieckiem!!!
Napisałam zażalenie (sama , adwokat akurat wyjechał).
W zeszłym tygodniu sąd je rozpatrywał, byłam na posiedzeniu: całkowicie poparł moje zażalenie, uznał, że nielogiczne jest działanie prokuratury, która w swietle choćby sprawy, w której zdecydowała się na przesłanie do sądu aktu oskarżenia i w dalszym ciągu je popiera, a zalączony materiał wskazuje, że przemoc psychiczna trwa nadal - mogli włożyć trochę wiecej wysiłku w sprawę i podjąć jakiekolwiek czynności sprawdzające, a nie ograniczać się do postanowienia o odmowie - jedyny materiał w aktach, oprócz tego co zeznałam i dołączyłam ja sama, to to postanowienie, niotatka, że przedstawione nagranie to NORMALNA W SYTUACJI ROZWODU ROZMOWA: krzyki, żądania natychmiastowego ( w godzinach mojej pracy) widzenia z dzieckiem, grożenie policją w domu moich rodziców, gdzie przebywa dziecko, jak go zaraz mu nie przywiozę, przekleństwa;
Sąd ponadto stwierdził, że sprawę należało zbadać pod kątem krzywdzenia dziecka i pośredniej przemocy wobec dziecka oraz sprzeciwił się przesłuchania małoletniego w charakterze świadka.

Trochę obawiam się, że policja będzie starała się udowodnić, że odmowa dochodzenia była jednak zasadna.
Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Jak dalej będzie przebiegało dochodzenie?

Ale poytywna informacja: należy pisać zażalenia i nie ufac policjantom ani prokuratorom, gdy wspierają faktycznie sprawcę przemocy i nie dać się utwierdzić w przekonaniu, że to z nami jest coś nie tak.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sro Lut 04, 2009 16:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To także moje przesłanie - jeśli ktos umorzy, albo odmówi to należy składać zażalenia, pukac, stukac, pokazywać.

Prokuratura a właściwie to Policja teraz wszcznie dochdozenie i przesłucha wskazanych świadków i dostarczone dowody, jak będą biegli to jeszcze powalczą o nowe dowody.
jiujia
Przyjaciel NL
Przyjaciel NL

PostWysłany: Sro Lut 04, 2009 16:36    Temat postu: pozytywne doświadczenia - dzielmy się nimi... Odpowiedz z cytatem

Dzielmy się więc pozytywnymi doświadczeniami, to niesamowicie wzmacnia, że może się udać... Bardziej wzmacnia, niż negatywne dołuje.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: