Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mąż wyrzuca mnie z domu bez rocznego dziecka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Noemi

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 19:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzisz, on ma takie samo prawo do dziecka, ale ja w jego oczach nie mam takich samych praw (bo zajmuje się dzieckiem i mieszkam u niego czyli jak on to nazywa jestem bezdomna i bezrobotna). W normalnych układach ludzie się dogadują, ale w trudnych układach gdzie w grę wchodzą zaburzenia typu paranoidalnego to już nie jest takie proste. To on gotów jest pozbawić mnie całkowitego kontaktu z dzieckiem. Trudno w takiej sytuacji myśleć o jego prawach, tylko trzeba się chronić przed przemocą. Muszę uciekać, bo gdybym mu powiedziała, że odchodzę, w jednej chwili znalazłabym się boso po drugiej stronie drzwi jego domu bez dziecka. To jest psychiczny terror.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 19:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nei mówiłem jakie masz prawo w jego oczach ale móie o tym jakie masz prawo w polskim prawie...Masz prawo do dziecka, mozesz wziąc je ze soba i żadna polcija nie może ci go wydrzec. Do tego jest potrzebna decyzja sądu....
Noemi

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 21:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzisz ja się boję. Bo on tworzy taką aurę wokół małej, jakby ona była tylko jego własnoscią a ja jakims chwilowym, choć wcale wg niego niekoniecznym dodatkiem do dziecka...i ja sie boję, że jak ucieknę z dzieckiem to zosatne tą "złą". Bo gdyby było to możliwe moglibysmy sie porozumieć, ale nie jest..."nie chcesz tu być to wypier......aj, ale bez dziecka.

Echnaton, dzięki, takie słowa mi pomagają, ale pewności nie mam. Mężczyni wbrew pozorom są w lepszej sytuacji, bo zostają w domu, a kobieta z dziećmi musi uciekać....Kiedy to sie zmieni.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Sob Lut 14, 2009 20:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Posłowie pracują nad tym od kilku lat a ponieważ posłowie to w przewadze mężczyźni...chyba na razie nie ma wielkiej szansy na wypracowanie prawa dającego więcej praw pokrzywdzonym a mniej krzywdzącym....ale wiele się z mienia w prawie i coraz częściej dochodzi do sytuacji kiedy to sprawca musi opuscić dom, któy nalezy tylko do niego - był np. majatkiem odrębnym nabytym przed zawarciem zwiazku.

To jeszcze potrwa, ale wierze w zmiany....
Noemi

PostWysłany: Nie Lut 15, 2009 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton, ale czy to się dzieje już w Polsce. czy zdarzył sie w Polsce choć jeden przypadek, że Sąd tak ochronił ofiary przemocy, że skazał sprawcę na opuszczenie domu?
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 1:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście! Takich przypadkó w moim miescie znam kilkanaście, a przeceiż nie znam wszystkich, a w Polsce - jest ich wiele! Ile? Pewnie nikt tego nie liczył....
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: