|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 1:24 Temat postu: |
|
|
mgrabas napisał: |
jesteś BOGIEM by stawiać siebie w roli sędziego? całe życie chcesz użalać się nad sobą i SĄDZIĆ?
|
Wycieczki personalne nie zasluguja moim zdaniem na polemike.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 1:30 Temat postu: |
|
|
dynamika napisał: | Wycieczki personalne nie zasluguja moim zdaniem na polemike. (...) |
to nie wycieczki tylko pytanie o legitymację do osądzania ludzi /zamiast ograniczania się tylko do oceniania postaw/ _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 3:37 Temat postu: |
|
|
mgrabas napisał: |
to nie wycieczki tylko pytanie o legitymację do osądzania ludzi /zamiast ograniczania się tylko do oceniania postaw/ |
Jak widze, ze ktos maltretuje druga osobe, psychicznie czy fizycznie to oczywiscie osadzam ta osobe negatywnie. Jak obseruje takie zachowanie jako stabilna strategie zyciowa, to nie chce miec z ta osoba nic wspolnego.
Nie mam zamiaru mojego nastawienia zmieniac, szczegolnie, ze intelektualnie rozumiem co sprawcy/sprawczynie przemocy robia w 100%. Nie zajmuje sie potepianiem na wieki - oceniam zlo ktore widze wyrzadzane w danym momencie. Dla mnie czlowiek, ktory calkowicie pokonal w sobie sklonnosc do uzywania przemocy wobec bliskich, bylby bohaterem, bo poznalem fenomen z ktorym taka osoba walczy.
Nie trzeba odwolywac sie do religii czy zjawisk nadnaturalnych by to wszystko wytlumaczyc, to problem ludzki. [Po glebszym zastanowieniu sie, musze dodac, ze jezeli sie chce, to ogromna pomoca przy wychodzeniu z przemocy moze dac Bog, ktory w moim przypadku mysle mial swoj znaczacy udzial, raczej nie sadze bym dal rade przezyc bez jego pomocy]
Mysle, ze w tym przypadku nadepnalem na twoj wrazliwy punkt, kazda osoba ktora byla w zwiazku przemocowym ma taki "wyzwalacz".
Mysle, ze ty widzisz w takich zwiazkach swoja rodzine, czytasz o tym jak ofiara przemocy pisze o rozwodzie jako o najlepszej rzeczy, ktora mogla jej sie przytrafic i podswiadomie kojarzysz to ze swoja sytuacja. Ale te zwiazki sa zupelnie inne od twojego, nie ma zadnego przelozenia twoja byla zona a kobiety ktore sa tu na forum. To sa skrajnie odmienne osobowosci, bardzo wazne bys to zrozumial. Moge sie oczywiscie mylic, bo nie znam szczegolow.
Ja widze w takich zwiazkach zwiazek taki jak mial ten austryjak, ktory wiezil swoja corke z ich wspolnymi dziecmi w lochu i od czasu do czasu grozil zagazowaniem. Zwiazki przemocowe, ktore tu omawiamy to zwiazki zle, w ktorych przebywanie moze skonczyc sie dla osob poszkodowanych tragicznie. Zachecanie osob poszkodowanych do pozostawania w nich czy ich ratowania to tak samo jakby ta corke tego austyjaka spowrotem zachecac do wejscia do piwnicy-lochu i przekonywac, ze ojciec przeciez nie byl taki zly, ze nalezy go szanowac, bo to w koncu ojciec, a czwarte przykazanie mowi szanuj ojca swego...
(prawda jak stereotypy przekonujaco brzmia?)
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr.
Ostatnio zmieniony przez dynamika dnia Nie Lis 02, 2008 7:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
|
Wysłany: Sro Paź 29, 2008 23:57 Temat postu: |
|
|
nie mieszkam z mężem już od jakiegoś czasu, chodzę do psychologa i zauważyłam u siebie niesamowite zmiany
Odżyłam, umawiam się ze znajomymi, rozwijam zdolności, odkrywam nowe pasje , po prostu żyję pełnią życia!!!!!! - tzn. zaczynam żyć pełnią życia:) Zaczynam w końcu myśleć o SOBIE
życie zaczyna sprawiać mi radość
zaczynam lubić siebie:) i często się uśmiechem
Pozdrawiam Was gorąco
anax |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 0:09 Temat postu: |
|
|
anax
to cudownie!!!
o to właśnie chodzi w życiu- by się nim cieszyć
Cieszę sie razem z Tobą
pozdrawiam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 0:15 Temat postu: |
|
|
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 0:38 Temat postu: |
|
|
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 18:48 Temat postu: |
|
|
Witam,
Uprzejmie proszę o informację, czy pomoc socjalna w Warszawie "należy" się osobie doznającej przemocy "tylko" psychicznej, której nie stać na wynajęcie mieszkania? Jeśli tak, to czy mogę poprosić o jakieś namiary na pomoc psychologiczną + możliwość zamieszkania w Warszawie?
U mnie wspaniale.
Pozdrawiam serdecznie, ściskam gorąco!
anax |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|