|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 23:02 Temat postu: |
|
|
Ale sądy stoją na stanowisku, ze po alimenty można sięgac ponownie co najmniej po 2-3 latach i tylko wteyd gdy nastąpiła znacząca zmiana sytuacji.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
leni56
|
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 8:18 Temat postu: |
|
|
nieKazik.. znaczaca zmiana nastepuje co rok zmieniaja sie ceny potrzeby- mozna czesciej- to tylko kwestia .. dowodow, tj uzasadnienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 10:54 Temat postu: |
|
|
Wyraziłem opinię wynikająca z naszej rzeczywistości, a potrzeby? Czasami zmieniają się z dnia na dzień! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
jiujia Przyjaciel NL

|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 18:21 Temat postu: |
|
|
Nie wyobrażam sobie, żeby sąd - w miarę przyzwoitą posobą reprezentowany a nie będący jakimś wyjotkowym oszołem - nie zmienił alimentów wcześniej, jeżeli zmieni się sytuacja wcześniej...
A jeśli druga strona straci pracę, ....
A jeśli ta na któej ręce płacone są alimenty, tydzień po wyroku wpadnie po d samochód i rehabilitacja będzie blokowała zarobki przez najbliższ pół roku... albo dłużej...
Cezura czasowa jest wielkim nadużciem...
@-3 lata to dobry natomiast okres - przy nawet jednocyfrowej inflacji - do waloryzacji alimentów...
Niestety rzadko sądy odważają się na waloryzację w orzeczeniu o ich wysokości
Nie umieją się zdobyć na pozakwotowe określenie ich wysokości... _________________ Nie toleruję tylko nietolerancji... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 19:05 Temat postu: |
|
|
Nie no, jesli sytaucja się zmeinia to...oczywiście, ja mówie o normie, bez wielkich wydarzeń...inflacja, koszty wzrostu dizeci i inne okołoalimentowe sprawy dziejące się bez naszego udizału i bez dramatycznych wydarzeń... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
jiujia Przyjaciel NL

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 14:23 Temat postu: |
|
|
MOja metodyka pracy - w związku z ustalaniem kwoty niezbędnej na Zapspokoajanie potrzeb dziecka - do niepodważenia merytorycznie - i uwzględniająca - margines do ucięcia przez sąd...
Warto przez kwartał robić dla siebie - żeby wiedzieć ile nas faktycznie kosztuje dziecko - rzetelny rejestr wydatków - jak kupujesz 3 pomidory - i ty zjadasz 1 - a twoje dziecko 2 szt. - to sobie wpisujesz w prywatny rejestr - 2/3 kwoty z paragonu...
I powiem, że byłąm bardzo zdziwiona, bo myślałam, że autentyczna kwota będzie dużo wyższa...
Najwygodniej jest wtedy robić zakupy w supermarketach internetowych - ja robię w W-wie -i mogę polecić: FRISCO, E-piotripaweł, supersam24.pl
Alma24 - nie przypadła mi do gustu, droga jak diabli...
Wtedy nie muszę się cackać z zapisywaniem cyferek - tylko wystarczy sobie wydrukować historię zakupów i masz gotową listę do odhaczania - - ile z tego zjadło dziecko, ile ty, poczęswtunek koleżanki dziecka - jest potrzebą nie twoją ale Twojego dziecka, połowa na wc kaczkę, połowa za gaz, niania wykwalifikowana w wie to też 20 zł godz.
dlaczego mam żałować niani wysokiej jakości, skoro dziecko powinno żyć na poziomie rodziców, a tata zarqabia kilkanaście tysięcy na rękę
Byłąm przyznam trochę zdziwiona - jak dorzuciłam 50% rat kredytowych za mieszkanie -jako bieżące koszty zwiążane z zaspokojeniem potrzeb miweszkaniowych - i sąd uzwględnił obie części i kapitołową ( jest ewidentnie w mój osobisty majątek, - a dziecka na wszelki wypade4k nie powołałam do dziedziczenia i w testamencie wpisaŁAM JAKO JEDYNEGO SPADKOBIERCĘ MOJEGO BRATA, WYDZIEDZICZAJĄC MĘŻA) i nie dając mu tym samym możliwości dysponowania tym po co mnie pozostanie, gdyby .. odpukać... )
A po co nam te rzetelne - tylko dla nas - NIE DLA SĄDU!!!!
wyliczenie??
Ą wtedy wiemy, ile jesteśmy w stanie w razie czego przeboleć... i mamy rezerwę, którąm jak sąd łyknie - to fajnie- a jak nie, to też dobrze.
A jak jeszcze mniej by zasądził - to piszę odwołanie - bo nie będzie się drugi rodzicv migał od pokrywania
POTRZEB SWOJEGO DZIECKA - W 50 %. a JEŻELI SĄD UZNA, ŻE ON NIE MA TAK DUŻYCH MOŻLIWOŚCI -
NALEŻY PAMIĘTAĆ - DO RZECZYWISTEGO OSIĄGNIĘCIA PUŁAPU 50 % KOSZTÓW UTRZYMANIA - MOŻEMY POZWAĆ ZOBOWIĄZANYCH DO ALIMENTACJI DRUGIEGO RODZICA - W DALSZEJ KOLEJNOŚCI - DZIADKÓW DZIECKA, RODZEŃSTWO OJCA DZIECKA ITD.
Wydaje się to Wam pewnie zimne i bezduszne...
Też tak się czułam i kilka miesięcy do tego podchodziłam...
I jakbym wiedziała, że na jednej sprawie zgadza się na ilimenty X - a na kolejnej - żąda obnżenia o 500 zł.... - byłam na to przygotowana -
- wniosłam o dokładnie takie samo podwyższenie - umiałam uzasadnić -
i wiecie co zrobił sąd - dla mnie mistrzostwo - oddALIŁ oba WNIOSKi
Jego uzasadnienie też byłoi bardzo dobre: niania codziennie jest dużo droższa niż publiczne przedszkole...
I nawet obniżenie tylko o 500 uważam że wykazał się dużą wspaniałomtyślnościa.. .
Ale nie mam już sentymentów...
Ale staram się pilnować, żeby nie przekroczyć granic "obrony koniecznej"....
A ja mam nadzieję, że zrozumiał że nie warto wykazywać mojej niekompetencji w sprawach, którymi zajmuje się na codzień -czyli finanse... _________________ Nie toleruję tylko nietolerancji... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 8:34 Temat postu: |
|
|
Ty jestes od początku trudnym przeciwnikiem, a do tego obracasz sie w innym świecie. To o cyzm piszesz jest przeważnie niedostępne dla wielu kobiet z tego forum, ale podziwiam Twój sposób wyliczania, kalkulacji, zapisywania, udowadnainia...troche zabrzmiało bezosobowo, ale z machiną sądowniczą nie ma miejsca na sentymenty.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
jiujia Przyjaciel NL

|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 15:02 Temat postu: |
|
|
Bo wydaje mi się, że w wielu przypadkach brakuje nam po prostu narządzi, instrumentów do wykorzystania...
Muzyk ma intrument, żeby grać, maszynistka maszynę do pisania, lekarz stetoskop...
A ofiara przemocy, nie ma nic...
dlatego tak ważny był urzędowy formularz niebieskich kart,
A często niby wiemy co chcemy napisać, siadamy do komputera i nie wiemy do kogo to trzeba zaadresować (do sądu, ale którego, jakiego, skąd wziąc tę informację? nie wiemy jak to się robi - tak od strony stricte praktycznej.... _________________ Nie toleruję tylko nietolerancji... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 16:21 Temat postu: |
|
|
Sugerujesz, ze powinno się pojawić w necie takie opracowanie jakie pisma i gdzie należy składać? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 17:28 Temat postu: |
|
|
hmm póki co wstrzymam się z wypowiedzią. W sumie nie jesteśmy portalem prawniczym a z miejscem, projektem itd - raczej mało realne z uwagi na ograniczenia czasowe. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 9:02 Temat postu: |
|
|
Nie jesteśmy portalem prawniczym ale ...aspirujemy do tego aby wszystko załatwić w jednym okienku - jak z rejestracja firmy - więc może warto o tym pomyśleć.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 10:33 Temat postu: |
|
|
pomyśleć warto ale mocy przerobowej w tym zakresie niestety ... _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|