|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 7:48 Temat postu: |
|
|
Sugerujesz, żeby w Polsce sędziowie, prawnicy, psycholodzy, terapeuci pracowali za darmo? Rewolucyjny pomysł, ale....prędzej pójdą zamiatać ulice niż pójdą do takiej pracy, w której nie ma zapłaty. Uważam wprost przeciwnie - za dobrą i pożyteczną prace powinno być dobre wynagrodzenie. Możemy tez płacić nędzne grosze i tez pozbędziemy się najlepszych. Inną kwestia pozostaje kto za to powinien płacić. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
renata.p.1975
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 8:00 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | Sugerujesz, żeby w Polsce sędziowie, prawnicy, psycholodzy, terapeuci pracowali za darmo? Rewolucyjny pomysł, ale....prędzej pójdą zamiatać ulice niż pójdą do takiej pracy, w której nie ma zapłaty. Uważam wprost przeciwnie - za dobrą i pożyteczną prace powinno być dobre wynagrodzenie. Możemy tez płacić nędzne grosze i tez pozbędziemy się najlepszych. Inną kwestia pozostaje kto za to powinien płacić. |
Widzę że niektórych myslenie przerasta??
Nie chodzi mi o prace za darmo,
ale o to ze ciaga sie po sądach bieglych itd dla zarobku,
ktory niestety wzial góre niz dobro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 8:10 Temat postu: |
|
|
renata.p.1975 napisał: | (...) wy zarabiacie dzięki forum.
Ogolny zarobek na nieszczesciach ludzkich u nas w kraju jest normą.
(...) nikt nie walczy z przemoca za darmo  |
maras napisał: | (...) Nie zarabiamy będąc na tym forum. (...) jesteśmy pasjonatami strającymi się pomóc drugiej osobie. Ponadto także nie jesteśmy anonimowi i nie uskuteczniamy "wróżenia i inych dziwnych praktyk" |
renato.p.1975, w jakim celu podważasz te słowa marasa?
czy wiesz ile bólu możesz komuś sprawić taką swoją działalnością? _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
renata.p.1975
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 9:07 Temat postu: |
|
|
renata.p.1975 napisał: | Mysle że robertowi nie chodzilao o to ze akurat wy zarabiacie dzięki forum.
Ogolny zarobek na nieszczesciach ludzkich u nas w kraju jest normą.
zaczynajac od spraw sadowych,które tocza sie latami,
kończac na poradach prawniczych, czy psychologicznych.
Cale procedury trwaja dlugo a interes sie kreci,
przeciez nikt nie walczy z przemoca za darmo  |
marabas przeczytaj to co napisalam,
czytanie ze zrozumieniem to podstawa do zdrowego zrozumienia i dalszej dyskusji |
|
Powrót do góry |
|
 |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 14:48 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ale o to ze ciaga sie po sądach bieglych itd dla zarobku,
ktory niestety wzial góre niz dobro. |
nie rozumiem dlaczego miałby się ich ciągnąć za darmo?
w końcu to cięzka praca? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
renata.p.1975
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 17:09 Temat postu: |
|
|
Cytat: | nie rozumiem dlaczego miałby się ich ciągnąć za darmo?
w końcu to cięzka praca? |
Chodzi mi o to ze ciaga sie caesto dla udowodnienia winy,
której nie ma!!!!
Na tym ktos niezle zarabia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
robertb
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 22:04 Temat postu: |
|
|
renata.p.1975 napisał: | Cytat: | nie rozumiem dlaczego miałby się ich ciągnąć za darmo?
w końcu to cięzka praca? |
Chodzi mi o to ze ciaga sie caesto dla udowodnienia winy,
której nie ma!!!!
Na tym ktos niezle zarabia  |
Niezle to za malo powiedziane.Uswiadomcie sobie ,ze to jest psychobiznes,taki sam jak handek "skorami".
Mam bana jak nic . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fifiola Moderator - Współpracownik NL psycholog

|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 22:12 Temat postu: |
|
|
Szkoda, że o tym nie wiem, bo już bym dom budowała
Dajcie spokój, w każdym zawodzie są ludzie pracujący tylko dla kasy i Ci uczciwi.
Robert, ja wiem, że Ty swoje przeżyłeś, ale nie trać z tego powodu wiary w ludzki rozsądek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
NIKOLA2006
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 22:27 Temat postu: |
|
|
wiecie,wydaje mi się że nie można wrzucać tak wszystkich do jednego worka.... są ludzie i ludzie...
I w każdym zawodzie są ludzie nastawieni na kasę i ci którzy pracują z oddaniem a kasa jest dodatkiem a nie priorytetem...
Tak jest z psychologami,sędziami, lekarzami,prawnikami, weterynarzami, ogrodnikami itp itd.... W każdym zawodzie znajdziemy grupę naciągaczy i grupę uczciwych ludzi....
Idąc dalej... system w którym żyjemy nie jest idealny... prawo nie jest idealne, zawsze znajdą się ludzie dbający tylko o siebie.... wykorzystujący te ułomności...
Według mnie ważne jest aby starać się zmienić to wszystko.... jednostka nic nie zmieni ale im nas ,ludzi uczciwych więcej tym większa szansa na zmiany... wpajajmy dzieciom odpowiednie wartości moralne, uczmy od małego co jest dobre a co złe.... one z nas czerpią przykład..... wspierajmy się wzajemnie i dążmy do poprawy....
Wiadomo zmiany nie zajdą od razu, może my ich nie doczekamy ale nasze dzieci mogą tego doczekać, mogą żyć inaczej...... wiecie o co mi chodzi?
Może do idealistyczne myślenie ale to mój sposób widzenia świata....
Pozdrawiam- Ola _________________ Cokolwiek robisz czyń roztropnie i przewiduj skutki |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 23:33 Temat postu: |
|
|
Robert wiesz że czasami podobnie uważam może nie tak dosłownie i nie stosując takowe "czarne porównania. Lecz jak wiesz mamy możliwość wyboru, porównania, zasięgnięcia opinii o danej instytucji, psychologu. Fakt nie można genaralizować, w każdym zawodzie są "czarne owce" na to nic nie poradzimy. W/g mnie podstawą to aby się nie zniechęcić. Raz, drugi, dziesiąty się nie udało to nic zacznę jeszcze raz. Tamte małe porażki dały wzmocniły mnie o doświadczenie. Może mam więcej siwych włosów ale nie stanę w miejscu i się nie podam.
Bana nie dostanisz ale nie używaj bez powodu dużej trzcionki bo to "niefajnie " wygląda Kultura pisowni poniekąd. Więc jak to mówią i piszą spoko Robert
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
robertb
|
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 19:32 Temat postu: |
|
|
NIKOLA2006 napisał: |
Według mnie ważne jest aby starać się zmienić to wszystko.... jednostka nic nie zmieni ale im nas ,ludzi uczciwych więcej tym większa szansa na zmiany... wpajajmy dzieciom odpowiednie wartości moralne, uczmy od małego co jest dobre a co złe.... one z nas czerpią przykład..... wspierajmy się wzajemnie i dążmy do poprawy....
Wiadomo zmiany nie zajdą od razu, może my ich nie doczekamy ale nasze dzieci mogą tego doczekać, mogą żyć inaczej...... wiecie o co mi chodzi?
Może do idealistyczne myślenie ale to mój sposób widzenia świata....
Pozdrawiam- Ola |
Jasne ,ze tak mozna! Powiedzmy glosno,ze ciaganie mojej corki 5 razy po psychologach,ktorzy piszac brednie typu"byc moze" "mozliwe" "ciezko stwierdzic" jest przemoca i powinno sie za to odpowiadac! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 22:01 Temat postu: |
|
|
Sędzie nie ma odpowiedniej wiedzy aby podejmowac samodzielnie decyzje o wielu bardzo skomplikwoanych sprawach dlatego tez korzysta z pomocy biegłych z róznych dziedzin. Nie wiem czemu sędzia wyznacza az 5 psychologów, widocznie albo ma jakieś wątpliwości albo...ktoś się nie zgadza z opinią?
Prawo nigdzie na świecie nei kest doskonałe, chyba tylko w krainie zwanej Utopią. Mamy wiele przykądów z niedoskonaości prawa amerykańskiego im europejskiego i w zacofanych gospodarczo i rozwiniętych krajach. Rózne sa tez drogi ku którym ewoluje prawo. My zapatrujemy sie na zachód i sciagamy róznego rodzaju nowinki, które juz gdzies sie sprawdziły. Mimo niedokonałości prawa można skutecznie dochodzic swoich racji ale...genaralizowanie, wojna płci, kobeity to maja więcej, sędziowie sprzyjaja męzczyznom, policja morzy postępowania bez sprawdzania czy każde inne o tym zabarwieniu - nie prowadzi ku żadnemu wyjściu.
Wierzymy, ze w Twoim przypadku Robercieb sąd mógł sie pomylic, ale czy to oznacza, że w Polsce sądy pemamentnie myla się i orzekaja niesprawiedliwe wyroki? Nie! To oznacza tylko tyle, ze w Twoim przypadku sąd sie pomylił. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
robertb
|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 7:01 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: |
Wierzymy, ze w Twoim przypadku Robercieb sąd mógł sie pomylic, ale czy to oznacza, że w Polsce sądy pemamentnie myla się i orzekaja niesprawiedliwe wyroki? Nie! To oznacza tylko tyle, ze w Twoim przypadku sąd sie pomylił. |
Sądy moze nie tak permanentnie,ale Sady Antyrodzinne prawie zawsze. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 8:36 Temat postu: |
|
|
W moim mieście nie ma sądów antyrodzinnych, więc na ich temat nie moge dyskutowac, u nas są sądy, które rozpatruja problemy z jakmi ludzie do nich przychodzą. czasami dzieje się to wbrew ludziom - wtedy problemy zgłąsza prokurator, czasami za wole i chęcia samych ludzi. Wrzucanie wszystkich przypadków do jednego worka i nazywanie "sądami antyrodzinnymi" nie zmierza do wyjasneinia jakiejkolwiek kwestii ani tez do tego aby komukolwiek pomóc.
A przeciez mówiłes o pomocy? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
robertb
|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 19:35 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: |
A przeciez mówiłes o pomocy? |
I pomagam.Jak umiem.Pomagam w tym,zeby dzieci znaly swoich ojcow.Zeby tych ojcow nie opluwano.Zeby mogli sie widziec ze swoimi dziecmi.
A tu dla was ze strony przez was znienawidzonej.
Módlmy sie za dzieci które wyrywa się z ramion
Niech w snach bawią się radośnie nie myśląc o koncu widzenia...
Módlmy sie za dzieci którym rozrywa się fotogafię taty
Niech w pamięci trzymają jego obraz
Módlmy sie za dzieci które tulą się do nas odwracając oczy od nienawisci
Niech nigdy jej nie zaznają....
Módlmy się za małe aniołki o niewinnych oczach...
Niech w swojej niewinności trwaja jak najdłużej...
Módlmy sie za dzieci ciagane po sądach i poradniach
Sciskające spocone rączki...
Módlmy się za dzieci powtarzające zasłyszane obelgi
Niech je przemienią w poezje...
Czemu zabieracie im uśmiech?, dając w zamian łzy...
Przecież zaznają ich w życiu jeszcze tak wiele... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|