Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

proszę o pomoc

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jola77

PostWysłany: Sob Mar 14, 2009 13:56    Temat postu: proszę o pomoc Odpowiedz z cytatem

Mam młodsza siostre jest 1,5 roku po ślubie jej mąż ją wyzywa i upokarza mówi jej że się jej brzydzi i wymiotowac mu się chce jak kołoniej się kładzie spać. ostatnio mi powiedział że się siebie brzydzi nawet nie patrzy w lustro , ostatnio znowu wyzywał ja i zainterweniowałam wezwałam policje a siostre zabrałam do siebie na drugi dzień wróciła do niego szkoda mi jej co mam jeszcze zrobić jak jej pomuc , Byłam na policji był u niej policjant ale powiedział jej by teko tak nie zostawiała., co mam jeszcze zrobić nie mogę patrzec z boku jak ja poniża i ja niszczy psychicznie kiedyś ona posunie się za daleko i mu cos zrobi .Proszę o pomoc :cry:
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sob Mar 14, 2009 20:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może sama sie dokształc, wejdź do czytelni, poczytaj, czym jest przemoc i dlaczego kobiety zostają z tyranem....dopiero potem nauczysz ja dbac o swoje bezpieczeńśtwo, zbierac dowody, wzywac policje, może poszukasz dla niej grupy terapeutycznej i porozmawiasz z nia nad podjęciem terapii. Wszystko byc może, nigdy nie mamy pewności co zrobi drugi cżłowiek. Możemy wskazać drogowskazy, ale wybó należy do nich samych....

Chcociaz czasami trudno się nam z tym pogodzic, bo wiemy zbyt dużo o przemocy, musimy aprobowac wybory innych....
mgrabas

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 22:27    Temat postu: Re: proszę o pomoc Odpowiedz z cytatem

jola77 napisał:
Mam młodsza siostre jest 1,5 roku po ślubie jej mąż ją wyzywa i upokarza mówi jej że się jej brzydzi i wymiotowac mu się chce jak koło niej się kładzie spać. ostatnio mi powiedział że się siebie brzydzi nawet nie patrzy w lustro, ostatnio znowu wyzywał ją i zainterweniowałam wezwałam policję a siostrę zabrałam do siebie na drugi dzień wróciła do niego szkoda mi jej. Co mam jeszcze zrobić jak jej pomóc? Byłam na policji był u niej policjant ale powiedział jej by tego tak nie zostawiała. Co mam jeszcze zrobić? Nie mogę patrzeć z boku jak ją poniża i ją niszczy psychicznie kiedyś ona posunie się za daleko i mu cos zrobi. Proszę o pomoc Crying or Very sad

co siostra o tym mówi? jak Ona to widzi? może powiedz Jej o tym forum
samo przeczytanie wątków już mogłoby Jej pomóc, dodać jej sił, coś uświadomić
oni są młodym małżeństwem i chyba jest Im ciężko unieść te kłopoty...
NIKOLA2006

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 22:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jolu... przede wszystkim wspieraj ją zawsze i w każdej sytuacji.Poczytaj o przemocy, zbieraj informacje na zapas.... Jesli chcesz jej pomóc dokształć się w tym temacie.... obserwuj i pamiętaj nic na siłę... twoja siostra musi dojrzeć do pewnych rzeczy...podawaj jej informacje w dawkach małych ale częstych... uświadamiaj czym jest przemoc psychiczna... i czuwaj....to może potrwać.... gdybys miała pytania odnośnie swoje pomocy dla niej - pisz smiało akurat na tym znam się nieco:)
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 22:38    Temat postu: Re: proszę o pomoc Odpowiedz z cytatem

jola77 napisał:
Mam młodsza siostre jest 1,5 roku po ślubie jej mąż ją wyzywa i upokarza mówi jej że się jej brzydzi

Hej,

Poczytaj poprzednie watki na tym forum, polec siostrze literature. Szanuj jej wlasne zdanie, i zachec ja do poczytania np ksiazek na temat przemocy. Generalnie nalezy sie starac miec regularny kontakt z osoba ktora jest poddawana przemocy, np raz na tydzien i czekac az nadejdzie okazja na zmiane sytuacji. Wlasciwym kierunkiem jest zakonczenie zwiazku gdzie wystepuje przemoc. A ciesze sie, ze napisala Nicola2006, ona byla w podobnej sytuacji jak ty i generalnie sprawa sie rozwiazala pozytywnie, wiec na pewno jest niezastapionym zrodlem doswiadczenia.

pozdrawiam,
P.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: