Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomoc dla ofiar "niebiańskiej" linii?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Wto Cze 16, 2009 19:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli mozna cos zmienić to trzeba to czynic, jeśli nie mozna to trzeba się z tym pogodzić i jeszcze - trzeba oddzielic jedne sprawy od drugich.

Może przykre ale...prawdziwe. Prawda jaka jest każdy widzi.....
biedronka

PostWysłany: Wto Cze 16, 2009 20:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez biedronka dnia Czw Lip 23, 2009 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
armar

PostWysłany: Wto Cze 16, 2009 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton napisał:
Twoje uproszczenia ida za daleko. Nie potrzeba miec pieniędzy aby wystąpić z zażaleniem czy apelacja od wyroku.

Tak - wystarczy być adwokatem, by móc samodzielnie napisać takie zażalenie, albo apelację.
Jeśli się jednak nie jest adwokatem, to trzeba go wynająć, bo pisemek pisanych przez zwykłych śmiertelników w sądzie nawet nie czytają, o czym się przekonałem nie raz...

Echnaton napisał:
Jesli nie mozesz bronić sie sam to mozna wystąpic do sądu o wznaczenie adwokata z urzędu. Więc prawo jest także dla tych biedniutkich....

No to trzeba być naprawdę biedniutkim, bo w 2004 roku uzyskałem odmowę przyznania adwokata z urzędu.
Po odliczeniu alimentów i miesięcznej karty MPK (za 60 zł by móc dojechać do pracy) pozostawało mi wówczas w ręce średnio 630 zł netto na życie (konkretnie 610, 616 i 663 zł za 3 kolejne miesiące).
Sąd uznał, że takimi zarobkami stać mnie na mieszkanie, żywność i adwokata z wyboru (gdzieś mam postanowienie o oddaleniu wniosku).

Może wiesz jak mało trzeba miesięcznie wykazać, by dostać adwokata z urzędu?
Ponawiam dla kontrastu informację, że kobiecie, która sobie znalazła "nowszy model" wystarcza nakłamać na byłego męża na Policji i jej sprawą zajmuje się Prokurator(ka), więc ją to NIC nie kosztuje.

Biedronko, już raz pisałem, ale powtórzę: winnym jest ten, któremu się UDOWODNI winę.
Moja ex-małżonka nie ma ani jednego DOWODU na to, że kiedykolwiek ją skrzywdziłem, ani też nie ma ani jednego ŚWIADKA, który mógłby choć w małej części potwierdzić jej zarzuty. Z Twoich wypowiedzi przypuszczam, że byłabyś chętna zaświadczyć, że mi nie wierzysz...

Może napiszę tak: nie jestem niewinny rozpadu małżeństwa (przecież mnie zostawiła dla innego, więc jakaś moja wina również musiała być - każda kobieta to potwierdzi... mało zarabiałem, długo się uczyłem, lubiłem wycieczki rowerowe, odwiedzałem kolegów - kolegom do mnie nie wolno było przychodzić, kupowałem miesięcznik komputerowy, itd...).
Niemniej jednak nie udowodniono mi winy zarzucanych czynów z art. 207 na podstawie dowodów, ani na podstawie przesłuchań świadków.
Jedynymi osobami, których zarzuty CZĘŚCIOWO się potwierdzają są brednie ex-małżonki i zeznania ex-teściowej, która wszakże nie zeznaje, że była ŚWIADKIEM jakichkolwiek zdarzeń, lecz POWTARZA to, co od córki USŁYSZAŁA.
Tak będzie dla Ciebie bardziej wiarygodnie?

Nadal szukam na tym forum informacji na temat tego, czy ofiara rzekomej pokrzywdzonej może otrzymać w Krakowie jakąś pomoc ze strony NL.
Echnaton

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NL jest tylko w Warszawie, więc jeśli Twoje pytanie miało na celu uzyskanie pomocy od NL w Krakowie to powiem tak...możesz znaleźć na stronach adresowych liste dostępnych placówek udzielających pomocy w Krakowie, możesz poczytać o takich placówkach na naszym forum. Jeśli chcesz osoby z Krakowa mogą Ci doradzić, ale to prawie wszystko....Wsparcie i ewentualnie porady uzyskasz w ogólnopolskim telefonie NL. Tylko taką pomoc oferuje NL....
kulerzynka
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 12:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Armar, ja jestem z Krakowa, powiedz mi jaki kontakt poszukujesz to postaram ci sie pomóc Smile

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 21:00    Temat postu: tak myślę Odpowiedz z cytatem

koncentrując się na udowadnianiu wszystkim, jaka ta Twoja Żona jest zła, tracisz Ją i Dzieci
natomiast gdy zaczniesz odkrywać i wzmacniać w Niej i w Dzieciach dobro, odzyskasz Ich
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 21:48    Temat postu: Re: tak myślę Odpowiedz z cytatem

Hej

Nie jestesmy w stanie wplynac na osobe by wybrala bycie dla nas dobrym. Ludzie wybieraja sami swoje nastawienie do innych i nie ma innego wyjscia jak tylko uszanowac ich wybory.

Najskuteczniejsze jest stawianie granic.
Mozemy rownierz domagac sie dobrego traktowania, gdy jestesmy zle traktowani. Wszystko inne wchodzi na teren manipulacji i wspoluzaleznienia i traca na tym wszystcy.

Zdrowe granice, plus szanowanie wolnej woli.

pozdrawiam,
P.
mgrabas

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 22:37    Temat postu: Re: tak myślę Odpowiedz z cytatem

dynamika napisał:
(...) Ludzie wybierają sami (...)

wszyscy na siebie nawzajem jakoś działamy, swoim istnieniem, zachowaniem, postawami w konkretnych sytuacjach życiowych
prawie wszystkie nasze wybory spowodowane są postawami innych, w szczególności ich zachowaniem w stosunku do nas
są one wypadkową wielu rzeczy
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 3:13    Temat postu: Re: tak myślę Odpowiedz z cytatem

Ludzie wybieraja sami swoje nastawienie, to jest kluczowa sprawa.

My takze tutaj wybieramy nasze nastawienie do tego co nas spotkalo, wybor jest kazdego indywidualny, niepodwazalny. Zastanawiales sie np dlaczego niektore dzieci ktore doswiadczyly przemocy powielaja schemat przemocy a inne wyrastaja na porzadnych ludzi ?

Sa ludzie ktorzy uwazaja by nikogo nie skrzywdzic i sa tacy ktorzy na krzywdzeniu innych robia kariere i sa jeszcze z tego dumni. Kredyt za dobry wybor nalezy do osob ktore potrafia pojsc dobra droga.

Z tym, ze prawie wszystkie nasze wybory spowodowane sa postawami innych to sie zupelnie nie zgadzam. Bylibysmy wtedy takimi cielakami, przewidywalnymi automatami bez wolnej woli. Ja taki nie jestem Smile

pozdrawiam,
P.
mgrabas

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 5:45    Temat postu: Re: tak myślę Odpowiedz z cytatem

dynamika napisał:
Ludzie wybieraja sami swoje nastawienie, to jest kluczowa sprawa. (...)

czyli to samo by czuli, myśleli, robili i byliby tacy sami niezależnie od ich przeżyć? byliby tymi samymi ludźmi na bezludnej stacji kosmicznej jak żyjąc razem wśród przyrody? dziecko, które dopiero poznaje innych i człowiek po przejściu doświadczeń życia?
każde doświadczenie, każde spotkanie nas kształtuje, rozwija
tylko w bardzo ograniczonym zakresie mamy wpływ na to jacy jesteśmy, natomiast w naszych rękach i to prawie całkowicie jest to, jakimy wybieramy być i właśnie na to wskazuję Smile
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 7:01    Temat postu: Re: tak myślę Odpowiedz z cytatem

mgrabas napisał:

tylko w bardzo ograniczonym zakresie mamy wpływ na to jacy jesteśmy, natomiast w naszych rękach i to prawie całkowicie jest to, jakimy wybieramy być i właśnie na to wskazuję Smile

Czy nie jest to tak, ze stajemy sie tym co wybieramy ?
W zwiazku z tym, jestesmy tym co wybralismy wczesniej, prawda ?
Inaczej to by sie konczylo na poboznych zyczeniach i nic by taki wybor w nas nie zmienil.

Generalnie mysle, ze mozemy sie zgodzic, ze wybory czlowieka sa wazne i determinuja to kim on/ona teraz jest.

pozdrawiam,
P.
mgrabas

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 7:23    Temat postu: Re: tak myślę Odpowiedz z cytatem

ważne jest to co wybieramy i czy/jak to realizujemy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

Skocz do: