|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
magma
|
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 12:16 Temat postu: interwencja policji, czy własciwie postąpili? |
|
|
Uciekłam od męża, który gnębił mnie psychicznie, a ostatnim czasem fizycznie. Nigdy wcześniej nigdzie nie zgłaszałam tego co się dzieje w domu, nie mam dowodów. Ataki byly skierowane tylko na moją osobę.
Mam dwóch synów, którzy zostali z mężem. Nie miałąm gdzie ich zabrać, sama mieszkam kątem u znajomych. Nadal jestem zameldowana w mieszkaniu teściowej (pewnie już niedługo). Wczoraj nie wpuszczono mnie do domu. Zadzwoniłam po policję. Patrol odmówił mi pomocy wprowadzenia do mieszkania> Stwierdzili, że własciciel się nie zgadza, a to że jestem tam zameldowana i przebywają moje dzieci nie uprawnia mnie do wejścia. Wiem, że synowie są emocjonalnie szantażowani przez swego ojca (za karę że chcą się ze mną zobaczyć muszą siedzieć w swoim pokoju).
Czy policja zadziałała poprawnie? Czy nie mam prawa tam wejść przy ich asyście?
Jestem emocjonalnie na granicy zdrowego rozsądku. Szukam pomocy wszędzie. Dzwoniłam na niebieską linię, ale tam jest ciągle zajęty telefon. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mimi__
|
Wysłany: Pią Mar 17, 2006 19:36 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy juz dostalas jakakolwiek rade ale policja nie miala prawa odmowic Ci pomocy.Ty masz prawo wejsc do lokalu gdzie jestes zameldowana.Zloz skarge na policje do Komendanta policji,ze odmowiono Ci pomocy.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 2:07 Temat postu: |
|
|
magma
jeśli mąż znęca się nad tobą fizycznie bądz psychicznie możesz zgłosić ten fakt w jednostece Policji .
Możliwość założenia niebieskiej karty bądż założenia zawiadomienia o przestępstwie .
mimi__ całkowicie nie masz racji . Mówisz o skargach ale tędy droga nie prowadzi , magma chce porady a nie jakiś tam bawienia sie w skargi które i tak jej do szczęścia nie są potrzebne .
Ponadto magma udaj sie do centrum interwencji kryzyskowej i przedstaw swój problem .
magma Mam prośbę opisz to co ci powiedzą ....
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
ola7406
|
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 22:19 Temat postu: |
|
|
magma
Bylam w podobnej sytuacji maz mnie pobil i wyzucil z domu , zamknol sie na klucz ,kiedy wezwalam policje powiedzieli ze to jego mieszkanie i moze robic co ze chce a w dodatku nie jest tu zameldowany a mieszkanie jest wspolne ,kiedy spytalam co mam robic rozlozyli rece a mieszkamy na wsi , bylo to w nocy i nie mialam dokad pojsc , noc spedzilam .................. moje prawa sie nie liczyly
maras ciekawa jestem twojej opinji
pozdrawiam _________________ Prosze o pomoc i porade |
|
Powrót do góry |
|
 |
tale
|
Wysłany: Sob Cze 03, 2006 14:47 Temat postu: Działania policji |
|
|
Od pół roku też zadaję różnym instytucjom naiwne pytanie, czy policja psotąpiła słusznie wyrzucając matkę z pokoju syna i przyzwalając na to, aby mąż nie pozwolił żonie na sen?
Niestety moja naiwna wiara w to, że policja w Polsce postępuje zgodnie z prawem pozostanie tylko naiwnością.
Z tego, co się orientuję policji najlepiej wychodzi grożenie ofiarom znęcania się psychicznego, a z mediów wiem, że policja jest dobra w czajeniu się za zakrętem, aby wyłapać kogoś, kto jedzie za szybko.
Policja jest również skuteczna w ciąganiu po sądach staruszki, która z pieskiem wyszła na spacer.
Poza tym jak donoszą media, policja całkiem trafnie strzela do bezbronnych Polaków poruszających się po polskich ulicach we własnych samochodach.
Celność policji jest tak zkuteczna, że jeden niewinny chłopak "wącha kwiatki od spodu", a drugi do końca życiu pozostanie na wózku inwalidzkim.
Policja również odnosi sukcesy w strzelaniu i zabijaniu polskich studentów, gdy tych napadają grupy bandytów.
Trudno mi zrozumiećlogikę policji, która zamiast obezwładnić napastników strzela do studentów, którzy zostali przez bandziorów zaatakowani.
Może ktoś z "forowiczów" posiada kolejne przykłady "właściwych interwencji" polskiej policji? _________________ Pozdrowienia znad Morza,
Waldek |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
|
Powrót do góry |
|
 |
tale
|
Wysłany: Sob Cze 03, 2006 23:58 Temat postu: |
|
|
maras napisał: | odnośnie spraw związanych z Policją to są w tym celu fora .
ps Proszę nie zmieniać tematu .
pozdrawiam |
Przeprasam, a kto zmienia temat?
Temat dotyczy prawidłowego dziłania policji podczas interwencji.
Opisałem tutaj kilka podobnych sytuacji, w których policja zachowała się przynajmniej nietaktownie. _________________ Pozdrowienia znad Morza,
Waldek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|