|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
18skorpion
|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 21:07 Temat postu: jak przygotować się do sprawy o podwyżkę alimentów |
|
|
Witam. chciałabym prosić o radę w sprawie o podwyżkę alimentów.
jestem po rozwodzie 10lat, od 10 lat też mam przysądzone alimenty na 2 dzieci (11 i 12 lat) w wys 450 zł łącznie ( były mąż nigdy nie płacił i nie płaci alimentów).
przez te 10 lat nie próbowałam podwyższać alimentów. ja pracuję na 3/4etatu. Prawie 1, roku temu wyjechałam z córkami do Irlandii, wytrzymałam tam rok, niestety nie wyszło to tak jak myślałam. na szczęście wróciłam do swojej pracy i wniosłam w końcu sprawę o podwyżkę. niestety jakiś czas temu, jak się okazało ex mąż uciekł z więzienia i na sprawie usłyszałam że muszą odroczyć sprawę (muszą ściągnąć jakieś jego papiery, kiedy zbiegł itp)
Natomiast sędzina "wyskoczyła" na mnie "po co wracałam z Irlandii, czy tak mi tam źle było i wiele innych- i nie było to takie zwykłe pytanie.
następną sprawę mam pod koniec października i teraz "interesy mojego ex męża" ma reprezentować jego ojciec-jako kurator procesowy.
z tego co owa sędzina ma słabość do mężczyzn i lubi rzucać kobietom ochłapy typu 50 zł podwyżki a kobiety poniża chyba dla sportu.
Proszę poradźcie, jak mam się przygotować do takiej sprawy?
nie siedzę w domu czekając na cud, czy łaskę innych. pracuje ale moja wypłata to ok 600 zł.
Bardzo proszę o rady
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 23:29 Temat postu: |
|
|
Dobrze jest iśc na sprawę z wyliczonymi wydatkami na dzieci. Wydatki liczy sie w ten sposób, ze dodaje koszty utrzymania dzieci i tak wyliczone dzieci się an pół. Ponieważ Ty sprawujesz osobistą opiekę nad dziećmi on powinien płacic więcej niż połowę. Ile więcej? Trudno to jednoznacznie ocenić, wszystko zależy od sądu. Zbieraj wszystkie wydatki związane z zakupem książek, ubrań, lekarstw, czy jedzenia. Po to aby przedstawić je sądowi. Nie mysl nawet o tym, że sąd może być po stronie Twego byłego! Z takim myśleniem już wątpisz a nic tak nie szkodzi w życiu jak zwątpienie.
Gdybyś miała szczegółowe pytania to chętnie służe odpowiedziami na maila. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|