|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
armar
|
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 22:02 Temat postu: Z narzeczoną do Sądu? |
|
|
Czy można z narzeczoną przyjść do sądu?
Jestem oskarżony o znęcanie się nad rodziną (art 207 par1 KK) i ponieważ adwokat nas trochę kosztuje, to chciałaby zobaczyć na co wydaję tyle kasy...
Nie ukrywam, że czułbym się lepiej, gdyby była ze mną.
Znalazłem tylko wzmiankę o "Przedstawicielu społecznym" - art 90 Kodeksu Postępowania Karnego i nie wiem, czy oprócz adwokata należy mi się takie wsparcie na sali rozpraw? _________________ Pozdrawia Marek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 20:49 Temat postu: |
|
|
Jeśli rozprawa nie nie jest utajniona a narzeczona nie jest świadkiem w sprawie to nie ma przeciwwskazań do tego aby uczestniczyła w rozprawie....nawet gdyby sędzia nie zezwolił na jej obecność na sali sądowej odpowiednio to argumentując to pozostaje jeszcze wsparcie przed rozprawą, w czasie przerwy czy po rozprawie...Czasami to także jest bardzo ważne! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
armar
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 22:46 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | Jeśli rozprawa nie nie jest utajniona a narzeczona nie jest świadkiem w sprawie to nie ma przeciwwskazań do tego aby uczestniczyła w rozprawie.... |
Dziękuję.
W sumie to świadkiem mogłaby być, ale w sprawie o znęcanie się ex-małżonki nade mną i nad naszymi dziećmi.
Niestety sprawy z art 207 prokuratura przyjmuje tylko od kobiet przeciw mężom (a w każdym razie nie spotkałem się z takim przypadkiem).
Echnaton napisał: | nawet gdyby sędzia nie zezwolił na jej obecność na sali sądowej odpowiednio to argumentując to pozostaje jeszcze wsparcie przed rozprawą, w czasie przerwy czy po rozprawie...Czasami to także jest bardzo ważne! |
Masz rację - takie wsparcie było bardzo dobre... nie tylko na serce, ale również dla mego żołądka.
Przede wszystkim zaś będę mógł się powoływać na zeznania świadka, gdy trzeba będzie wnieść sprawę przeciwko sędziom, bo adwokat raczej się na takiego świadka może nie nadawać.  _________________ Pozdrawia Marek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|