Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

prosze o rade

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kacha0405

PostWysłany: Sob Sty 09, 2010 19:30    Temat postu: prosze o rade Odpowiedz z cytatem

witam,jestem na forum pierwszy raz i nie wiem czy w dobry dzial trafilam.sprawa ma sie tak:moja matka od zawsze nie miala lekko,jej pierwszy maz zmarl jak byla w ciazy, drugi po kilku latach okazal sie damskim i dzieciecym bokserem.po 20 latak odeszla od niego.namowil ja do tego stary znajomy ktory byl swiadkiem bicia jej przez meza,zaoferowal jej i mi(bylam niepelnoletnia)dom w zamian za pomoc w uprawach warzyw.po ok roku byli para.na poczatku bylo nawet dobrze ale z roku na rok wychodzily najaw jaki to jest czlowiek.po pol roku po mojej wyprowadzce okazalo sie ze tez ja bije i wykorzystuje jak jej byly maz,tylko ze moj ojciec bil ja z piesci a on tym co ma akurat w rece(garnki,szklanki,patelnie.pas wojskowy a dopiero potem poprawia rekami tak by nie bylo sladu na twarzy)moja mama juz dawno sie poddala(kilka prob samobojczych)na dodatek zrobil z niej alkocholiczke i teraz w ten sposob leczy bol.nie jestem w stanie ja wziasc do siebie ale chce jej jakos pomoc.jest zima a ona juz pare razy spala w stodole bo ja wciaz wyrzuca z domu.jak chce jej znalezc jakies mieszkanie pod warunkiem ze go na zawsze zostawi,przestanie pic i wkoncu pojdzie do pracy ona odmawia i konczy sie na tym ze sie klocimy.nie wiem co robic,nie chce dostac telefonu ze moja matka zostala skatowana na smierc.dodam tylo ze policja o niczym nie wie.boje sie o matke jak i o reakcje policji ktora nic nie robi z takimi sprawami w naszym miescie.doswiadczenie na ok 15 przypadkach i sobie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 4:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zanim nie spróbujemy jak smakuje nieskosztowany przez nas owoc nie pomogą nawet najbarwniejsze opisy i sytuacje. To, że policja nie pomogła w wielu przypadkach może oznaczać wiele...np. może tam nie było przemocy? może tam nie było możliwości? może tam nie było mocy ani siły?

Ty masz silę i moc. działaj, wesprzemy Cię, pomożemy, wskażemy drogi i dróżki, będziemy wspierać w chwilach zwątpienia i podnosić po upadku. Może warto uratować życie i resztki spokoju i szacunku specjalnie dla Twojej matki?
kacha0405

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

problem z policja jest taki,ze jak tylko jest o niej cos wspomniane to sytuacja robi sie coraz gorsza,a moja matka po ich przyjezdzie twierdzi ze nic sie nie stalo.kiedys takie rodziny kontrolowali.teraz mowia ze jest to nasz problem rodzinny i ze w konkubinacie to normalne,niech odejdzie od niego i problem z glowy.tylko moja matke ciezko zmobilizowac do jakiegokolwiek kroku.wydaje mi sie, ze boi sie zostac sama,bez srodkow utrzymania i domu,ze bedzie musiala sie wyzec alkocholu i swoich zlych nawykow.nie wiem juz jak mam jej pomoc ,nie rozumie....
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 23:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Policja nie jest od tego aby oceniać nasze morale i etyczne postępowanie, Niebieska Karta dotyczy rodziny ale i konkubinatu i każdej sytuacji gdzie jest przemoc. Czy były interwencje policji czy tez policja nic nie wie, a Twoje opinie opierasz na zasłyszanych plotkach i stereotypach o policji?
Odrodzona2009

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hejka.
A czemu jej nie chcesz wziac do domu? Nawet na jakis czas?

Ona czuje ze nie ma do kogo isc (tak sobie mysle). Jest bardzo slaba.
By zmienić złe zachowania potrzebna jest ich świadomość, poznanie nowych, a potem działanie. Nie zrażanie się niepowodzeniami - i DZIAŁANIE z uporem 'maniaka', jak dziecko, które uczy się chodzić z determinacją, wiarą i uporem, że w końcu się uda.
Powrót do góry
sylwiapeczak

PostWysłany: Pią Sty 22, 2010 20:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słuchaj Kacha ! Myślę że mama poprostu cholernie sie do tego przyzwyczaiła ,dla niej to rutyna ,pije ?! bo pewnie mniej boli ,ja też tak robiłam ! Może też nie chce cię obciążać .Ale próbuj ,walcz o nią ,naprawde warto .Nie poddawaj sie ! Ona cierpi pewnie jeszcze bardziej niż ty .Policja ? O tak coś o tym wiem ,małe miasto ?,ręka -rękę myje ,ale to nic musisz zawiadamiać o przeżtępstwie ! Wkońcu dojdziesz do swego celu !!!!!!! Trzymam kciuki pisz co się dzieje ,jestem z tobą jak i inni tu !
Powrót do góry
Pyza73

PostWysłany: Nie Sty 24, 2010 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sobie myślę, że dopóki Twoja mama nie zechce przestać pić i przyjąć Twojej pomocy, to nawet Dzielnicowy Wszechczasów jej nie pomoże.
Możesz wyjść z siebie i stanąć obok, i tak nic nie wskórasz. Rozumiem, ze Ci ciężko, bo to przecież Twoja mama i za wszelką cenę chcesz ją ratować. Ale tak się nie da. Nie da się na siłę komuś pomóc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: