Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
staszek
|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 17:33 Temat postu: JAK UDAĆ SIĘ NA OBDUKCJE |
|
|
Mam do was pytanie: Jak udać się na obdukcje, gdzie trzeba iść?? Czy z każdym siniakiem czy zadrapaniem można iść na obdukcje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 22:13 Temat postu: |
|
|
Witaj
Możesz udac się do najblizszej Stacji Pogotowia Ratunkowego udzielą ci zapewne niezbędnej pomocy w tym zakresie .
Ponadto jak Ci pisałem masz prawo zgłosic przestępstwo w najbliższej jednostece Policji .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maga
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 10:31 Temat postu: |
|
|
Staszek po pobiciu idz też do lekarza rodzinnego, on skieruje Ciebie do chirurga i on na Twoją prosbe wyda Tobie zaświadczenie, tylko u lekarza rodzinnego od razu powiedz o co chodzi, bez owijania w bawełnę i prosto z mostu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margola
|
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 19:11 Temat postu: |
|
|
Witam
Ostatnie lanie dosłałam w czwartek, nie byłam na obdukcji. Poprostu udałam się do Oddziału Medycyny Ratunkowej, gdzie powiedziałam, ze jestem pobita i po wykonaniu badań otrzymałam zaświadczenie. W przeciwieństwie do obdukcji nie zapłaciłam nic.
Pozdrawiam. _________________ Co mnie nie zabije uczyni mnie silniejszą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 14:12 Temat postu: |
|
|
Obdukcja jest zawsze płatna, zaświadczenie jest bezpłatne. To czym różni obdukcje od zaświadczenia to bark kwalifikacji prawnej w zaświadczeniu. W wypadu znęcania się kwalifikacja prawna jest niepotrzebna. Wystarczy zaświadczenie od lekarza z pogotowia czy rodzinnego. Sądownie ma to taki sam wymiar jak obdukcja(mówię o sprawach z zakresu znęcania sie and członkiem rodziny). _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 18:37 Temat postu: |
|
|
Często wystarczy w zupełności zaświadczenie oraz dokumentacja medyczna - np. zdjęcie RTG jak sprawca coś pokrzywdzonej złamie.
W ramach sprawy karnej i tak występujemy o opinię sądowo-lekarską na podstawie dostępnej w aktach dokumentacji medycznej. Obdukcja jest lepsza, bo pisze ją fachowiec, ale trzeba za nią płacić. W przypadku ofiar przemocy z finansami jest przecież różnie Nieraz sprawca wylicza pieniądze, pozbawia ich, kontroluje. Ważne jest moim zdaniem aby po pobiciu (fachowo naruszenie nietykalności cielesnej) było cokolwiek - jakieś zaświadczenie, wzmianka w izbie przyjęć, świadkowie którzy widzieli obrażenia. Cokolwiek! _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 19:06 Temat postu: |
|
|
Normalnie Brzytwa wyrastasz na rasowego pomagacza. I niknie gdzieś w Tobie efekt żandarma/policjanta, który ma prawo tak martwe jak sprawy, które prowadzi....Cieszę się.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 19:14 Temat postu: |
|
|
Na nikogo nie wyrastam ani nie zamierzam wyrastać. Tam, gdzie smucicie moim zdaniem - piszę prosto z mostu to, co myślę
I potem nawet czytam że trzymam sztamę ze sprawcami przemocy w rodzinie. No wiecie co....
Haha, nie pisz że moje sprawy są martwe. Wkładam w nie ciut serca i zrozumienia dla pokrzywdzonych, ale zasada domniemania niewinności też mnie obowiązuje. To nie takie proste. Od wyroków jest Sąd, a nie wy, my czy oni (podejrzani o art. 207 kk, ale oni przecież prawie zawsze mówią że to nie tak, było inaczej itd. )  _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 21:11 Temat postu: |
|
|
Ważne aby tylko spojrzeć inaczej na pokrzywdzone w wyniku przemocy w rodzinie, nic poza tym! Od wyroków są inni. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|