Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

JAK UDAĆ SIĘ NA OBDUKCJE

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
staszek

PostWysłany: Sro Paź 17, 2007 17:33    Temat postu: JAK UDAĆ SIĘ NA OBDUKCJE Odpowiedz z cytatem

Mam do was pytanie: Jak udać się na obdukcje, gdzie trzeba iść?? Czy z każdym siniakiem czy zadrapaniem można iść na obdukcje?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sro Paź 17, 2007 22:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Możesz udac się do najblizszej Stacji Pogotowia Ratunkowego udzielą ci zapewne niezbędnej pomocy w tym zakresie .

Ponadto jak Ci pisałem masz prawo zgłosic przestępstwo w najbliższej jednostece Policji .

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Maga

PostWysłany: Czw Paź 18, 2007 10:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Staszek po pobiciu idz też do lekarza rodzinnego, on skieruje Ciebie do chirurga i on na Twoją prosbe wyda Tobie zaświadczenie, tylko u lekarza rodzinnego od razu powiedz o co chodzi, bez owijania w bawełnę i prosto z mostu
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Margola

PostWysłany: Nie Paź 21, 2007 19:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Ostatnie lanie dosłałam w czwartek, nie byłam na obdukcji. Poprostu udałam się do Oddziału Medycyny Ratunkowej, gdzie powiedziałam, ze jestem pobita i po wykonaniu badań otrzymałam zaświadczenie. W przeciwieństwie do obdukcji nie zapłaciłam nic.
Pozdrawiam.
Echnaton

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 14:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obdukcja jest zawsze płatna, zaświadczenie jest bezpłatne. To czym różni obdukcje od zaświadczenia to bark kwalifikacji prawnej w zaświadczeniu. W wypadu znęcania się kwalifikacja prawna jest niepotrzebna. Wystarczy zaświadczenie od lekarza z pogotowia czy rodzinnego. Sądownie ma to taki sam wymiar jak obdukcja(mówię o sprawach z zakresu znęcania sie and członkiem rodziny).
Brzytwa

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Często wystarczy w zupełności zaświadczenie oraz dokumentacja medyczna - np. zdjęcie RTG jak sprawca coś pokrzywdzonej złamie.

W ramach sprawy karnej i tak występujemy o opinię sądowo-lekarską na podstawie dostępnej w aktach dokumentacji medycznej. Obdukcja jest lepsza, bo pisze ją fachowiec, ale trzeba za nią płacić. W przypadku ofiar przemocy z finansami jest przecież różnie Sad Nieraz sprawca wylicza pieniądze, pozbawia ich, kontroluje. Ważne jest moim zdaniem aby po pobiciu (fachowo naruszenie nietykalności cielesnej) było cokolwiek - jakieś zaświadczenie, wzmianka w izbie przyjęć, świadkowie którzy widzieli obrażenia. Cokolwiek!
Echnaton

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 19:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Normalnie Brzytwa wyrastasz na rasowego pomagacza. I niknie gdzieś w Tobie efekt żandarma/policjanta, który ma prawo tak martwe jak sprawy, które prowadzi....Cieszę się....
Brzytwa

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 19:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na nikogo nie wyrastam ani nie zamierzam wyrastać. Tam, gdzie smucicie moim zdaniem - piszę prosto z mostu to, co myślę Smile
I potem nawet czytam że trzymam sztamę ze sprawcami przemocy w rodzinie. No wiecie co.... Shocked Twisted Evil Exclamation

Haha, nie pisz że moje sprawy są martwe. Wkładam w nie ciut serca i zrozumienia dla pokrzywdzonych, ale zasada domniemania niewinności też mnie obowiązuje. To nie takie proste. Od wyroków jest Sąd, a nie wy, my czy oni (podejrzani o art. 207 kk, ale oni przecież prawie zawsze mówią że to nie tak, było inaczej itd. ) Rolling Eyes Rolling Eyes
Echnaton

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 21:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ważne aby tylko spojrzeć inaczej na pokrzywdzone w wyniku przemocy w rodzinie, nic poza tym! Od wyroków są inni.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: