|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lulka
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 12:43 Temat postu: |
|
|
[/quote]homoseskualizm została wykreślona z listy chorób zakaźnych[quote]
A w NFZcie o tym wiedzą ? Bo to dobra wiadomość dla nich.
Wszak alkoholizm to też choroba zakaźna - szczególnie podatna na ludy wschodnio- słowiańskie. Najwyższy czas zeuropelizować ten zapis.
Całkiem serio odpowiadam. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 12:50 Temat postu: |
|
|
[quote="armar"]Lulko, pytam poważnie, gdyż lubię weryfikować posiadaną wiedzę, a w encyklopedii alkoholizm wciąż jest definiowany jako choroba.
quote]
W encyklopedii może i tak, ale na pewno nie w domach maltretowanych kobiet i dzieci. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 21:54 Temat postu: |
|
|
trudna dysputa filozoficzna.
Może zadać dodatkowe pytanie ? czym jest alkohol dla Państwa (mam na myśli kraj, strukturę finansową).
Czy nie jest tak że jest żródłem dochodu, legalnym narkotykiem z którego sprzedaży...
Każdy ma wybór jednak nie każdy musi znosić, żyć z osobą co dokonała wyboru i postawiła na alkohol. Jedak jest chorobą aby można było leczyć a nawet kierować na przymusowe leczenie. Zdaję sobie sprawę że często proces skierowania jest czasochłony i często rezultaty są takie a nie inne.
Jednak nie należy się poddawać. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:16 Temat postu: |
|
|
[/quote]trudna dysputa filozoficzna.[quote]
Bardziej socjologiczna.
Twoje pytanie maras zaleciało mi nieśmiertelnym platonizmem, ale tą lepszą częścią.
Co do tego rodzaju "chorób" jestem betonem. Nie widzę w tym wyższych celów, ale ja się na tym nie znam. Polityka dla mnie jest zbyt poważna bym się z niej nie śmiała.  _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
armar
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:18 Temat postu: |
|
|
maras napisał: | trudna dysputa filozoficzna. |
Po prostu trafiłem na wypowiedź, że "alkoholizm to nie choroba", a gdy przeczytam coś zadziwiającego, to pytam o podstawy do takich wypowiedzi, gdyż jest sprzeczna z moją wiedzą.
maras napisał: | Może zadać dodatkowe pytanie ? czym jest alkohol dla Państwa (mam na myśli kraj, strukturę finansową).
Czy nie jest tak że jest żródłem dochodu, legalnym narkotykiem z którego sprzedaży... |
Jeśli koszty produkcji 1 litra spirytusu wynoszą poniżej 2 zł, zaś 1 litr spirytusu w sklepie kosztuje sporo więcej i zazwyczaj jest kupowany w formie mocno rozcieńczonej, to przecież szklana butelka nie kosztuje kilkadziesiąt złotych - więc jest to źródło przychodu dla Państwa.
Trochę to dziwne, że truciznę jaką jest alkohol można sobie kupić bez problemów, a Państwo nawet zachęca do trucia się wyrażając zgodę na reklamowanie różnorakich marek trucizny w mediach, a np. na zakup leków wymaga zgody lekarza, gdyż Państwo zakłada, że chory pacjent, który chce się wyleczyć mógłby sobie krzywdę wyrządzić przedawkowując lek i uzależniając się od leku (lekomania).
Wydaje mi się, że jedynie względy ekonomiczne i chęć żerowania wyedukowanej części narodu na słabych psychicznie, chorych robotnikach zatruwających się alkoholem mogą wyjaśnić taki absurd. To samo dotyczy nikotynizmu, z tym, że nikotyna nie powoduje upodlenia chorego, a jedynie pozyskanie sporych środków finansowych przez Państwo za sprzedaż trawy z tytoniem. _________________ Pozdrawia Marek |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:19 Temat postu: |
|
|
Alkohol jest dla Państwa kurą znozącą złote jajka.
Może i dlatego przumusowe leczenie jest rowne zeru,a po drodze zarabiają inne instytucje.
Zaczynam m ieć wątpliwości ze alkohol tak naprawdę jest chorobą a kwaliifikacja do tej grupy wygodnym posunięciem Państwa które na tym korzysta kosztem nas naiwnych wierzących ze to choroba...i usprawiedliwiających czyny akoholika. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:23 Temat postu: |
|
|
Ggi przepaszam za zaśmiecenie Twojego wątki, pozddrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:28 Temat postu: |
|
|
Wy się też śmiejecie...
Amar a czemu Ty sie dziwisz - skoro dobrze rozumiesz?
Co do niewyedukowanych robotników to pewnemu profesorowi z UJota powiedziałam, że zapomina, że socjalizm / realnego komumizmu nie było/
po 45 r zrobił dwa dobrodziejstwa w naszym kraju:
Przeprowadził melioracje
Zlikwidował analfabetyzm.
takoż robotnika nic nie tłumaczy.
Twoje spostrzeżenia sa niezwykle interesujące:
chory, niewyedukowany robotnik, słaby psychicznie....to chory alkoholik zatem - patologia
Fajne masz wyobrażenie o robotnikach.
Co powiesz o wykształconym dyrektorze, profesorze znęcającym się nad żoną i dziećmi chlającym w nie mniejszym nadmiarze wódę w kieliszeczkach - dysfunkcja? _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
gigi31
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 15:48 Temat postu: |
|
|
Widze że dyskutujecie a dyskutujecie :0 Prosze bardzo rozmowa dyskusja pozwala rozwiązac wiele problemów ale tez wiele wywołac uniesień....Dobra ale teraz jesli pozwoliie cos o mnie ....Alkohlizm dla mnie jest chorobą i nie zmienie zdania ale nikt o drowych zmysłach dobrowolnie nie sprawia że zachorowuje na jakąkolwiek chorobę , to że ktos pije to rozumiem, jego wybór, ale to że ktos tłumaczy przemoc , bicie , wyzwiska , zmusanie do wspólzycia tylko tym że pije to niedorzecznośc .........Ja o czym innym chciałam pisać mimo tego, że jest to sprzeczne z moja wiarą , mimo tego, że jest to moją porazką małżeńką podjęłam decyzję o wysłaniu pozwu rowodowego. Jest mi trudno nie potrafie znaleźc dla siebie miejsca o niczym innym nie potrafie myslec ale to jest jedyne wyjście z przemocy w mojej rodzinie .Jako matka nie moge pozwolić by Iza uciekłaz domu lub cos sobie zrobiła jak ostatnio dośc często mówiła. Moje dzieci muszą mieć inne wzorce by nie popełniac tych samych błędów, muszą miec spokój by sie odbudować a ja ja niestety nie potrafie juz zgadzać się na wszystkie te slowa, te wyzwiska i oskarżenia, nie potrafie tez juz ulegac jego rozkazom o wspólzyciu bezwzględnym ....O tym nawet tutaj malo pisanym temacie a tak bardzo znaczącym w moim małżenstwie . Nawet policjantom starałam sie nie mówic wprost o tym co tak naprawde najbardziej boli , o tym że wbrew samej sobie musiałam byc tak ulegla i spełniac jego zachcianki i polecenia. Nie potrafie juz ....ja poporstu nie chce juz tak zyc ...Wpłaciłam juz dzis te 600 zł za rozprawe opłaty, oddałam akty urodzenia dzieci i ślubu i wiem że to juz jest koniec ....nie ma juz nic...tylko żal ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
GUSIA
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 23:51 Temat postu: |
|
|
A spróbuj spojrzeć na to z innej strony właśnie przed Tobą nowe życie wolne od alkoholizmu i przemocy .Zrobiłaś duży krok aby się od niego uwolnić .Tak trzymaj jestem z Tobą.Powodzenia. _________________ Dzisiaj jest pierwszy dzień reszty twojego życia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Sro Sie 04, 2010 8:43 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Ci gigi za tolerancję. Już taka jestem że rzeczy nazywam po imieniu, szczególne te, które wymagają pobudzenia wyobraźni. Ponieważ mam słowa jako "pędzel" nimi właśnie "maluję " obrazy. Tak zrobiłam. Zresztą prof Bralczyk zezwala na stosowanie pewnej formy zwrotów aby zaakcentować znaczenie myśli i wypowiedzi.
Rozwód nie jest ani radością ani zwycięstwem. Ale na pewno jest zakończeniem wojny, którą prowadzi się z samym sobą. Zakończeniem nie opuszczajacego strachu i ciągłego życia w mroku.
Nikt nie ma prawa niszczyć innego życia.
Zarówno Twoje jak i Twoich dzieci życie należy do Was - nie musicie go poświęcać dla kogoś, kto nie szanuje swojego własnego życia a Waszej godności.
Dlatego zawsze słuszną obroną jest odcięcie chorej, zakaźnej tkanki od zdrowej. Gdyby poświęcono zdrową na rzecz chorej to właśnie było by destrukcyjne.
Pewnie czekają Cię trudne chwile, ale i tak będą one niczym wobec tych, które przeżywałaś.
Powodzenia gigi dużo siły Ci życzę. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
gigi31
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 10:22 Temat postu: |
|
|
Witam milutko!.... u mnie ciągle sprawy krążą wokól tego rozwodu ,ciągle coś podpisuje, płace, dokumentuje hmmmmm ale słuchajcie w niedziele wyjeżdzam ...ja wyjeżdzam normalnie aż sama sobie się dziwie, że się zgodziłam . Faktem jest, że syn jedzie ze mną do Krzyżowej a córka jedzie na swoją kolonie do Sulejówka . Jestem zdenerwowana bo nigdzie raczej nie wyjeżdzałam pomijając to morze i zakopane hihihihiih . Zawozi mnie i jeszzce jedną opiekunkę nasz Ksiądz Proboszcz. Przerażają mnie te baseny na które będziemy musiały jeżdzic hmmmm wyobrażacie sobie ja i strój kąpielowy ;/ Remont domu niestety będzie trzeba odłozyć na ten czas ale może i dobrze jak zmienie otoczenie na chwilkę. Wracam z 17 na 18 sierpnia więc tutaj mnie nie będzie ale sercem będę ciągle do was pisac ...potem dostaniecie streszczenie AAA informacja dla osób posiadających mój numer telefonu komórkowego : zmieniam numer .....Ten był na umowę mojego męza i ona się skończyła hmmmmm jak nasze małżeństwo więc teraz nową umowe spisałam juz na mnie i zmieniłam numer....O tym, że ywjężdzam poinformowałam urząd pocztowy oraz Pana Dzielnicowego, biedaczek cięgle się musi ze mną męczyć...Nie wiem czy nalezy jeszce gdzieś to zglosić ? w sumie to tylko albo jak dla kogo aż 10 dni ) Pozdrawiam Was milutko! Jutro jeszcze wpadne na chwilke by was ucałować  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 10:42 Temat postu: |
|
|
gigi31, życzę słoneczka i dużo radości odpocznij! _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 23:29 Temat postu: |
|
|
Pamiętaj Gigi mój numer telefonu...możesz dzwonić o każdej porze dnia i nocy jeśli bedizesz potrzebowała....
To świetny pomysł z tym wyjazdem! Czas odpocząć od kłopotów i od tego domu, gdzie wiele złego się działo. Wracaj do ans szczęśliwa i odmieniona! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
gigi31
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 11:27 Temat postu: |
|
|
Tak jak obiecałam jestem tu by was uciskac ......Dziś wracają dzieci w nocy jutro pakujemy się i w niedziele rano wyjeżdzamy .......Będę o Was myslała ....jestescie dla mnie ważni naprawde ważni Dziekuje za wszystko ..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|