|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janmarek
|
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 14:12 Temat postu: |
|
|
Masza35 trzymaj sią wierzę że dasz radę.
Jestem przykładem niedoreprezentowanej na tym formum mniejszości mężczyzn którym zdarzyło się doświadczyć przemocy. Wiem jak trudno o tym mówic i jaki to wstyd dla faceta - jak to? baba tobą rządzi? z babą sobie nie umiesz poradzic? - ano nie umiem i jeszcze trochę czasu minie zanim sobie poradze. 3 lata mi zajeło zanim zrozumiałem, że to ja jestem ofiarą, a nie ona - i tak miałem szczeście - wiele z was potrzebowało dużo więcej czasu. Wcześniej te wszsytkie - jesteś beznadziejny, do niczego się nie nadajesz, nikt cię nie lubi, ludzie się z ciebie śmieja, wszystko robisz źle, kiepski z ciebie mąż ojciec i kochanek brałem mocno do siebie, myślałem że może coś w tym jest, może wystarczy tylko trochę się postarać, znieść kolejny humorek i upokorzenie. Niestety nie, jedna rzecz poprawiona i znajdowały się 3 nowe, ciągle nie dość dobry na to by zasłużyc na ocene dostateczna o dobrej można z miejsca zapomnieć. Z czasem zaczęły sie wyzwiska, szał nienawiści, niszczenie moich rzeczy, i to przy dzieciach. Szantażowanie, nic bez tego nie mogło się obejść, zmiana planów w ostaniej chwili, za karę bo coś tam powiedziałem nie tak - ile spotkań musiałem odwołać w ostaniej chwili, bo zmieniła zdanie o wyjściu - trudno policzyć. W kocńu zaczęło się bicie - jak oddać kobiecie? Nawet jak się w tobie gotuje? I to wszsytko zawsze było moją winą - gdyby nie ja ona tak by sie nie zachowywała.
Na zewnatrz to cudowna gospodyni domowa, matka dzieciom, dbająca, zatroskana, pochylona na problemami koleżanek z ich mężami i dziećmi, chętnie służąca radą, i równie chętnie przedstawiająca mnie jako przyczynę wszelkiego zła w tej rodzinie z przyjemnością stawiająca mnie w złym świetle, zarówno przed moją jak i swoją rodziną, tylko od czasu do czasu sąsiedzi mieszkający przez ścianę posłuchają sobie jakim językiem posługuje się pani mgr. Podjerzewam że słyszalna jest nawet dwa piętra w górę, ale przecież to przeze mnie, ona jest oazą spokoju którą takie coś jak ja wyprowadza z równowagi.
Dziś wiem, że tak sie życ nie da, tacy ludzie się nie zmieniają, trudno się przed nimi schować, można uciekać i tylko uciekać, znaleźć w sobie siłę, jakiś azyl i na tym probować się odbudować, ale i tak nic juz nie będzie takie jak wcześniej. Spróbuję się z tego wyplątać jak tylko okoliczności będą sprzyjające, najbardziej żal mi dzieci, są ze mną bardzo związane, wiem że będzie mi trudno. Chyba jednak nie mam wyjścia.
Masza35 życzę Ci żebyś znalazła w sobie taką siłe, która pozwoli Ci przetrwać, rozejrzyj się wkoło napewno jest ktoś, kto pomoże w najtrudniejszych momentach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 12:26 Temat postu: |
|
|
Witaj Janmarek,
Dziekuje Ci za dobre slowa,
jestem z Toba, ttrzymaj sie .U mnie przygotowania do decydujacej bitwy na calego.
Masza _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 15:48 Temat postu: |
|
|
Janmarek przemoc w rodzinie dotyczy wszystkich, nie zależy to od płci. Przestępstwa popełniane przez kobiety są rzadziej zgłaszane, więc i wydaje się, że jest ich mniej, a jest ich pełno. Mężczyźni są w roli ofiary w gorszej sytuacji, bo postrzeganie społeczne obarcza was poczuciem winy, wstydem, odebraniem męskości. Ale to tylko schematy i stereotypy, oboje wiemy jak jest, że jest inaczej. To Ty pokazałeś klasę, że jesteś "wielkim" facetem, nigdy nie mszcząc się mimo swojej fizycznej przewagi - GRATULACJĘ!!! Każdy może być ofiarą, niezależnie od płci, wieku i wykształcenia. Cykl przemocy działa niezależnie od płci, więc głowa do góry i mam nadzieję, że uda Ci się odejść i wyjść z tego cało. Ponad to polecam psychoterapię, ciężka droga, ale do sukcesu. I gratuluje, że zdajesz sobie z tego sprawę, wielu mężczyzn nie widzi co się dzieje. _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 12:11 Temat postu: |
|
|
i chyba masz jedna droge przed soba , ktora oczywiscie sam musisz znalesc, ale czym predzej znajdziesz tym lepiej dla cCebie, ja ja znalazlam i byl moment, ze zawrocilam.
Ale to w moim przypadku bylo konieczne. Mgla ustapila calkowicie. Ta droga to ODEJDZ, albo UCIEKAJ.
Wiem sa dzieci, to boli.
Ale mysle,ze staraj sie o dobre kontakty z nimi, one kiedys wybiora Ciebie ,kwestia czasu. Chociaz przemocowiec "wypierze im mozg jak pieluszke tetrowa."
Ratuj siebie.
Trzymaj sie!
Moj general zrobil zle rozpoznanie terenu i jetem krok do tylu, ale wciaz przygotowania w pelni, rozpoznanie terenu, odpowiednie wsparcie i ... DO ATAKU !
Wynikly nowe okolicznosci ,ktore wnosza nowe swiatlo w sprawe,nowe zarzuty obciazajace sprawce meza-kata.
Co nas nie zabije to nas wzmocni
Masza _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 13:28 Temat postu: |
|
|
Jestem w szkole dzieci, w gabinecie u psycholog, czekam na decyzje ,przemocowca przetrzymuja w innym pomieszczeniu, zeby mnie nie skrzywdzil.Jest policja, dziecko w innym pokoju. czekam na potwierdzenie telefoniczne z sądu. Bo policja nie wie co zrobic. Niezle!
Dziecko ma moz wyprny, Boze co on z nia zrobil!!
Syn jest na badniach, nie ma go w szkole.
BITWA TRWA!
Mam prawo za soba,ale...zobaczymy
napisze wieczorem
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:13 Temat postu: |
|
|
NIEPRAWDOPODOBNE
wZIAL DZIECKO W MAJESTACIE PRAWA I WYSZEDL ZE SZKOLY
WSZYSTKIE PANIE PSYCHOLOG I PEDODOG ,CHYBA Z 5 ICH BYLO, BYLY ZA NIM.
mIALAM WRAZENIE, ZE NIE JEDNA MARZYLA ABY JE PRZELECIAL, DLATEGO BYLY ZA NIM!!!! PRZYSTOJNY JEST TO PRAWDA, MOGLBY REKLAMOWAC MARKOWA WODE KOLONSKA.
aLE CO Z TEGO JAK S*******
zmoderowano-Karola _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:36 Temat postu: |
|
|
Proszę moderatora forum o zareagowanie na przekleństwa i wylgaryzmy wypowiadane przez przedmówczynię i na jej styl wypowiedzi.
Jak na razie w Polsce jest jakieś prawo i jego należy przestrzegać. Jeżeli Pani szanowna jest niezadowolona z tego, że mąż zabrał jej dziecko "w majestacie prawa" to nie wiem już jak na to zareagować. Co, za każdym razem bez względu na wszystko PRAWO MA BYĆ ZAWSZE PO TWOJEJ STRONIE?
I co to za bzdury że chciałby aby je "przeleciał" itd. ? Jedynym powodem wypisywania takich bzdur jest to, że prawo stanęło po jego stronie?  _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:39 Temat postu: |
|
|
przepraszam,jesli kogos obrazilam,
Musialam odreagowac,prymitywnie, ale podzialalo
witaj Brzytwa,dawno nie pisales  _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:40 Temat postu: |
|
|
Nie znasz tego wzroku, kobiet?
No nie na kazdego tak patrza _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 21:38 Temat postu: |
|
|
No i? _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 23:54 Temat postu: |
|
|
Bardzo Ci współczuję. To musi być bardzo ciężkie dla Ciebie. Co zamierzasz teraz zrobić? Z kim chciały iść dzieci? Czy on stosuje przemoc wobec nich? _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Sro Lis 14, 2007 16:51 Temat postu: |
|
|
Walcze,poki oddycham ,walcze.
Rozmawiam z dziecmi,mam 20 min podczas dlugiej przerwy. . Mowia,ze tata zabronil im rozmawiac z mama.Ale podchodza do mnie.Wszkole klebowisko zmij, traktuja mnie prawie jak przestepce.jestem upokarzana, naslali policje cywilow z wydzialu dla nieletnich.Zostalam poproszona do gabinetu pedag,wylegitymowali mnie,spisali , sporzadzili notatke urzedowa do sadu,w ktorej jest m in ze nie chce stresowac swoich dzieci,robia ze mnie agresora.
Starszy syn skladal zeznania w sadzie obciazajace kata,i kat zrobi wszystko aby je zmienil.
Manipuluja dziecmi,przemocowca wspiera matka,ktora szarpala mi syna przed szkola i odciagala dzieci ode mmnie, drac sie przy tym jak wsciekla.Ja tez sie zajmie..
A dzieci tak bardzo potrzebuja spokoju i ...
Czas,czas ,nerwy napiete do ostatecznosci,walka na zycie i ...
DZwonie do Komit Ochrony Praw Dziecka, a pani informuje ze nie ma szybko wolnych terminow,po chwili zastanowienia stwierdz ze moj maz jest do niej zapisany i dla mnie ma termin na grudzien.
NIGDY NIE WIERZ PRZEMOCOWCOWI,NIE NEGOCJUJ, ON NIGDY NIE MA DOSC
pisze to bardziej dla siebie niz dla was
Amoze juz na tym powinno sie skonczyc moje z ....,moze juz spelnilam swoja misje,urodzilam idalam cala swoja milosc mom dzieciom,sa cudowne,i zyja....mimo wszystko _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 20:08 Temat postu: |
|
|
Masza35 napisał: | Rozmawiam z dziecmi,mam 20 min podczas dlugiej przerwy. . Mowia,ze tata zabronil im rozmawiac z mama.Ale podchodza do mnie.Wszkole klebowisko zmij, traktuja mnie prawie jak przestepce.jestem upokarzana, naslali policje cywilow z wydzialu dla nieletnich.Zostalam poproszona do gabinetu pedag,wylegitymowali mnie,spisali , sporzadzili notatke urzedowa do sadu,w ktorej jest m in ze nie chce stresowac swoich dzieci,robia ze mnie agresora. |
Wcale się im nie dziwię. Z tego co piszesz wnioskuję że coraz mniej racjonalnie się zachowujesz. Wypisujesz bzdury, zero logiki itd. Podobnie chyba działasz. Może najpierw przemyśl swoje ruchy?
Może opamiętaj się, bo z tej sprawy wyjdziesz jeszcze bardziej pokrzywdzona. Po co te podchody? Sąd dla nieletnich bierze takie rzeczy pod uwagę, stąd te notatki itd. Co ty chcesz osiągnąć?
A ty nie zabraniasz dzieciom rozmów z ojcem?  _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 20:36 Temat postu: |
|
|
Brzytwa polecam Ci książki:
"Empatia. O umiejętności współodczuwania" - Autorzy: M. Davis
"MOSTY ZAMIAST MURÓW Podręcznik komunikacji interpersonalnej" - Stewart John
Czy nie widzisz, że swoim odpisywaniem ranisz i sprawiasz przykrość Maszy?
Masza jest dzielną kobietą, która cierpi z powodu przemocy w rodzinie i odebrania jej dzieci. Potrzebuje ciepła, wsparcia i propozycji działania, a nie przykrego krytykowania i mówienia co ma robić. Nigdy nie wiesz jak sam zachowałbyś się w takiej sytuacji i nikt z nas nie wie. To są sytuacje traumatyczne, dokładnie takie, po jakich objawy są takie same jak u jeńców wojennych czy u żołnierzy po wojnie.
Masza, czy konsultowałaś już działania z prawnikiem? Myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Może warto byś poszukała wsparcia terapeuty? Pomoże oczyścić Cię z emocji i da poczucie, że nie jesteś sama i zasługujesz na pomoc. Warto też rozważyć grupę wsparcia, w której będziesz mogła poznać ludzi i poczuć, że nie jesteś sama i możesz liczyć na pomoc. _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 23:00 Temat postu: |
|
|
Brzytwa faktycznie przeczytaj pozycje literackie jakie podała Trisi .
Mam nadzieję ,iż nie będe zmuszony na jakiś czas zawieśic Twojego konta użytkownika [ w celu ochłonięcia ] .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|