Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

obecność na rozprawie z wyłączoną jawnością

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marysia"
Współpracownik NL psycholog

PostWysłany: Sro Lis 07, 2007 3:14    Temat postu: obecność na rozprawie z wyłączoną jawnością Odpowiedz z cytatem

kochani,

zwracam sie do Was z ważnym pytaniem..
maras bardzo dziękuję, że pomogłeś mi się tu zarejestrować i że pokazałeś mi to forum..

sprawa wygląda tak. moja koleżanka występuje jako oskarżyciel posiłkowy przeciwko sprawcy (chodzi o gwałt)

to dziewczyna, która wcześniej nie miała możliwości opowidzieć o swoich doświadczeniach więc jest to dla Niej szczególnie trudne.
z tego co mówi na sali czuje się bardzo wyobcowana i tak jakby wszyscy byli przeciwko Niej.
pomyślałam sobie, że może będzie dla Niej jakąś pomocą obecność na sali kogoś życzliwego. ta osoba ma swoją adwokatkę ale jej działania uniemożliwiają mi wiarę w jej kompetencje.

pytanie jest takie: czy w sytuacji rozprawy z wyłączoną jawnością jest możliwość taka bym ja pojawiła się na sali dla Niej (chioćby na jej wniosek czy coś) i jakie formalne wymogi muszę spełnić, lub też czego jej adwokatka potrzebuje by taki ewentualny wniosek złożyć.

obawiam się tego, że mimo zapewnień adwokatki, że "nie ma problemu" na 5 minut przed rozprawą koleżanka się dowie, że się jednak nie udało.
wtedy na pewno nie zezna...
to bardzo trudne być bardzo młodą ofiarą gwałtu (18 lat) i bez pomocy profesjonalisty opowiedzieć historię.

ja mam wiele wątpliwości co do tej adwokatki ale może niesłusznie..

proszę o pomoc..
może coś wiecie.. inaczej będziemy sie przygotowywać do rozprawy wiedząc że będzie tam sama ( to z takiego psychologicznego punktu widzenia)

z góry bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi.
bardzo potrzebuję wiedzieć jak jeszcze mogę jej pomóc.
oliwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sro Lis 07, 2007 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wśród swoich zapisków znalazłem nastepująca treśc niestety nie przytoczę już żródła ponieważ go już nie znam z uwagi na upływ czasu .Ponadto przypuszczam ,iż wyłączenie jawności nogło nastąpic na wniosek właśnie tego adwokata , który reperezentuje osobę pokrzywdzoną . Czy aby ta pokrzywdzona albo , ktos z jej rodziny nie złożył takiego wniosku....za pośrednictwem adwokata ...?

Wyłączenie jawności rozprawy może nastąpić ze względu na moralność, bezpieczeństwo państwa i porządek publiczny oraz ze względu na ochronę życia prywatnego stron lub inny ważny interes prywatny. istota jawności wewnętrznej czyli wobec stron i uczestników: Rozpoznawanie spraw odbywa się jawnie, chyb że przepis szczególny stanowi inaczej. Strony i uczestnicy postępowania mają prawo przeglądać akta sprawy i otrzymywać odpisy lub wyciągi z tych akt.Jawność zewnętrzna – w stosunku do osób trzecich.Ograniczenia:– Na posiedzenie jawne wstęp na salę sądową mają poza stronami i osobami wezwanymi – tylko osoby pełnoletnie. Na posiedzenia niejawne mają wstęp tylko osoby wezwane.Skutki naruszenia zasady jawności:wewnętrznej – w szczególności nie wezwanie strony na posiedzenie, czyli uniemożliwienie obrony jej praw decyduje o nieważności postępowania i może być podstawą wznowienia postępowania.- zewnętrznej – bezpodstawne niedopuszczenie publiczności stanowi uchybienie, które może być podstawą apelacji.

czyli na chwilę obecną są marne szanse choc nie ma całkowitej pewności. Jeszcze zachodzi sprawa wniosku jeśli takowy był .... i czy w tej rozparawie mógł byc dopuszczony ...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Marysia"

PostWysłany: Sro Lis 14, 2007 13:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to teraz z doświadczenia zostawiam odpowiedź na moje pytanie jeśli ktos kiedyś będzie potrzebował skorzystaćSmile
otóż JEST TO MOŻLIWE!!
wystarczy by oskarżycielka lub oskarżony złożyli wniosek do sędziego o umożliwienie obecności osoby trzeciej na sali. osoba ta jest zobowiązana oczywiście do poufności.
czyli na wniosek jednej ze stron sędzia dopuszcza udział osób trzecich Smile

to może być przydatne np kiedy dochodzi do trudnej rozprawy i ktoś czuje, że byłoby Mu łatwiej raźniej gdyby na sali był obecny przyjaciel, ktoś bliski.
to działaVery Happy serio

ciepło pozdrawiam:
oliwka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Echnaton

PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 1:30    Temat postu: To prawda Odpowiedz z cytatem

takie rzeczy są możliwe i jak najbardziej przydatne!
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: