Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PRZEMOC W ... BIALYCH REKAWICZKACH
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Masza35

PostWysłany: Sob Lis 17, 2007 16:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz Trissi, masz racje,to bol jak po stracie kogos.Trauma

Wlasnie przez tel uslyszalam od meza kata,ze jak bede sie stawiac to tak mnie zalatwi,ze nigdy juz dzieci nie zobacze.

Potzrebuje terapi, sama tego nie udzwigne.
Agata24

PostWysłany: Nie Lis 18, 2007 16:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza, nie wiem, co Ci pisać - ufam, że znajdziesz na swojej drodze kogoś, kto Ci pomoże, że sytuacja się zmieni. A co do Brzytwy, oficjalnie wnoszę o zawieszenie jego konta - jego oceny są tu zbędne. Dziewczyny, nie odpisujcie, to sobie chłopak odpuści, bo najwidoczniej w świecie nie ma nic innego do roboty.
Brzytwa

PostWysłany: Nie Lis 18, 2007 23:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co na forum z urzędu obowiązuje zakaz wyrażania swoich opinii? Twisted Evil
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Lis 18, 2007 23:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie występuje zakaz wyrażania swoich opinii z urzędu jak to nazwałes .
Lecz zauważ , że tutaj w większości piszą osoby , których dotkneła przemoc , oczekują wsparcia , pomocy , zrozumienia .

A opinnią nie jest krytyka skierowana konkretnie do danej osoby a także jej zachowania. Bardzo cięzko racjonalnie myślec jeśli jest się osobą pokrzwywdzną a nawet napisze bardziej dosadnie ofirą przemocy .

To jest tematyka bardzo złożona i poniekąd delikatna a stosowanie metody odpowiedzi : np piszesz głupoty same idiotyzmy ,zastanów się , spoko będzie okey . itp -- z całą pewnością nikomu nie pomogą w wręcz odwronie .

Zamiast mięc pretensje i nawiązując do demeokratycznych praw Swojego zdania na łamach forum przestudiuj tematykę przemocy , mechanizmy itp .

Uwierz do tej tematyki nie mozna podchodzic w spsób czysto teoretyczny. Ponadto za każdym nickiem na forum kryje się pewna osoba czasem potrzebująca sensownej rady a także bardzo często wsparcia i zrozumienia jej położenia .

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Maga

PostWysłany: Pon Lis 19, 2007 9:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rozumiem o czym Masza mówi, jesli chodzi o jej meża i kobiety, mój jest taki sam, one wszystkie jakos lgną do niego, nieważne czy ja byłam z nim czy nie, a on sam uważa, że nie ma takiej która by mu nie uległa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Masza35

PostWysłany: Pon Lis 19, 2007 19:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agata, jestem sama, nie mam brata,siostry,mama nie zyje, jest tata,ale musze go chronic, jest po zawale.
Znajomi boja sie ,albo nie rozumieja. Na rodzine nie moge liczyc-mowia,ze jestem sama sobie winna,ze widocznie cos ze mna jest nie tak.

jest Ktos Smile w sieci.

Zostalam z walizka, nie mam nawet suszarki do wlosow, kazdy pojemniczek i woreczek jest cenny.

Ja nic nie dodaje, chociaz wiem ze to jest niewiarygodne.

Masza
Maga

PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 8:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza masz jeszcze nas tutaj na forum, nie zapominaj o tym,

ja przez mojego jeszcze męża będę się bała całe życie, bo jeśli on nie ułoży sobie życia zawsze będzie wracał do mnie i dzieci, a ON jest mściwy i nie znosi sprzeciwu, więc będzie mnie karał jak tylko będzie umiał za to, że nie jestem mu posłuszna
Powrót do góry
Agata24

PostWysłany: Sro Lis 21, 2007 11:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza, musi jakoś się to rozwiązać. Byłaś w ośrodku dla ofiar przemocy? znajdź psychologa, rozmawiaj. Z Tobą wszystko jest w porządku, gwarantuję Ci - no, może poza tymi wszystkimi cechami, które pchnęły nas wszystkie w ich piękne, męskie ramiona - uległość, wiara w miłość, naiwność, brak siły. ALe tak się stało i już, teraz czas na wykopanie się z bagna. Masza, może jednak jakaś koleżanka pomoże? musisz mieć kogoś obok, w pojednykę ciężko walczyć. Pozdrawiam Cię.
Maga

PostWysłany: Sro Lis 21, 2007 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz Agata, w świecie realnym to jest tak, wszyscy są dobrzy jak Ciebie potrzebują, a jak Ty potrzebujesz to przyjaciele znikają, tak naprawdę w życiu kazdy jest sam i sam musi rozwiązywać swoje problemy
Powrót do góry
Masza35

PostWysłany: Sro Lis 21, 2007 18:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agata, nie mam nawet dostrepu do sluzby zgrowia, nie moge sie zarejstr w biurze pracy.

Mążkat szantazuje- bedziemy rozmawiac na temat dzieci, jak udostepnisz mi swoje konto bankowe.Podstepnie chcial abym wpisala kody na jego laptopie.
Jest bez skrupulow.Nie pozwala mi rozmawiac z dziecmi, dzieci sa przestraszone.
Koszmar trwa,mieszkam w schronisku. Moge liczyc tylko na siebie.
Zeznania w prokuraturze wkrotce

Zastanawiam sie nad mediami,czy ich nie zainteresowac sprawa, jakbys miala jakis namiar -napisz na pw
nie wiem czy zyje-juz nie czuje...
Masza
Maga

PostWysłany: Czw Lis 22, 2007 8:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza Ty masz szansę wskurać cos w prokuraturze, a ja z policją nie wygram, oni sie nawzajem bronią i wzajemnie sobie pomagają,
Masza wszystkie dzieci są z nim? bo o ile pamiętam sąd przyznał Tobie dwoje
Powrót do góry
Trissi

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 13:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny, w każdej sprawie polecam Wam fachową pomoc adwokata, czy to na policji czy to w prokuraturze. Bez fachowej pomocy jest to dość ryzykowne. Sama miałam sprawę w sądzie, z tym, że to ja byłam oskarżoną. Na policji namówili mnie na przyznanie się do winy, to od razu to umorzą. Niestety, poszło to do prokuratury i sądu karnego. Długa sprawa, nie będę pisała o czym, ale zostałam wrobiona podstępem i przyznałam się do winy za kogoś. Wierzyłam w każde słowo na policji. Nie potrafiłam się bronić - nie ma to jak wyuczona bezradność. Dziś już jest około 3 lata po sprawie. Upokorzenie jakiego wtedy doznałam zapamiętam do końca życia. Od samego początku chciałam brać adwokata, niestety moi kaci pięknie mną kierowali + ta bezradność... Dziś całkowicie wolna od tych przykrych wydarzeń, wyciągam tylko wnioski. Na tamtych emocjach ciężko było spojrzeć trzeźwo na całą sprawę. Żałuję, że nie miałam adwokata. Sprawa ciągnęła się 1,5 roku. Co prawda miałam przydzielonego adwokata z urzędu, ale bezradność nie pozwoliła mi korzystać z takiej pomocy. Cokolwiek chcecie zrobić radzę dobrze przemyśleć sprawę i mieć pomoc fachowca. Wiem, że w moim przypadku zmieniłoby to całkowicie wyrok sprawy.

Mam nadzieje, że pójdziecie skorzystać z darmowych ośrodków pomocy i przemyślicie wszystko wspólnie z fachowcem.

Masza, możesz korzystać z placówek darmowych bez żadnej konieczności rejestracji. Niebieska linia i inne ośrodki mają obowiązek zapewnić Ci pomoc, jeśli się do nich zgłosisz. Jak z psychologiem? Czy coś już postanowiłaś?

Terapia zmieniła całkowicie moje życie. Wsparcie psychologa i pomoc w traumie życiowej to niezastąpione lekarstwo. To wszystko jest bardzo ciężkie. Jesteśmy silne, ale to nie znaczy, że nie potrzebujemy pomocy. Potrzebujemy i co więcej zasługujemy na nią. To nas skrzywdzono. Masza polecam Ci tez terapię grupową, bardzo przydatna, w przypadku gdy nie masz wokół siebie bliskich osób. I zawsze masz forum Smile

Proponuję też spisywać wszystkie swoje męczące myśli do zeszytu. Może to przynieść ogromną ulgę. Mi pomagało i wciąż pomaga, bo wciąż stosuje jak coś jest źle.
Masza35

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 21:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak Trissi, masz racje psycholog i prawnik.
Nie jest latwo znalesc dobrego prawnika.Sugerujesz ,ze do prokuratury, aby zlozyc zeznania powinnam isc z adwokatem?

Masza
Maga

PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 8:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza ja do prokuratury chodzę zeznawać bez prawnika, ale dwa pierwsze razy gbyły straszne, prokurator mnie atakował, trktował jak kogoś kto sobie coś wymyśla, zresztą jego pierwsze zdanie jakie do mnie powiedział po przedstawieniu się byłu "czy Pani aby nie przesadza?" i w takiej atmosferze prowadził przesłuchanie. Za drugim razem było jeszcze gorzej, popłakałam sie i tyle było...Treci raz i kolejny był pół roku póxniej i już byłam silniejsza, nie dałam sobie niczego wmówić i każdy atak z jego strony odbijałam, ale też zmieniłam podejście po prostu przestałam wierzyć w sprawiedliwość i pogodziłam się z tym że policja jest bezkarna, że prawo nie jest po to żeby pomagać takim jak ja, że sama musze się obronić bo na nikogo nie mogę liczyć i było mi łatwiej rozmawiać z prokuratorem, po prostu pogodziłam sie z tym, że i tak to umorzy.
Według mnie nie ma co oczekiwać na jakąś wielką sprawiedliwość, bo takowej nie ma i im prędzej się z tym pogodzimy tym szybciej osiągnniemy jakąś tam wewnętrzną równowagę...ale żal do życia za tę niesprawiedliwość pozostanie...
Powrót do góry
Trissi

PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 15:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam pójście z prawnikiem, pełnomocnikiem.
Przede wszystkim powie Ci jak odpowiadać, na co i jak reagować na "dziwne" pytania. To wielki stres, łatwo się pogubić.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: