Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 0:55 Temat postu: Chciałbym przebudzić się w świecie bez podziałów |
|
|
Nie ma lepszych i gorszych, doskonalszych i nijakich. Za dużo podziałów, których nie chcę zrozumieć i pojąć. Kiedyś mówiłem, ze dlatego aby osiągnąć sukces w działce pomocowej mógłbym współpracować z diabłem. Zdarzyło się kiedyś w mojej "karierze" pomocowej, że wydałem ulotki dotyczące prewencji alkoholowej a na ulotce widniało logo naszego browaru ale i browar nie szczędził pieniędzy na druk takich ulotek. Podejrzewałem, że chęć zaistnienia i umieszczenia loga browaru była silniejsza niż merytoryczna, profilaktyczna treść.
A będąc na szkoleniu musiałem odpowiadać na krępujące pytania - której NL jestem uczestnikiem? Przykro mi mieć takie moralne rozterki, czy nie można dogadać się, zamknąć w kręgu porozumienia? Przecież po jednej i drugiej stronie są mediatorzy, psycholodzy? Czy wszystkie smoki niemożności spłynęły z chmur i uwiły gniazda w kręgach naszej niemocy?
Zgłaszam się do mediacji, zapraszam obie NL aby usiąść przy jednym stole porozumienia i bez zbędnego balastu poszukać tego co nas łączy zapominając co dzieli.
Dla dobra nas wszystkich.
Mego także! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 9:29 Temat postu: Jakoś nie ma chętnych |
|
|
do wspólnych negocjacji:) _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 22:19 Temat postu: |
|
|
Zbiór pobożnych i równie bzdurnych życzeń. Świat bez podziałów? Zawsze były podziały i będą, podobnie jak wojny.
W co ty wierzysz? Bądź większym realistą  _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 1:06 Temat postu: |
|
|
Chciałabym, a wierze - to dwa różne słowa. _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 10:12 Temat postu: |
|
|
Trissi,
Twoj przedmówca z reguly, gdy czegos nie rozumie to okresla jednym slowem BZDURA. On tak ma...
Pozdrawiam
Masza _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 13:17 Temat postu: Nie tylko wierzę, ale robie wsyzstko żeby było inaczej! |
|
|
Umiem porozumieć sie z każdym, nawet z niejedną Brzytwa, która pod płaszczykiem własnych problemów pokazuje światu twarz pewną, zdecydowaną i wszystkowiedzącą....Porozumienie to coś co drzemie w niektórych ludziach tak samo skutecznie jak w innych zwątpienie:) _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 14:10 Temat postu: |
|
|
Eschaton,
sa ludzie z ktorymi porozumienie nie jest mozliwe.Pod pojeciem porozumienie rozumiem dialog.Np przemocowcy , z nimi nie mam dialogu,
gdyz wczesniej czy pozniej pojawia sie MANIPULACJA itp sztuczki.
pozdrawiam
Masza _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 16:24 Temat postu: |
|
|
Uważam że niekoniecznie. Każda sprawa jest inna. Są co prawda pewne cechy wspólne, ale jeżeli chodzi o porozumienie, to bywa różnie.
Czasem już podczas prowadzenia dochodzenia osoba podejrzana bardzo często zaczyna "trząść portkami" i zaczyna szukać porozumienia, czasem na prawdę, a czasem jedynie aby oddalić możliwość skazania przez Sąd i aby sprawa została umorzona.
Różnie bywa. Na podstawie własnej sprawy chyba raczej nie można powiedzieć że wszyscy są tacy sami, czyż nie? _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 0:54 Temat postu: Nie ma mediacji pomiędzy sprawcą przemocy domowej |
|
|
a jego ofiarą.
Niektórzy prokuratorzy, aby ułatwić sobie sprawę i przy okazji "odpękać" statystycznie kierują sprawy z zakresu przemocy domowej do mediacji. To tak jakby Żyda mediować z jego niemieckimi oprawcami, mediacja będzie zapewne przeprowadzona, a Żyd zgodzi się na wszystko, nawet dobrowolnie pójdzie do komory gazowej, ale ...czy aby na pewno o ten rodzaj mediacji chodzi? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 16:24 Temat postu: |
|
|
To nie jest wymysł prokuratura, aby kierować sprawę do mediacji. Takie są wytyczne do niektórych artykułów kodeksu karnego.
Swoją drogą nie słyszałem aby w jakiejś sprawie mediacja przyniosła TRWAŁY efekt  _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 11:59 Temat postu: Mediacja pomiedzy spracą a ofiarę przemocy domowej |
|
|
z samego założenia jest niemożliwa i nawet niemoralna. O życiu nie może stanowić żaden martwy przepis żadnego KK czy KPK. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|