Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

co zrobic gdy ?.......

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dolar

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 12:01    Temat postu: co zrobic gdy ?....... Odpowiedz z cytatem

Mam kolezanke mieszka z ojcem jej cureczki sa ze soba 4 lata .
tyle wstepu
sytuacja wyglada tak on pije jest wulgarny agresywny mial isc na odwyk ale sie wymigal bo byl jedynym zywicielem rodziny pare razy byl u nich dzielnicowy raz ja pobil poszla do domu samotnej matki po jakims czasie wrocila do niego niby bylo dobrze od paru miesiecy jest znowu to samo przedwczoraj ja dusil i pobil stracila przytomnosc wczoraj w nocy probowal ja zgwalcic zreszta nie pierwszy raz ona sie go panicznie boi nie moze nigdzie wychodzic sa awantury o to ze jak wracala z pracy spoznila sie pol godz bo jej autobus uciekl ciagle ja wyzywa wczoraj miala urodziny piekny prezent jej zrobil Sad co ona moze zrobic ? co ja moge zrobic zeby jej pomoc ? jedyne wyjscie jakie widze to poprostu tam pujde wyciagne go za szmaty polamie rece i nogi i bedzie spokoj bylem przy paru akcjach jak ja zaczynal wyzywac podnosic na nia reke no ale przy mnie sie chyba bal ja uderzyc 2 razy wzywalem policje no ale co z tego przyjechali pogadali poszli a on za 2 dni to samo jest coraz gorzej ona najbardziej sie boi sprawy o mala a on ja tym zawsze straszy ciagle mowi ze jego koledzy potwierdza jego wersje w sadzie jeszcze raz pytam jak jej moge pomoc ?
pozdrawiam i dziekuje
Arek

ps.przepraszam za brak kropek za bledy i stylistyke
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Agata24

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 23:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pójdź z nią do najbliższego centrum pomocy dla ofiar przemocy, tam uzyska pomoc, także prawną. Przy takiej ilości wezwań Policji, przy Twoich zeznaniach i innych dowodach ma wygraną sprawę o znęcanie - a odebranie dziecka to groźba numer 1, na szczęście mało prawdopodobna do wykonania - zwłaszcza jeśli ojciec będzie miał wyrok.
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Pią Wrz 14, 2007 1:47    Temat postu: Re: co zrobic gdy ?....... Odpowiedz z cytatem

1. NAJWAZNIEJSZE - Nie daj sie sam w to bagno wciagnac wbrew pozorom to Ty jestes teraz w bardzo niebezpiecznej pozycji - trzymaj zdrowy dystans. Jakakolwiek agresja wobec niego odbije sie przeciwko niej i Tobie - GWARANTOWANE - tylko skomplikuje sytuacje. Tutaj niestety nalezy dzialac przeciwko swojej intuicji i emocjom a jedynie zgodnie ze zdrowym rozsadkiem.

2. Wysluchuj jej, zachec do wejscia na to forum, moze pokaz jej film gasnacy plomien z 1944 roku ? Ona musi do odejscia dojrzec, i nie mozna jej ponaglac, za to nalezy podtrzymywac na duchu i dodawac odwagi, bo tylko ona sama moze ten balagan zakonczyc.

pozdrawiam,
P.
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 13:36    Temat postu: Nie dac sie wciągnąc w to bagno? Odpowiedz z cytatem

Ze względu na bezpieczeństwo? Wspaniały argument, może wszyscy pomagacze i świadkowie powinni milczeć dla dobra własnego i ofiar, bo może sprawca ich zabije? Chyba nie o to chodzi, wprost przeciwnie, o przemocy powinno sie mówić, głośno, nawet krzyczeć aby pozbawić sprawcę oparcia i bezkarności!
Brzytwa

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 18:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z przyjemnością muszę się zgodzić z przedmówczynią. Brak wstydu, głośne mówienie co się dzieje, pisanie pism z prośbą o pomoc, rozmowa z ludźmi, szukanie świadków, wyczulanie ludzi na to, że coś się dzieje jest o wiele lepsze niż obawa przed.... no właśnie przed czym? Czy te groźby sprawca zrealizuje? Przecież mu o to chodzi, aby pokrzywdzona lub pokrzywdzony bali się ich, schowali w kąt, wycofali sprawę (odmówili dalszych zeznań). O to chodzi sprawcy. Nie dajmy mu tej satysfakcji. To on powinien się poczuć niepewnie. Dobrze jest składać wnioski dowodowe, szukać i zachęcać świadków do zeznawania (nikt nie chce być ciągany po sądach, ale niestety - trudno, trzeba pomóc czasem komuś).

Przy okazji: A przede wszystkim czytać protokoły przesłuchań! Nie dawać się zbyć gadaniem "Oj tu Pani/Pan podpisze, nie ma czasu" itd. Wink
Czytać co się podpisuje. Po prostu.

I dobry kontakt z prowadzącym sprawę. Wiem, mamy tych spraw wiele i nie ma czasu na każdego, ale co szkodzi co jakiś zadzwonić do policjanta/żandarma i zapytać się co w sprawie, czy opinia już jest itd. ?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Echnaton

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 19:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te Twoje rady powinni zapamiętać wszyscy potrzebujący pomocy - czytać dokładnie to co się podpisuje! Bez względu na to czy jest to podpis na wekslu czy tez pod protokołem i nawet bez względu jak sie komuś śpieszy. Traktujcie siebie bardzo poważnie i nie dajcie innym pomiatać swoją osobą!
maras

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 0:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Przy okazji: A przede wszystkim czytać protokoły przesłuchań! Nie dawać się zbyć gadaniem "Oj tu Pani/Pan podpisze, nie ma czasu" itd.
Czytać co się podpisuje. Po prostu.

I dobry kontakt z prowadzącym sprawę. Wiem, mamy tych spraw wiele i nie ma czasu na każdego, ale co szkodzi co jakiś zadzwonić do policjanta/żandarma i zapytać się co w sprawie, czy opinia już jest itd.

zgadza sie .

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Echnaton

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 6:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

We 3 gadamy jednym głosem:)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: