Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy naprawdę nic nie można było zrobić?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Sty 16, 2011 2:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smutny ten głos w tej dyskusji flowereku, ale jakże dużo ukazujący!
flowerek

PostWysłany: Nie Sty 16, 2011 2:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz Echnatonie, tak kiedyś powiedział mój syn " chciałbym mieć psa, który będzie bronił nas".I wzięłam do domu psa, który był największym przyjacielem moich dzieci i który kochał wszystkich ludzi i koty.
Teraz , już bardzo dorosłe, dzieci wspominają tego psa, wspominają jak się w niego wtulały, jak nie bały się kiedy był z nimi, jak mu mówiły o swoich lękach i radościach.
A syn mial wtedy 8 lat.

Gaga, ofiary przemocy nie są słabe, są bardzo silne.Bo trzeba ogromnej siły aby życ, wychowywać dzieci, dać im choć chwile normalności, uśmiech, radość, pokazać im dobro.
Trzeba ogromnej siły aby żyć lata w pernamentnym stresie, bać się wieczorów i nocy a jednocześnie cieszyć się z drobnych radości, słyszec muzykę, widzieć piękno, podziwiać cuda przyrody.
Tak gaga, mają siłę, ogromną, tylko ,że zapomniały o niej albo nie zdają sobie sprawy z jej posiadania.
Dlatego potrzebują pomocy, aby im pokazać tę ich siłę, pomóc im uświadomić sobie,że ją posiadają , że ją mają cały czas.
I wsparcia, uświadomienia ,że nie są same, że mają obok siebie przyjaciół i życzliwe osoby .A czasami wystarczy,że te osoby po prostu są obok.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gaga30

PostWysłany: Nie Sty 16, 2011 23:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lulka przypomniała mi się historia, kiedy to padłam ofiarą pobicia. W zasadzie mogę powiedzieć, że przypadkowej osoby. Strach był okropny, ale ta nienawiść i chęć uzyskania sprawiedliwości jeszcze większa. Niestety nie znałam adresu ani dokładnych danych tej osoby. Widzisz, mi jest ciężko wczuć się w sytuację, którą zapodałaś, bo ja po pobiciu natychmiast o wszystkim opowiedziałam najbliższym. Próbuję wyobrazić sobie, że mąż się na mnie rzuca. Nie napiszę, że gram herosa, który powala oprawcę jedną ręką na ziemię, bo na pewno tak się nie dzieje. Ja wiem, że to byłby koniec związku. I chyba o to w tym chodzi, że mnie rodzice od małego uczyli szacunku dla siebie, nietykalności (bo sami nie podnieśli ręki na mnie) U nas w rodzinie nie do pomyślenia jest uderzyć dziecko. Ja myślę, że trzeba zacząć od tego, co nam wpojono w domu. Historia, którą opisywałam o mojej cioci miała taki epizod dotyczący wstydu w rodzinie z powodu rozwodu (takie poglądy miała mama tej cioci) I myślę, że ona mogłaby przymykać oko na taką sytuację. A nas uczono, że nikt nikogo nie ma prawa bić, a wstydzić może się tylko ten, kto źle robi. Stąd może poniekąd skrajność w moich poglądach.
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 0:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ja wiem, że to byłby koniec związku.

też o tym wiem i wyobraź sobie, że 90% ofiar przemocy tez o tym wie.
Niestety ciągle nie odpowiadasz na moje pytania.

No cóż, trochę mnie sprowokowałaś...Pochodzę z rodziny w której też nie było przemocy ani fizycznej ani psychicznej.Gdzie panowała zgoda i pełne zrozumienie i wzajemny szacunek i miłość. Gdzie zatem radzisz mi szukać?
A może to ja jestem genetycznie obciążona?
A mnie się wydaje,że z Tobą nie do końca jest tak jak piszesz - nie wstydź się TU możesz być sobą.A może otworzysz swój temat - taki w którym jako autorka będziesz czuła się bezpiecznie.

— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 0:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zwierzęta to nasi najwięksi przyjaciele! Jak wyczytałem - Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta. - George Bernard Shaw. w tych słowach jest wiele bolesnej prawdy.
gaga30

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 1:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lulka, ja nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo jak mogę to zrobić bez doświadczenia tego?
Nie wiem, skąd pomysł, że jestem nieszczera? Dlaczego uważasz, że mogłabym otworzyć tu swój temat, skoro temat przemocy nigdy mnie nie dotknął? Pochodzę z rodziny, w której dominowały kobiety. Nie fizycznie, ot po prostu mamy silną osobowość, ja również. Całe życie doświadczam tego, że są mężczyźni, którzy się mnie boją. Wiesz dlaczego? Bo są słabi i nie daliby rady mnie wgnieść w ziemię. Mam taką postać w rodzinie. Dla mnie typ psychopatyczny, ale przy mnie jest bardzo wyciszony i zrównoważony. Rozumiesz teraz dlaczego tak ciężko mi to wszystko pojąć?
Gdzie leżą przyczyny przemocy? Na pewno w sprawcy, a skąd bierze się przyzwalanie na przemoc? Przecież to ma gdzieś swoje źródło, czy Ty je znalazłaś?
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 1:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Całe życie doświadczam tego, że są mężczyźni, którzy się mnie boją. Wiesz dlaczego? Bo są słabi i nie daliby rady mnie wgnieść w ziemię

no tak...a rozmawiałaś kiedyś o tym z psychologiem? skąd ten strach przed mężczyznami - przeciez piszesz, że masz męża.

Cytat:
Przecież to ma gdzieś swoje źródło, czy Ty je znalazłaś?

Tak, znalazłam i pamiętam....na przyszłość i jeden dzień dłużej.

— Hans Selye
Powrót do góry
gaga30

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 1:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O czym miałam rozmawiać, o tym, że jestem silną osobowością? Naprawdę uważasz, że to problem? Bo ja jestem z tego dumna, dzięki temu całe życie łatwo omijałam mężczyzn byle jakich.
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 1:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy to problem..ale czuję /wybacz szczerość/ w Tobie strach nie siłę. i nie pytaj dlaczego bo nie wiem - po prostu czuję.twoje litery sa krzywe i ledwo ciepłe. A piszesz fajnie - naprawdę.

— Hans Selye
Powrót do góry
gaga30

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 1:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mam złych doświadczeń, tzn. związanych z przemocą. Jedyne złe doświadczenie z dzieciństwa, to śmierć ukochanego ojca. Mąż klawy, wytrzymały i cierpliwy względem moich dąsów i ogólnie charakteru......jak każdy mam doświadczenia złe i dobre, mam wiele lęków, obaw, ale one wynikają z zupełnie innych tematów.

Przytłoczył mnie dzisiaj wątek Flowerka...podziwiam, bo daje radę (ja bymm pewnie opadła w połowie drogi) ale te "ciosy" z sądu, policji, mopsu. Mam wśród znajomych sędziów, takich wychowanych pod kloszem, wychuchanych przez życie. Dla nich to matrix takie historie o przemocy, biedzie, patologii. Czy tacy ludzie są w stanie decydować o losie kogoś? Kiedyś rozmawiałam o tym z mężem właśnie i stwierdziliśmy, że nie chcielibyśmy oddać swojego losu w ich ręce. I nie chodzi nawet o to, że syty głodnego nie zrozumie, ale o te konkretne przykłady osób, które są jakimiś poglądami, przekonaniami i w końcu to też ma wpływ na ich decyzje.
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 10:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gaga - z całym szacunkiem do tego co piszesz muszę wycofać się z naszej dyskusji.Powodem tego jest zejście na inny temat od pytania autorki i opisywanego problemu.Tak mi nakazuje netetyka.
Mam duże poczucie własności i chociaż autorka już nie pisze,to jednak źle się czuję w temacie nie na temat /Smile/.
Jeśli założysz lub nawet dobrze poszukasz na /Forum odpowiedni - z przyjemnością z Tobą porozmawiam bo to bardzo ciekawe co piszesz.
Teraz jednak sama sobie wyznaczam granicę i mówię STOP.
Były już bardzo podobne tematy na Forum mn: co myślicie o likwidacji sądów rodzinnych,o mopsach i ich pomocy etc...znajdziesz lub założysz odpowiedni chętnie dołączę. Zgadzasz się?

— Hans Selye
Powrót do góry
gaga30

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 10:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, przepraszam, jakoś tak mi się ten "wtręt" sam zrobił, bo w sumie poniekąd nawiązuje do problemu, który podała autorka.
Powrót do góry
Ocalona

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 22:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gaga30 napisał:
Ocalona, no tak, ale to forum to jest Wasz azyl, to nie jest forum dyskusyjne, jakich wiele w sieci. Tutaj macie prawo do poczucia zrozumieniai bezpieczeństwa. Natomiast na dzień dzisiejszy na pewno masz zdolność do dyskusji i muszę przyznać, że w zupełnie naturalny, nienarzucający sposób umiesz przekonywać, a to już dar:) Dałaś mi dużo do myślenia, a w moim przypadku to nie jest takie proste, hehe.

To forum jest oczywiście specyficzne i bezpieczniejsze od "zwykłych" forów, ale zarazem jest otwarte. Azylem to w moim odczuciu są w necie zamknięte fora dla ofiar i netowe grupy pomocowe.
Wracając do tematu, o ile nam się uda, to uzyskanie poczucie bycia zrozumianym jest też kwestią trudną i wymagającą czasu. Najpierw miałam uczucie "nikt mnie nie może zrozumieć". Potem "inna ofiara może mnie zrozumieć, może nie każda ale większość". Potem "są ludzie nie będący ofiarami, ale pomagający im, którzy mniej więcej mogą mnie zrozumieć" i wreszcie "są ludzie, któzy mogą mnie zrozumieć" oraz tacy, co nie mogą. I u mnie miało to związek bezpośredni z odzyskiwaniem poczucia bezpieczeństwa. Dlatego uważam, że obecność na takim forum jak to również osób nie będących ofiarami jest bardzo dobra i potrzebna - bo w sumie celem zdrowienia, przynajmnie dla mnie, było stopniowe uzyskanie umiejętności funkcjonowania e świecie skłądającym się z bardzo różnych ludzi. Funkcjonowania w sposób bezpieczny dla mnie i nie krzywdzący dla innych.
A co do mojego "daru" - fajny sygnal zwrotny mi dałaś, to raz Smile dzięki. A dwa - to nie jest dar, to jest umiejętność. Zdobyta w charakterze swoistego "bonusa" w procesie terapii. Z absolutną pewnością stwierdzam, że latami miałam wręcz przeciwną umiejętność - całkowitą niezdolność do przekonania kogokolwiek o czymkolwiek. Jesli kogoś do czegoś przekonałam, to jako żywo w jednym przypadku na setki. Smile
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Wto Sty 18, 2011 0:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wy-płynął tutaj wątek o bezpieczeństwie forum i otwartości. Faktycznie, istnieją bezpieczniejsze fora ale...są sterylne i z dala zalatują lizolem Smile Na tym forum wypracowaliśmy standardy bezpieczeństwa nie w oderwaniu od realności świata ale w samym sercu tej realności. Zdarzają się u nas głosy sprzeciwu, ktoś czasami próbuje dyktować własne zasady, ktoś kogoś obrażać, ale konsekwencja i łagodność pozwalają ujarzmić lwa i nie dać mu zjeść sarenki. To forum ma duszę, ma zasady, które czasami trzeszczą w szwach ale nikt nie wychodzi tutaj pokrzywdzony - chyba że nie chce podporządkować się pewnym regułom. W zasadzie rozwinięciem forum jest priv, maile moderatorów i nawet telefony. Nazywam to forum z poradnią mailową i telefoniczną w tle. To co ujęłaś Ocalona to właśnie prawdziwa idea tego miejsca!
mgrabas

PostWysłany: Wto Sty 18, 2011 11:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton napisał:
(...) nikt nie wychodzi tutaj pokrzywdzony (...)
na pewno nikt?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: