|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sinusoida
|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 13:14 Temat postu: DD..(?).. Jak prawidłowo nazwać?? |
|
|
Tytuł dziwny,lecz juz tłumacze. Otóż czytałam kilometry artykułów o DDA, i u mnie w rodzinie w etapie dorastania i dzieciństwa prawie identyczne zdarzenia,sytuacje wystepowały,mam pasujące synptomy,i objawy dda, lecz alkohol nie był powodem do awantur, zachowan mojego ojca, czasami matki,bo nikt nie pił. Więc jak siebie moge nazwać?? Napewno nie jestem DDA , ale mam wypisz wymaluj lustrzane odbicie własnej osoby, i zachowania dorosłego dziecka "alkoholikow"
Więc jeśli alkohol nie uczestniczył w zyciu codziennym w mojej rodzinie, a mimo to identycznie zachowywali się na trzeźwio, wszystko z zimną krwią wyrabiali, bedąc w pełni śwaidomym i przytomnym swojej poczytalnosci, zachowując sie tak samo jak alkoholik robiacy rozrube, i tyranizujący rodzine, to ja nie wiem jak juz to okreslić, czyżby dda jest zbliżone i bliskoznaczne do ddp??wszystkiego radzuju przemocy także doświadczyłam, niemal codziennie, więc jesli brakuje tego czynnika jak alkohol, to wnioskuje że moge siebie nazwac DDP? ( juz pare osob samemu mi powiedziało że mam objawy i zachowania dda, lecz nie moge sie z tym zgodzic, bo alkohol nie uczestniczył ani nie był głównym problemem i oprawcą) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 23:29 Temat postu: |
|
|
Sama sobie odpowiedziałaś na wątpliwości - DDP może mieć objawy częściowo zbliżone lub tożsame z DDA, podobnie jak uzależnienia od alkoholu zawierają wiele cech wspólnych z innymi uzależnieniami... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|