Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 8:30 Temat postu: co mam zrobić? |
|
|
Mam 28 lat , dwoje wspaniałych dzieci.Od 8 lat jestem mężatką.
Dochodziło u nas do awantur związanych z wyzwiskami , biciem. Teraz była kolejna awantura ale ta posuneła się do rozbijania mebli i do użycia noża. Mąż mówił że mnie zabije.Przemogłam się i zgłosiłam to na policję , założyłam niebieską kartę i sprawę karną.
Teraz gdy jest oczekiwanie na sprawę mąż przeprasza , mówi że żałuje - ale czy można mu wierzyć?
Pomóżcie , co mam robić?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 8:52 Temat postu: |
|
|
Teraz przeprasza, bo...boi się odpowiedzialności, jeśli sprawa będzie zakończona nic go nie będzie mogło powstrzymywać. A i Ty będziesz trochę skrępowana chcąc po raz drugi pomocy Policji. W końcu może na twojej drodze stanąć policjant, który to Ci bezceremonialnie wytknie i powie - znowu Pani wycofa...
mąż prawdopodobnie nie zostanie skazany w tej sprawie na karę więzienia tylko wykonanie kary mu zawieszą czyli - nie pójdzie siedzieć, ale....dostanie okres próby, kuratora, jakieś warunki do wykonania(np. powstrzymywanie się od nadużywania alkoholu).
Poszukaj w swojej miejscowości kontaktu z poradnia odwykową, zazwyczaj przy tych poradniach funkcjonują grupy terapeutyczne dla osób doświadczających przemocy. Bez tej formy terapii cięzko przejść przez sprawę karną.....
Nie wierz w słowa, wierz w czyny...czynami mąż pokazał jak Ciebie kocha, nie daj się omamić słowami.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:38 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedż . Mąż nie nadużywa aloholu, on to robi będąc trzeżwym.Ma wyrok w zawieszeniu - za miesiąc się kończy. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:42 Temat postu: |
|
|
To już lepiej! Masz wielkie szanse na spokój w rodzinie i być może ostatnia szansę na jej uratowanie. Teraz wszystko będzie zależeć od męża. Nie wierz w słowa, patrz na czyny.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:43 Temat postu: |
|
|
Chodzi o to że ja nie chcę niczego wycofać - boję się znów następnego razu. Jak to zrobić aby do tego nie doszło??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:44 Temat postu: |
|
|
Czyli co będzie zależeć?? nie bardzo rozumiem?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:54 Temat postu: |
|
|
Czy mając wyrok w zawieszeniu grozi mu więzienie za to?? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 10:35 Temat postu: |
|
|
Teoretycznie TAK, ale tylko teoretycznie, w końcu zależy to od wielu czynników...ale to nie Twoje zmartwienie! Skoro Twój mąż wiedząc o tym, ze ma wyrok nie stosował sie do jego postanowień to... Musi ponieść za to karę! Każdy odpowiada za to co sam zrobił! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 10:37 Temat postu: |
|
|
porozumienie jest możliwe tylko wówczas gdy 2 osoby tego chcą! Na razie nie widać tego w poczynaniach Twego mężą. Gdyby zaczął chodzic na terapię - byc moze wtedy zmiany mogły byc możliwe...w tej chwili nie ma perspektyw na zmiany... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 10:38 Temat postu: |
|
|
Konsekwencją działania doprowadzisz do skazania mężą i więzienia....Nie daj się przebłagać, zastraszyć i zawsze wzywaj policję gdy nie czujesz sie bezpieczna będac z nim... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 13:09 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za radę i wsparcie. Tego mi teraz potrzeba. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 13:30 Temat postu: |
|
|
Gdybyś miała wątpliwości czy tez potrzebowała pomocy - pytaj, monituj. jetem tutaj często a jeśli coś bardziej osobistego chcesz zapytać to mas zteż mój mail do dyspozycji...wierzę , ze potrafisz zwyciężyć! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 15:58 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie.Właśnie dostałam hmm nie ja mąż list od prokuratora że za ten czyn grozi mu kara grzywny .Czy tylko to grozi czy jeszcze odbędzie się sprawa w sądzie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonab
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 16:01 Temat postu: |
|
|
Ma art.207par. 1 i art.157par.2 Grzywna ustalona w wysokości 100 stawek dziennych po 20 zł stawka Co to oznacza?? Pisze też że to postanowienie jest "natychmiast wykonalne". Nic z tego nie rozumiem.Co to znaczy??? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 16:11 Temat postu: |
|
|
Art. 207.
§ 1. Kto znęca się fizycznie lub psychicznie nad osobą najbliższą lub nad inną osobą pozostającą w stałym lub przemijającym stosunku zależności od sprawcy albo nad małoletnim lub osobą nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Art. 157.
§ 1. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, inny niż określony w art. 156 § 1,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|