|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskowana
|
Wysłany: Sro Gru 26, 2012 23:10 Temat postu: Dom Samotnej Matki |
|
|
Witam,
kończy się rok - to był trudny rok. Wiele walki za mną, wydaje się, że jeszcze więcej przede mną.
Proszę o wypowiedź osób, które mają doświadczenie z pobytu w domu samotnej matki.
Będę wdzięczna za każdą wypowiedź.
Bardzo się boję tam trafić a zapowiada się, że tak się stanie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala5
|
Wysłany: Nie Gru 30, 2012 22:03 Temat postu: |
|
|
Ja byłam w 3 Domach Samotnej Matki. Otrzymasz tam wsparcie, będziesz mogła choć na chwilę oderwać się od trudnej sytuacji i przy pomocy specjalistów poukładać sobie życie. Dla mnie to był czas intensywnej pracy nad sobą, wyrwanie dzieci choć na chwilę z zaburzeń zachowania. Owszem różnych ludzi tam spotkasz, ale każdy sam musi pomóc sobie, bo znaleźć siłę w sobie to podstawa. 5 lat już mam w miarę spokój i poukładane życie,ale wygrałam spokój dla mnie i dla dzieci. One dobrze się uczą i zachowują. Do Domu Samotnej Matki uciekałam wiedząc,że lepiej tam się znaleźć niż zrobić coś czego będę żałowała całe życie. _________________ mala5 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paskowana
|
Wysłany: Nie Gru 30, 2012 22:58 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Podniosłaś mnie na duchu.
Na ogół słyszałam, że to ciężkie miejsce. Sama nie wiem, dlaczego tak obawiam się zdecydować na pobyt tam. Ale tak jak piszesz - to taka chwilowa przystań, wytchnienie i trochę czasu i wsparcia w znalezieniu rozwiązania sytuacji.
A jak tam wygląda kwestia posiłków? Czy jeśli nie mam żadnych dochodów mam możliwość dostania czegoś do jedzenia dla siebie i dziecka? |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala5
|
Wysłany: Pon Gru 31, 2012 23:35 Temat postu: |
|
|
Masz tam zapewnione posiłki, opieka społeczna powinna sfinansować twój pobyt tam. Ja częściowo płaciłam za pobyt bo pracowałam, ale jak nie masz dochodów to opieka finansuje. Jest możliwość otrzymania ubrań i potrzebnych rzeczy. Każda kobieta ma małe swoje obowiązki na rzecz Domu. Zawsze jest wyjście z sytuacji. Trzymaj się... _________________ mala5 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|