|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lucek73
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 0:05 Temat postu: czy zlozyc wniosek o znecanie sie psychiczne i fizyczne? |
|
|
Jestem podczas rozwodu, przed druga sprawa rozwodowa, teraz maja byc przesluchani swiadkowie. Moj maz jest alkoholikiem, od dluzszego czasu awanturuje sie i robi halas w domu. Mialam zalozona niebieska karte. Przez jakis czas byl spokojny i dzielnicowy zaniechal dalszych odwiedzin. Maz nie zgadza sie na rozwod, ciagle blaga i przysiega poprawe.Ja nie daje sie zwiesc. Moj problem jest taki ze on na sile przyciaga mnie do siebie, przytula i probuje calowac. Probuje mnie takze macac, glaskac itp. Moje odmowy nic nie daja, jest silniejszy odemnie to w koncu mezczyzna. Gdy sie wyszarpuje, mocno trzyma mnie za rece lub przyciska do siebie. Dzis pociagnal mnie za wlosy i zablokowal moje ruchy. Twierdzi ze ma do mnie prawo bo jestem jego zona i mnie kocha. Nie kiedy uzywa sily przyciskajac mnie do sciany. Oprocz tego uzywa wulgaryzmow, ciagle posadza mnie o zdrade, kontroluje mnie, sprawdza telefon, szantazuje i grozi. Nie mam na to swiadkow tylko dzieci, najstarsze ma 10 lat, drugie 5 i trzecie poltora roku. Czy to mi cos da ze zloze wniosek o znecanie sie nademna, skoro nie mam doroslych swiadkow? niewiem co robic ale boje sie ze on posunie sie dalej i sprobuje czegos gorszego. Prosze o rade. Jestem juz bezradna, czy mam to opowiedziec na sprawie rozwodowej? _________________ lucek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 1:09 Temat postu: |
|
|
Dzieci też mogą być świadkami, ale moim zdaniem to ostateczność, to nie jest dla nich dobre.
Myślę, że powinnaś założyć sobie następną niebieską kartę.To nic, że tamta "wygasła".Ja miałam cztery, bo też było tak, że się uspokajał.
I myślę, że dobrze by było żebyś zasięgła porady prawnej w kwestii tego co poruszać na sprawie rozwodowej.W MOPS-ie powinny być dyżury prawnika, w pkcie Niebieskiej Linii, w Centrach Pomocy Rodzinie itp.Tam to jest bezpłatne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lucek73
|
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 13:15 Temat postu: |
|
|
bardzo dziekuje za odpowiedz, wlasnie w czwartek ide do prawnika w MGOPSie. Pozdrawiam _________________ lucek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 14:37 Temat postu: |
|
|
To, ze Niebieska Karta wygasła to wcale nie oznacza, ze jej nie ma...Możesz na sprawie zażadać:
- dokumentacji z leczenia alkoholowego(jesli był leczony albo kierowany)
- Niebieskiej Karty z Policji (jesli była załozona nie więcej niz 5 lat temu,
Ponadto w sprawie rozwodowej nie mieszałbym dzieci, to neiwiele zmieni, a dla nich to ogromny stres. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
lucek73
|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 18:54 Temat postu: odp |
|
|
dziekuje za rade. Wszystkie te dokumenty juz sa w sadzie, sad sam wyciagnal te dowody, gdy opisalam je w pozwie.Mnie osobiscie tegowszystkiego nie chciano wydac, zanioslam nawet pismo do Posterunku Policji. Pouczono mnie ze pewnie sad sam zwroci sie do nich z ta sprawa i tak bylo. Gdy zaczelam mowic o interwencjach, o karcie na rozprawie sedzina stwierdzila ze oni to wszystko maja i czy ja mam jakies inne dowody, no i musialam podac swiadkow. Dzieci nie bede ciagala po sadach, maja juz dosyc stresu w domu. To tylko w ostatecznosci. _________________ lucek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|