|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 23:07 Temat postu: |
|
|
Witaj
Postaram się odpowiedziec akt oskarżenia jest sporządzony przez policjanta prowadzącego postępowanie przygotowawcze . Następnie przesyłany jest wraz z aktami do prokuratora .
Oczywiście oskarżyciel prywatny jeśli takowy jest może sporządzic prywatny akt oskarżenia tzw : Akt oskarżenia w sparwie z oskarżenia prywatnego
Ważnym jest fak ,iż nie jest do końca powiedziane który akt zostanie przedstawiony może się okazac ,iż właśnie ten od oskarżyciela prywatnego .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 23:12 Temat postu: akt oskarżenia |
|
|
| Dziekuję, ale ciekawi mnie co się dzieje dalej? Wzywają podejrzanego do prokuratury i co? Odczytują mu ten akt? On cos wyjaśnia? Przedstawia swoją wersję zdarzeń? Jak to wyglada? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 9:45 Temat postu: |
|
|
Prokurator nie słucha wcale podejrzanego! Policjant prowadzacy sprawę przedstawia mu zarzuty czyli określa miejsce i czas, zarzucany czy oraz jego kwalifikację, z tym podejrzany zapoznaje się i wyjaśnia czyli broni się przed zarzutami przedstawiając wąłsną wersje. Potem policjant przesłuchuje wskazanych przez niego świadków, zbiera dowody, wyjaśnia, zamyka dochodzenie i przesyła do Prokuatora, który zatwierdza akt oskarzenia i kieruje go do sądu. Tylko w nielicznych przypadkach prokurator przesłuchuje podejrzanego(np. wtedy gdy ma nastapic aresztowanie). Akt oskarżenia dostaje podejrzany od prokuratora wraz z informacja, że został przesłany do sądu. Powiedzmy szczerze, Prokurator tylko w niektórych przypadkach wykonuje w sprawie jakies czynności - mówię o sprawie o znęcanie.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 13:26 Temat postu: oskarżenie |
|
|
Czyli z tego co rozumiem, podejrzany musi złożyć wyjaśnienia na Policji w tej sprawie (czyli jak piszesz, przedstawić własna wersję wydarzeń), powołać swoich świadków i dowody, tak?
A jak to wygląda, skoro przed sądem usłyszałam, ze nie przyznaje się do winy i odmówił zeznań? Czy on dopiero przed sądem będzie powoływał świadków i dowody? Czy juz nie ma do tego prawa? Przepraszam, za moje pytania, ale to dla mnie (jak dla wszystkich na tym forum) naprawdę ważne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 14:06 Temat postu: |
|
|
Bardzo dobrze ,że pytasz po to właśnie tutaj jesteśmy żeby pomagac drugiej osobie.
Nie jestem pewien do końca odpowiedzi i nie chcę Cię wprowadzac w błąd lecz Kazik z całą pewnością będzie wiedział .
Pomimo tego przytoczę tutaj prawa podejrzanego :
1. składać wyjaśnienia, może jednak bez podania powodów odmówić odpowiedzi na poszczególne pytania lub odmówić składania wyjaśnień (art. 175 § 1 kpk);
2. składać wnioski o dokonanie czynności śledztwa lub dochodzenia (art.300 kpk);
3. korzystania z pomocy obrońcy, przy czym, może mieć jednocześnie nie więcej niż trzech obrońców (art. 300 i art. 77 kpk);
4. żądania przesłuchania go z udziałem ustanowionego obrońcy, którego jednak niestawiennictwo nie tamuje przesłuchania (art. 301 kpk);
5. podejrzany ma prawo żądać w postępowaniu przygotowawczym umożliwienia mu w toku przesłuchania złożenia wyjaśnień na piśmie. Takie pisemne wyjaśnienia z zaznaczeniem daty ich złożenia i podpisane przez podejrzanego stanowią załącznik do protokołu;
6. za zgodą prokuratora, podejrzanemu można udostępnić akta i umożliwić sporządzenie odpisów oraz odpłatnie wydać kserokopie z akt lub uwierzytelnione odpisy (art. 156 § 5);
7. jeżeli podejrzany nie włada w wystarczającym stopniu językiem polskim, ma prawo do skorzystania z bezpłatnej pomocy tłumacza (art. 72 § 1 kpk), a także do uzyskania postanowień o przedstawieniu, uzupełnieniu lub zmianie zarzutów, aktu oskarżenia oraz orzeczeń podlegających zaskarżeniu wraz z tłumaczeniem (art. 72 § 3 kpk);
8. podejrzany (oskarżony) nie ma obowiązku dowodzenia swej niewinności, ani też dostarczania dowodów na swoją niekorzyść (art. 74 kpk);
9. podejrzany musi mieć wyznaczonego obrońcę jeżeli jest nieletni, głuchy, niemy lub niewidomy, zachodzi uzasadniona wątpliwość co do jego poczytalności, a także, gdy sąd uzna, że występują inne okoliczności utrudniające jego obronę (art.79 § 1 i § 2 kk), z tym, że w razie stwierdzenia przez biegłych lekarzy psychiatrów, że poczytalność podejrzanego w chwili popełnienia czynu jak i w chwili postępowania nie budzą wątpliwości, udział obrońcy w dalszym ciągu nie jest obowiązkowy, a sąd może cofnąć wyznaczenie obrońcy z urzędu (art. 79 § 4 kpk);
10. ma prawo do końcowego zaznajomienia z materiałami postępowania, przy czym, o terminie zaznajomienia powiadamia się go na jego wniosek (art. 321 § 1 kpk), a nieusprawiedliwione niestawiennictwo, nie tamuje dalszego postępowania (art. 321 § 4 kpk);
11. w terminie trzech dni od daty zaznajomienia, ma prawo do złożenia wniosku o uzupełnienie postępowania (art. 321 § 5 kpk).
Podejrzany jest obowiązany poddać się:
1. oględzinom zewnętrznym ciała oraz innym badaniom nie połączonym z naruszeniem integralności ciała, w szczególności wolno od podejrzanego pobrać odciski, fotografować go oraz okazać w celach rozpoznawczych innym osobom (art. 74 § 2 pkt. 1 kpk);
2. niezbędnym dla postępowania badaniom psychologicznym i psychiatrycznym oraz badaniom połączonym z dokonaniem zabiegów na jego ciele, z wyjątkiem chirurgicznych, przeprowadzanych przez uprawnionego do tego pracownika służby zdrowia z zachowaniem wskazań wiedzy lekarskiej, jeśli nie zagrażają zdrowiu podejrzanego; w szczególności podejrzany jest obowiązany poddać się pobraniu krwi, włosów lub wydzielin organizmu (art. 74 § 2 pkt. 2 kpk).
Podejrzany pozostający na wolności:
1. obowiązany jest stawić się na każde wezwanie w toku postępowania karnego oraz zawiadomić organ prowadzący postępowanie o każdej zmianie miejsca zamieszkania lub pobytu trwającej dłużej niż 7 dni. W razie nie usprawiedliwionego niestawiennictwa podejrzanego można zatrzymać i sprowadzić przymusowo (art. 75 § 1 i 2 kpk);
2. podejrzany przebywający za granicą ma obowiązek wskazać adresata dla doręczeń w kraju; w razie nie uczynienia tego pismo wysłane pod ostatnio znanym adresem w kraju, albo jeżeli adresu tego nie ma, załączone do akt sprawy, uważa się za doręczone (art. 138 kpk);
3. w razie zmiany miejsca pobytu, bez podania nowego adresu, pisma wysłane w toku trwającego śledztwa lub dochodzenia pod dotychczasowy adres, uważa się za doręczone (art. 139 kpk). _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 18:57 Temat postu: oskarżyciel |
|
|
| Dziękuję Tomasz... Zastanawia mnie tylko, po co wzywali mojego męża do prokuratury. Wiem, bo policja szukała go u mnie w domu. Jak myślicie, o co tu chodzi? |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 22:10 Temat postu: |
|
|
Nie wiem...może chcieli go poddać mediacji? Ostatnio to takie modne, ale warunkiem do mediacji jest przyznanie sie do winy...więc może prokurator chciał z nim rozmawiać na ten temat? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 23:09 Temat postu: olka2008 |
|
|
| Nadal nie rozumiem tej procedury... Kazik, proszę, wyjaśnij jak to się odbywa od momentu złożenia moich zeznań i zebrania moich dowodów. Wzywają wtedy męża i co sie dokładnie dzieje dalej? Myślę, że przyda się ta wiedza nie tylko mi... Ps. Jak to wygląda, skoro przed sądem usłyszałam, że nie przyznaje się do winy i odmówił zeznań? Czy on dopiero przed sądem będzie powoływał świadków i dowody? czy juz ich powołał? Czy już nie ma do tego prawa? |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 7:51 Temat postu: |
|
|
Po przesłuchaniu Ciebie, świadków, zebraniu dowodów, wzywany jest mąż i przedstawia mu się zarzuty czyli opisuje w odpowiednim dokumencie kiedy jak i ile razy dokonał pobicia, zgwałcenia, i wszystkich tych obrzydliwości ....Potem pytają mężą czy przyznanje sie do zarzutów i czy skłąda wyjaśnienia(Ty i świadkowie zeznajecie on składa wyjaśnienia, Ty i świadkowie ponosicie odpowiedizalność za swoje słowa on...niekoniecznie, może kłamać i bajdurzyć)......W Twojej sytuacji mąż nie pzyznał się do winy i nie złozył wyjaśnień. Po wykonaniu wsyztskich czynności spraa jest zamykana przez policje i przesyłana do Prokuratury celem zatwierdzenia aktu oskarżenia. Normalnie Prokurator nie wzywa podejrzanego a przesyła akt do sądu, czasami postępuje inaczej chcąc np. zlecić badania psychiatryczne(zleca je tylko prokurator lub sąd a nigdy policja) czy też wdrżyc postepowanie mediacyjne.....Brak zgody podejrzanego to przesłanka do braku możliwości mediacji, ale widocznie u Ciebie to nie była przeszkoda.... Akt trafia do sądu i Ty jako pokrzywdzona jestś o tym informowana. Mąż może złożyć w sądzie wyjaśnienia(wiesz czym się różnia od zeznań) i żądać przesłuchania świadków, zgromadzenia dowodów... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 9:57 Temat postu: |
|
|
Olka
Wiem, że to jeszcze trochę potrwa - do rozprawy w Sądzie - ale, wracam z uporem maniaka do tego tematu, PRZED PIERWSZĄ ROZPRAWĄ MUSISZ zgłosić, że chcesz być oskarżycielem posiłkowym.
Jeśli tego nie zrobisz, nie będziesz miała wglądu w nic.
W tej sprawie stronami będą prokuratura i Twój mąż, Ty będziesz TYLKO POKRZYWDZONĄ, jako taka nie masz żadnych praw  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 10:13 Temat postu: |
|
|
Echnatonie, moze przy okazji tematu..
nadal w zwiazku z tym, ze 80% odrzuca prokurator
moze warto napisac co dalej ?
jak powinno wygladac odwolanie do prokuratora okregowego? czy odwolanie powinno zawierac jakies konkretne przyczyny oparte na paragrafach , czy jest " wolna amerykanka" tj czy odowlujacy sie, z reguly nie znajacy na prawie moze napisac slowami slowami,ze uwaza decyzje o umorzeniu za krzywdzaca , bo.. itd..
instruktazu cd
Czyli wszystko o odwoaniu od decyzji prokuratora.
ps// nerwowo jest gdy czeka sie na taka decyzje.. ja czekam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 10:32 Temat postu: olka2008 |
|
|
Kazik, dziękuję za wyjaśnienia w imieniu swoim i innych... Mag, jestem juz po pierwszej rozprawie, oczywiście występuję jako oskarżyciel posiłkowy, jednak mam adwokata, czyli dałam mu pełnomocnictwo. Nie wiem, jak dokładnie to nazwać, ale powiedzmy tak, na sali po mojej stronie są prokurator, adwokat wynajęty przeze mnie i ja. Czyli chyba dobrze? Toto, przepraszam, ze wtrąciłam się w temat założony przez Ciebie i niekoniecznie związany z Twoimi problemami. Powinnam założyć nowy. Naprawdę przepraszam.
Jeszcze jeden problem... Rozumiem, ze gdyby mąż złożył takie wyjaśnienia i przedstawił takie dowody, że "wybieliłby" siebie całkowicie, sprawa zostałaby umorzona???
Ostatnio zmieniony przez olka2008 dnia Sob Kwi 05, 2008 21:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 11:09 Temat postu: |
|
|
Stronom procesowym przysluguje prawo przejrzenia prawo przejrzenia akt sprawy i zlozenia pisemnego zalalenia do sadu wlasciwego do rozpoznania sprawy/ art 306- 1,465&2 i w zw. z 465 &1 kpk
Sad moze utrzmac w mocy zaskarzone postanowienie lub uchylic je i przekazac sprawe prokuratorowi cemlem wyjaqsnienia wskazanych okolicznosci badz przeprowadzenia wskazanych czynnosci/ art 330 p&1 kpk
Jezeli prokurator nadal nie znajdzie podstaw do wniesienia aktu oskarzenia wyda ponownie p[ostanowienie o umorzeniu sledztwa / dochodzenia. W takim przypadku pokrzywdzony, ktory wykorzystal uprawnienia przewidziane w art 306& 1 kpk moze wniesc akt oskarzenia w terminie miesiaca od daty doreczenia odpisu postanowienia
Akt oskarzenia winien spelniac wymogi okreslone w art 55 &1,2 kpk.
Inny pokrzywdzony tym samym czynem moze az do rozpoczecia przewodu sadowego na rozprawie glownej przy6laczyc sie do postepowania art 55 &3
Zazalenie na powyzsze postanowienie wnosi sie za posrednictwem prokuratora ktory zatwierdzil postanowienie. Termin do zlozenia zazalenia wynosi 7 dni i jest zawity. Zazalenie wniesione po po tym terminie jest bezskuteczne.
Po uprawomocnieniu sie postanowienia prokuratura wyda decyzje w przedmiocie dowodow rzeczowych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 11:13 Temat postu: |
|
|
Olu. nie ma sprawy , to nie sa moje tematy.. ale nas wszystkich.
Teraz prosze przetlumaczcie mi to z polskiego na NASZE..
nadal chodzi o odwolanie od decyzji o umorzeniu.
Wydaje mi sie,ze zadko korzystamy z tej formy, - jesli nie mamy adwokata.
Ja sama z tego tekstu nie rozumiem nic a nic.
nawet nie mam pewnosci gdzie sklada sie takie zazalenie, odwolanie?? do sadu czy do prokuratora. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 11:15 Temat postu: |
|
|
| nie wiem jak potoczy sie dalej moja sprawa, ale skoro juz tak wiele sie nauczylam.. do chce dokonca poznac caly tryb tej machiny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|