|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 23:55 Temat postu: |
|
|
Trzeba najpierw przyjąc za pewnik, ze sprawca wybiela siebie wszystkimi sposobami, szuka potwierdzenia u innych. Pamiętam takie zdarzenie kiedy mój kolega był swiadkiem w sądize. Ja nie byłem sąsiadem tego kolegi ale znałem sytuacje z tego, ze ta pani chodziła na spotkania ze mną. I on opowiadał o sąsiedzi jaki onj kulturalny facet, nigdy się nie zwracał do niej inaczej jak "Bożenko, kochanie". A ja zadałem proste pystanie: "Czy ona takze sie tak do niego pieszczotliwie, po imieniu zwracała przy innych?" A sąsiad zdziwiony - "Nie, nigdy nei słyszałem" I zaraz dodał: "A wiesz, ze todziwne! Nigdy nie myśałem o tym, ale chyba masz rację,m ten facet grał, czuło sie od niego aktorstwo".
Przemocowiec gra przed całym światem, dopiero w zaciszu domowego ogniska moze byc soba....
Chodzi o to, ze po pierwsze zdac sobie sprawe z jego gierek, po drugie na każdym kroku wytrącac mu oręż z dłoni! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 9:26 Temat postu: |
|
|
i tyle pozostało...
Ostatnio zmieniony przez tecza dnia Nie Sie 17, 2008 11:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 16:31 Temat postu: |
|
|
| tecza napisał: | | Nikt go nie pokona... Co robię nie tak??????????? |
Hej, jedynie to, ze wierzysz, ze go nie mozna pokonac jest nie tak
Cala reszta sie zgadza, czytaj forum i polecane ksiazki na ten temat, zastanow sie czego on sie boi, i na nim to uzyj, na pewno jest cos takiego, czesto jest to zwiazane z opinia spoleczna
Slyszalem o przypadku gdy kobieta wszystko co zrobila to powiedziala przemocowcowi ze zalozy sobie niebieska karte i powie o tym znajomym i sasiadom i sie rozejdzie, facet byl lokalnym politykiem, i odpuscil sobie wszelkie gry momentalnie
Nie tyle, ze ludzie sa tak gupi, co ludzie w naturalny sposob sie ludza, a manipulator jest na tyle szmata by to wykorzystac
Z czasem ludzie sie orientuja, ale nie liczylbym na to, trzeba samemu szczesciu pomoc, nie zawsze jest to mozliwe, wiec nie nalezy sie obwiniac jak nie jest
Najlepiej miec dowody w postaci nagran itp no i bardzo dobrze jest miec prawnika, ktory bedzie nas reprezentowal
pozdrawiam,
P _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 0:04 Temat postu: |
|
|
Kiedy mówi o Tobie przed sąsiadką - "kochanie pójdziemy na spacer" to wal prosto z mostu - "wczoraj mówiłeś do mnie ty zdziro a dzisiaj kochanie?", kiedy otwiera drzwi i przymila się do sąsiadki wal z pięści: "witam Pani k\Kowalska, a mąż określił wczoraj panią, zę pani jest największą plotkara w mieście, chyba dlatego dziś tak miły" ...To jest metoda postępowania ze sprawcą, zgodnie z prawdą, zgodnie z prawem, jego broń wyciągana w ciszy domowego ogniska wykorzystać do walki publicznej.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 9:56 Temat postu: |
|
|
i tyle pozostało
Ostatnio zmieniony przez tecza dnia Nie Sie 17, 2008 11:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 16:35 Temat postu: |
|
|
Mozesz np zasugerowac, ze zawrze sie w zeznaniach sadowych informacje o sklonnosciach homoseksualnych przemocowca, albo o jego impotecji, czy nietypowych zachowaniach seksualnych tak, ze beda nie do wymazania na wieki, ogloszone publicznie i to bedzie przedstawione sadowi, sasiadom, znajomym i rodzinie jako jeden z wazniejszych powodow rozwodu. No chyba, ze bedzie kooperowal i nie bedzie robil problemow, wtedy sie to przemilczy.
Technicznie to co opisalem bazuje to na nadmiernej wrazliwosci przemocowcow o tym co mowia i mysla o nich inni. Normalny czlowiek by to zlekcewazyl, przemocowiec nie moze sobie na to pozwolic, bo od tego co mowia i mysla o nim inny zalezy przetrwanie struktury jego ego.
Nalezy pamietac, ze taka taktyka psychologicznie jest dzialaniem silowym. Zeby ja skutecznie zastosowac trzeba sie nastawic na bojowo.
Co do poczucia bezsilnosci - taktyki przemocy sa tak dobrane, zeby ofiara czula sie bezsilna, mimo, ze wcale nie jest - to poczucie to iluzja, trzeba zalozyc, ze chwilowo widzi sie rzeczywistosc w gorszej perspektywie niz faktycznie ona jest i robic swoje, przez ten czas najlepiej polegac na rozumie, bo uczucia beda nas zwodzic
Poczucie krzywdy, niestety jest, mozna sie pocieszyc tym, ze COKOLWIEK zrobilas, to nie jestes winna w ZADEN SPOSOB zaistnialej sytuacji, przemocowiec ponosi calkowita wine za przemoc
Czy nalezy spodziewac sie sprawiedliwosci ? Moim zdaniem nalezy zostawic wyrownanie rachunkow Bogu, on juz wie jak to zrobic w prawdziwie bialych rekawiczkach
Naukowo jest duza szansa na sprawiedliwosc, cechy socjopatyczne skorelowane sa mocno ze znaczacymi porazkami zyciowymi, moge poszukac zrodla jak ktos jest zainteresowany
Ja postanowilem, ze moja osobista zemsta bedzie to, ze zadbam o siebie i o swoje wlasne interesy jak nigdy dotad, moje zycie bedzie pod moja kontrola tak jak to mozliwe i bedzie to zycie przezyte naprawde dobrze
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Sob Sie 02, 2008 12:19 Temat postu: |
|
|
i tyle pozostało
Ostatnio zmieniony przez tecza dnia Nie Sie 17, 2008 11:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 6:46 Temat postu: |
|
|
| tecza napisał: | Dynamika, bardzo bym chciala osiągnąć Twój stan ducha, ten dystans do niesprawiedliwości i mądrość życiową.
|
Tecza,
To jest skutek mojego cierpienia, wycierpialem sie swoje, az nie doeszedlem do wniosku, ze mam juz dosc... ze tyle wystarczy.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 20:54 Temat postu: |
|
|
Niechaj każdy kto narozrabiał wstydzi sie za swoje grzechy i grzeszki, nie musisz wstydzić sie za nikogo, tym bardziej za Twego wroga, bo musisz wreszcie sobie to uświadomić, zę każda osoba na tym forum jest większym twoim przyjacielem niż ten, który mieszka pod jednym dachem...Wyhodowałaś węża i nie wiesz jak się go pozbyć.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 17:20 Temat postu: |
|
|
| Echnaton napisał: | | bo musisz wreszcie sobie to uświadomić, zę każda osoba na tym forum jest większym twoim przyjacielem niż ten, który mieszka pod jednym dachem...Wyhodowałaś węża i nie wiesz jak się go pozbyć.... |
Dlatego tu jestem. A wąż jest boa dusicielem i nie wypuszcza mnie ze swojego śmiertelnego uścisku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 10:16 Temat postu: |
|
|
i tyle pozostało
Ostatnio zmieniony przez tecza dnia Nie Sie 17, 2008 11:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 23:58 Temat postu: |
|
|
To właśnie przykład gier, gierek i nienormalnej sytuacji. Nie daj sie wciągnąć w rozmowy z wrogiem, nie masz z nim niczego do utalenia, rozmawiaj tylko w obecności innych osób i nigdy telefonicznie. Przerywaj rozmowę taktownie, ale, zdecydowanie, stanowczo, z przekonaniem, ze nie chcesz tego, za każdym razem gdy rozmowa zboczy na niewygodne dla ciebie obszary. "Spokój wielki spokój" śpiewa Akurat, te słowa stosuj w życiu jak życiodajna mantrę! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 9:52 Temat postu: |
|
|
Dzięki.
Ciągle popełniam błędy, ciągle udaje mu się mnie wkręcić...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 10:33 Temat postu: |
|
|
| tecza napisał: | Dzięki.
Ciągle popełniam błędy, ciągle udaje mu się mnie wkręcić...  |
tęcza, słońce, każdy śmiertelnik ma prawo do błędów
ważne zeby o niech wiedzieć a potem poprawiąc, nie od razu Rzym zbudowano :*
trzymaj sie tam :* |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 8:39 Temat postu: |
|
|
To, ze popełniasz błędy to...zupełnie normalne! Przecież przez cały czas zgadzałaś sie na wszystko, nie myślałaś, bo on myślał za ciebie i siebie, oczywiście dla swojej wygody, nie dla twojej, teraz musisz nauczyć sie poruszać wśród jego gierek i oszczerstw. Tylko chodzi o to abyś umiała bronić swoich racji i nie wpadać w euforie. Na początku wszystko jest trudne, ale z czasem staje się łatwe...Każdy dzień to twoje zwycięstwo, będziesz uczyć się i wchodzić w nowa role...pewnego dnia nie popełnisz już tych samych błędów, które dziś ci sie zdarzają... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|