Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Teść alkoholik, początki przemocy- co robic?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Heritage

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 22:53    Temat postu: Teść alkoholik, początki przemocy- co robic? Odpowiedz z cytatem

Witam, mieszkamy z tesciem od 8 lat, mamy meldunek, mieszkanie jest spółdzielcze - głownym najemca teść

Gosciu pije od około 8 lat z plusem, popija piwo co godzine-dwie, ostatnio zaczał wszczynac awantury, wyzywac pod nosem, draznic zwierzaki, robic absurdy typu wstawia moj rower do pościeli (bo uwaza ze ma prawo i mu wolno), wsypuje piasek w łóżko
wyłamał nam dzrwi uzywajac kolejnych bajek (mielismy załozony zamek zeby nie robił złosliwych numerów)
kłamie, wymysla ciągle jakies historie które nie miały miejsca, i na zawołanie potrafi przestac chlać (np jak idzie do szpitala) po czym wraca i pije jak pił...
nie wiem kiedy agresja przejdzie w rękoczyn, zgłosilismy sprawe na policje, zdaje sobie sprawe ze to jeszcze nie jest dramat ten rower w łozku czy drzwi w rozsypce... - koles robi to po pijaku jak nikogo nie ma w domu, nie jestem w stanie pilnowac go 24h/dobe
jak to przystopowac, agresje i jakies postepujące u niego zeschizowanie (nie mamy mozlisoci mieszkania w innym miejscu) boje sie ze ten facet ze spokojnym usmiechem sie kiedys na mnie rzuci z nożem
mąż przebywa stale za granicą, szwagier rownież, w zasadzie jestem tu sama z nim

bede wdzieczna za podpowiedzi, problem pewnie standardowy
pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 23:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Alkoholizm to choroba, z czasem nieleczony - jak każda z chorób - przynosi coraz większe szkody, i co najważniejsze to alkoholik nie widzi tych szkód, a najbardziej cierpi przy tym jego otoczenie. Z tego wynika, ze mieszkasz z teściem w jego mieszkaniu i sama, a nikt nie wie o problemie? Czy masz gdzie uciec w przypadku przemocy? Czy powiedziałaś o tym co się dzieje w Twoim domu? To wygląda może i humorystycznie ale....
1. powinnaś opracować sobie plan awaryjny na wypadek zagrożenia - gdzie pójść, jak, co zabrać, kogo powiadomić...
2. szukać pomocy składając wniosek o leczenie odwykowe teścia....
3. gdy będziesz zagrożona wzywać Policje, numer 997 i 112 z komórki są bezpłatne....
maras

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 23:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Możesz na początek porozmawiac z dzielnicowym i przedstawic sprawę .
Ponadto jako osoba najlbliższa możesz założyc sprawę w Sądzie Rodzinnym o przmusowe leczenie odwykowe teścia .

W przypadku awantury dzwoń 997 . Twoje bezpieczeństwo jest najważniejsze .

póki co na tyle

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Heritage

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za porady
na policji zgłosiłam te drzwi i wyzwiska
drzwi nowe i tak bedą na zamek, co do obrony- w tym roku zapisuje się na krav mage.. bo mam za *** w szkole
zobaczymy, nie mam pojecia jak w razie co udowodnić wyzwiska, dziwne zachowania (np wrzucanie mi smieci do butów, pomówienia itp)
najgorsze ze z roku na rok coraz dziwniejsze jazdy ma ten facet
o problemie wiedzą wszyscy bliscy w zasadzie, koles ukrywa doskonale swój alkoholizm, po całodobym piciu umie udawac trzeźwego(póki siedzi w fotelu) i gdyby nie smród strawionego piwska i swiadomosc tego ze wymysla bajki, mozna by pomyslec ze on gada serio i jest trzeźwy
jest aktorem pierwszej klasy- nie wiem czy bede w stanie cokolwiek mu udowodnic w razie co
to dopiero masakra...
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 23:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heritage napisał:

jest aktorem pierwszej klasy- nie wiem czy bede w stanie cokolwiek mu udowodnic w razie co
to dopiero masakra...

Zacznij zbierac dowody, nagrania, czy video. Jak masz przeczucie, ze on kiedys moze sie na Ciebi rzucic z nozem, i nie jestes z nim w bliskim zwiazku, to ja bym staral sie jednak wyprowadzic, przeczucia nie myla.

pozdrawiam,
P.
Heritage

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 0:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zobaczymy, faktycznie zainwestuje w dyktafon,
teść odgraza sie jakimis ciotkami które mnie ustawią (czyt. przyjedzie jakas babka typu BRUNCHILDA znajaca mnie tylko z jego opowiesci i bedzie sie na siłe awanturować) uniknełam tego pare razy wracajac do domu późno, ale faktycznie bede wzywac policje w razie co i nagrywać.

co do przeczuc- jakbym miała cien szansy sie wyniesc dawno bym to zrobiła, ale jestem w połowie studiów, powili otwieram swoją firmę (akt desperacji po niemożnosci znalezienia przyzwoitej pracy) i nie stac mnie na wydatek wynajmu.

On nie wie jeszcze o policji, uwaza ze tak go straszylismy, a dzielnicowy jeszcze go nie odwiedził, boje sie ze zacznie grać ofiare i nic z tego nie bedzie
dzisiaj podczas powaznej rozmowy z nim, tak grał ze sami zwątpilismy czy to przypadkiem my nie pijemy i nie wstawiamy sobie sami tego roweru w łóżko... taki koles ma dar odwracania kota ogonem Sad

dla mnie taki człowiek to odrażajacy typ po całości, nigdy nie miałąm do czynienia z czyms takim, nie wiem czy lepiej to tępić czy jakos naprawiać
Echnaton

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 0:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie tepić! Od naprawianie nie swego życia sa inni! Naprawiasz możesz tylko to co dotyczy Ciebie!
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 1:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heritage napisał:

dla mnie taki człowiek to odrażajacy typ po całości, nigdy nie miałąm do czynienia z czyms takim, nie wiem czy lepiej to tępić czy jakos naprawiać

Tak jak mowi Echtanon, nawet nie probuj myslec o naprawaniu. Tepic tez nie jest najlepsza strategia, vbo to marnuje wysilek. Moim prywatnym zdaniem najlepsza strategia jest sie odizolowac, minimalizowac kontakt z tego typu osobnikami.

pozdrawiam,
P.
maras

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 23:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak nawiązując
warto także w tym temacie w/g mnie sięgnąc po pozycję literacką

Toksyczni ludzie

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: