Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przestałam wierzyć.
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marysia"
Współpracownik NL psycholog
Współpracownik NL psycholog

PostWysłany: Nie Wrz 20, 2009 14:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Życie takie wspaniałe, a ja wybieram strach, bezsilność, długi, ciągłe łażenie po sądach, samotność.

strach i bezsilność to uczucia, nie wybrałaś ich. one się pojawiły i pojawiają się nadal w związku z Twoimi doświadczeniami.
"długi i ciągłe łażenie po sądach" - to ta część Twojej osobistej sytuacji, która jest dla Ciebie trudna, nie ma nic dziwnego w tym, że zajmuje tak dużą część Twojej uwagi.
"samotność" - może tutaj pojawia się wybór? warto sprawdzić co oznaczałoby dla Ciebie, że nie jesteś samotna. jakby to miało wyglądać? jaka sytuacja sprawiłaby, że nie czujesz się samotnie, czego do tego Ci potrzeba?

zet (wybacz ale zwracanie się do kogoś per "zero" przerasta moją elastyczność) złościsz się na to co Cię spotyka ze strony służb i instytucji od których oczekiwałaś pomocy w swojej sytuacji. i słusznie. pytanie jest takie: co dalej z tą złością zrobisz, jak ją wykorzystasz dobrze dla siebie. możesz się oczywiście obrazić, powiedzieć: "dzięki, olewam to, nic nie ma sensu, skoro Oni mi nie pomagają" a możesz poszukać takich rozwiązań, które pomogą Ci przez to przejść.

już wiesz jak to wygląda w Twojej sytuacji: jak się zachowuje adwokat sprawcy, jaką postawę przyjmuje sędzia, jakie wsparcie otrzymujesz z innych miejsc. teraz, kiedy to wiesz warto zastanowić się jak sobie z tym poradzić. nie wiem czy masz wsparcie prawne w tej sytuacji, myślę, że warto je mieć. im więcej wiesz o swojej sytuacji i możliwościach prawnych tym więcej masz szans na skuteczne działanie.

masz rację, to jest Twoje życie i nikt za Ciebie tego nie przeżyje. ważne jest byś wiedziała, że postawa "Zosi - Samosi" w takich sytuacjach nie pomaga - wręcz przeciwnie. Oczywiście, że psycholog, psychiatra, pracownik oik-u, nie zrobią tego wszystkiego za Ciebie ale na pewno mogą być dla Ciebie wsparciem w tej sytuacji w jakiej jesteś. od każdego z nich możesz wziąć coś dla siebie. coś co pomoże Ci działać.

pozdrawiam,
M.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MMS

PostWysłany: Nie Wrz 20, 2009 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz - mnie jest najgorzej, gdy siedzę i nic nie robię. Najważniejsze jest dla mnie zidentyfikować problem, a wtedy działanie dodaje mi skrzydeł.
Wiesz - też przeszłam przez doły z depresją leczoną farmakologicznie włacznie. Wiesz co? Leki nic mi nie dały. Pomogło wzięcie się w garść i podjęcie działania. Zaczęłam latać po urzędach, załatwiać to co mnie przerastało i pisać wtedy książkę do szuflady i tabletki przestały być potrzebne. Zabiłam czarne myślenie tworzeniem nowej pozytywnej rzeczywistości.
Pisanie na forum to dobry krok, uważam.
Ja zaangażowałam się teraz w chór (robię co lubię i jestem wśród ludzi), kupiłam psa, wzięłam się za budowę, latam za kredytami po urzędach itp.
Najgorsze co może być to zamknąć się w czterech ścianach z problemem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
M!ssundaztood

PostWysłany: Pon Wrz 21, 2009 20:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MMS ma absolutną rację. Nie wolno się użalać nad sobą, siedzieć w jednym martwym punkcie bo po jakims czasie okaze sie ze niewiele juz zycia Ci zostalo i co wtedy sobie pomyslisz? Laughing Głowa do góry.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: