|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rok321
|
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 21:49 Temat postu: pełnomocnik z urzędu |
|
|
poradzcie mi proszę jak napisać wniosek o pełnomocnika z urzędu w sprawie o podwyższenie alimentów i oświadzczenie o sytuacji rodzinnej,materialnej i majątkowej,nie moge tego nigdzie znaleźć,a po ostatniej sprawie w sądzie nie chcę nie mam siły sama przez to przechodzić,jest to bardzo pilne |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 12:40 Temat postu: |
|
|
rok321
Możesz zacząć tak jak w tym poście:wniosek o pełnomocnika z urzędu w uzasadnieniu,że cię nie stać bo takie są Twoje dochody a takie wydatki, i że nie masz odpowierdniego wykształcenie by sobie poradzić na rozprawie(jeśli nie masz).Jeśli Twój "przeciwnik" ma adwokata to bedzie to dodatkowy powód by wyrównać szanse.Napisz też ,że prosisz o szybkie rozpatrzenie bo chcesz sie przygotować do następnej rozprawy. Zaznaczam jednak,że sąd może nie przyznać adwokata(można sie odwołać) i może to rozpatrzyć na kolejnej rozprawie, wtedy pełnomocnik bedzie dopiero od kolejnej.
Jednocześnie proponuję, rozejrzyj się za bezpłatną pomocą prawną(porady) bo taka pomoc też jest dobra
Pozdrawiam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 12:56 Temat postu: |
|
|
Witaj
Pozowlicie że tak częściowo się wypowiem
Odnośnie bezpłatnych porad można skorzystac z biura rzecznika praw obywatelskich w danej miejscowości .
pozdrawiam
Tomasz _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 21:13 Temat postu: |
|
|
Nie bardzo rozumiem jaka funkcje spełniałby pełnomocnik z urzędu w sprawie rozwodowej? Ta funkcje jakby z racji opieki sprawuje jeden z rodziców, a jeśli dziecko nie ma rodziców wtedy potrzebny jest pełnomocnik. Czy o to chodzi? W przeciwnym wypadku potrzebny jest adwokat z urzędu reprezentujący stronę z uwagi na fakt, ze pełnomocnik dziecka(czyli rodzic) nie ma niezbędnego doświadczenia prawniczego i nie stać go na opłacenie adwokata z wyboru.
Czy chodzi o tą drugą sytuację czy też o to, ze dziecko nie może być reprezentowane przez rodzica z jakiś względów? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
rok321
|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 22:38 Temat postu: |
|
|
chodzi o to,że na sprawie o podwyższenie alimentów 12-go listopada pani sędzina stwierdziła,że na sprawie 17-go grudnia i tak nie podwyżdzy alimentów,bo minął zbyt krótki jak to określiła"czasookres"od pierwszej sprawy o alimenty,która odbyła się 7-go lipca,na której ugodowo zasądzono 250 zł,nie interesowało jej że zmieniły się okoliczności tzn ,że zostałam sama z dziećmi i musze wyprowadzić się z wynajmowanego obecnie mieszkania,bo gospodarze wymówili mi je,ojciec najmłodszego dziecka po skoku z okna{2 dni przed sprawą} i pobycie w szpitalu został zabrany przez rodzinę do siebie i nie interesuje się,że nie mamy gdzie mieszkać,bo przedtem płacił chociaż za mieszkanie,korzystam z porad prawnych i to właśnie prawnik powiedziałmi,ze mogę wystąpić z takim wnioskiem,chciał naewt poszukać wzoru,ale że trwało to zbyt długo,a czekało jeszcze sporo osób to stwierdziłam,że sama poszukam,ale nie znalazłam,nie radźcie mi pobytu w domu samotnej matki,bo rodzina ojca dziecka tylko czeka na to,żeby wykazać,że nie mam możliwości,żebyzapewnić odpowiednie warunki dziecku i zrobi wszystko,aby mi je odebrać |
|
Powrót do góry |
|
 |
rok321
|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 22:42 Temat postu: |
|
|
tak Echnaton,chodzi o to,ze nie poradze sobie z argumentacją sędziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 22:52 Temat postu: |
|
|
rok321
Pobyt w domu samotnej matki lub raczej w domu dla ofiar przemocy mógł być dla Ciebie rozwiązaniem gdy ojciec dzieci stwarzał zagrożenie-wtedy byłoby to dla sądu dowodem na Twoje dbanie o dzieci.Z tego co piszesz sytuacja sie zmieniła.Nadal polecam pójście do MOPRu LUB MOPSu i poproszenie o pomoc finansową i porozmawianie o zasadach przydzielania lokalu socjalnego.Opieka społeczna rejonizuje w związku z miejscem zamieszkania-nie zameldowania.
To co pisałam wcześniej dotyczy właśnie Twojej sytuacji czyli wniosku lub prośby o przydzielenie adwokata z urzędu. Sorzystaj tez z porady bezpłatnego adwokata.Poszukaj w internecie.
Pozdrawiam
i trzymam kciuki
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 1:51 Temat postu: |
|
|
Ojciec dziecka nie am ograniczonych praw ani nei jest ubezwłasnowolniony? Więc nie chodzi Ci o pełnomocnika a adwokata z urzędu. Wzoru chyba nie ma ale wyglada to mniejw ięcej tak. Miejscowośc , data u góry. Nizej oznaczenie prezesa sądu, Powódka : czyli Ty imię nazwisko, adres, pozwany: cyzli ojcciec dizecka , imie nazwisko, adres.
sygnatura akt sprawy o alimenty, wniosek o wyznaczenie obrońcy z urzędu. (na śordku) Potem niżej: Wnoszę o wyznaczenie obrońcy z urzędu w sprawie o alimenty sygnatura akt....
Uzasadnienie(na środku)
A w uzasadnieniu należy wskazać, że w celu ochrony interesu prawnego i ekonomicznego dzieci wskazane jest aby ich interesy przed sadem reprezentował obrońca z uwagi na fakt, że powódka nie ma wiedzy prawniczej i nie jest w stanie sama występować przed sądem. Powódki nie stać także na wynajęcie adwokata z wyboru z uwagi na to, że w chwili obecnej pozostaje bez pracy. Wyznaczenie obrońcy z urzędu zmierza do ochrony słusznych roszczeń powódki, nie jest sprzeczne z normami społecznymi i zmierza do ochrony ekonomicznych interesów nieletnich dzieci.
Potem Twój podpis....
To oczywiście tylko wzór, który możesz zmodyfikować na swój sposób, gdybyś miała problemy, pisz na maila, pomogę.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|