Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Może się ułożyć jeśli sprawca wie że robi źle..

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nola

PostWysłany: Nie Lut 10, 2008 21:19    Temat postu: Może się ułożyć jeśli sprawca wie że robi źle.. Odpowiedz z cytatem

Dawno tu nie zagladalam poniewaz ten problem u mnie w zwiazku zniknal, mimo zapewnien ze tacy faceci nigdy sie nie zmieniaja

Pamiętam jak tu pisałam i radzono mi żebym odeszła od mojego faceta ktory mnie bil a pozniej zalowal i przepraszal i tak w kolko, jednak ja nie potrafilam, chcialam mu wierzyc ze źle mu z tym co mi robi, że nie chce tego robic, powiedzialam mu ze zostane pod warunkiem ze pojdzie na terapie, najpierw jeszcze trafilismy do PIK-u gdzie za to ze on mnie bije pani "psycholog" obwiniala mnie i wzbudzala w nim jeszcze wieksza agresje...
W koncu poszedl na terapie dla sprawcow przemocy, pozniej na DDA i od maja nie uderzyl mnie ani razu, ani razu nie doprowadzil sie do wrzenia...
Powiedzial mi niedawno nawet ze kiedys po prostu pozwalal sobie na rozkrecenie sie, nie hamowal gniewu ze po prostu przestal sobie na to pozwalac.
Takze chcialam powiedziec wszystkim ze sprawca przemocy moze sie zmienic, chce na moim przykladzie pokazac ze to ze tacy sie nie zmieniaja to jest mit...warunek jest taki ze musza naprawde chciec sie zmienic i pojsc na terapie, bo bez terapii ani rusz..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Lut 10, 2008 23:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawca może zmienić się w wyniku długotrwałej i męczącej terapii...I nawet nie chodzi o to, że sprawca w wyniku terapii tarci swoja uprzywilejowana rolę w swojej rodzinie a uczy sie odpowiedzialności za swoje czyny i słowa...

Ponieważ mężczyzna z zasady jest silniejszy otacza swą kobietę(żonę, partnerkę, przyjaciółkę, konkubinę, towarzyszkę, sympatię) murem obronnym aby nikt nie mógł jej skrzywdzić...Na tym polega prawdziwa męskość....
mąż

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 11:02    Temat postu: Re: Może się ułożyć jeśli sprawca wie że robi źle.. Odpowiedz z cytatem

Nola napisał:
... chce na moim przykladzie pokazac ze to ze tacy sie nie zmieniaja to jest mit...warunek jest taki ze musza naprawde chciec sie zmienic i pojsc na terapie, bo bez terapii ani rusz..
tylko jak nakłonic taką osobę do terapii? Taka osoba może nas oszukiwać i chodzić na terapię dla świętego spokoju i nie mieć szczerej chęci poprawy. Jak długo mozna czekac na przemianę takiej osoby.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 11:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko pod wpływem naszej terapii sprawca może podąć swoją, albo ...w wyniku wyroku sądu!

Coraz częściej sądu orzekają o udziale sprawców takich terapiach...
mąż

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 11:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton napisał:
Tylko pod wpływem naszej terapii sprawca może podąć swoją, albo ...w wyniku wyroku sądu!
W jaki sposób sprawca może pod wpływem naszej terapii podjąc własną?!

Jak doprowadzić do wydania przez sąd takiego wyroku?!
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 11:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na terapii uczymy się nowego myślenia i nowych metod postępowania, pod wpływem nowych zachowań sprawca może zmotywować sie do podjęcia terapii i czasami tak sie dzieje.

Sąd w sprawach o znęcanie się nad członkiem rodziny może nakazać sprawcy udział w grupie korekcyjnej dla sprawców przemocy...prawo dopuszcza takie orzeczenia a sądy coraz częściej do nich sięgają...Warunkiem jest istnienie takich grup pomocowych dla sprawców...
maras

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 11:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Warunkiem jest istnienie takich grup pomocowych dla sprawców...

Mam z tym pewien pomysł o którym napiszę niebawem na łamach forum w odrębnym temacie .

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Echnaton

PostWysłany: Wto Lut 12, 2008 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poparłem ten pomysł...Bardzo dobrze, z czasem stworzymy alfabetyczny skorowidz uaktualniany w miarę możliwości...
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam kilka slow przestrogi do tego tematu, oto one:

Sa sprawcy, wobec ktorych terapia ma skutek odwrotny, tj ucza sie jeszcze wiecej na temat ludzkich emocji i ucza sie jak jeszcze lepiej manipulowac partnerami. Sa to socjopaci.

Osoby, ktore bezposrednio nie przeszly przez pieklo ktore wytwarza socjopata nie zdaja sobie sprawy z powagi sytuacji i sa naturalnie sklonne minimalizowac problem.
Swiat przed kontaktem z socjopata i po kontakcie z socjopata (jezeli przezyjemy i w miedzyczasie nie zwariujemy) wyglada inaczej dlatego, ze wczesniej nie mielismy pojecia ze tak zli ludzie istnieja, a po mamy juz pewnosc i iluzja, ze wszystcy ludzie sa "normalni" jezeli tylko nie widac po nich odchylow "na oko" i da sie z nimi jakos dogadac sie rozplywa. Uczymy sie nowych regul gry i uczymy sie takie osobniki szybko rozpoznawac (a jest ich niemalo od 1 do 5 osob na 100) trzymac ich na dystans oraz uczymy sie jak bronic siebie.

Faktem jest niestety, ze posrod "normalnych" ludzi znajduja sie takze bardzo bardzo zli ludzie, ktorzy na takich zupelnie nie wygladaja. Ludzie ktorzy nie sa podatni na zadna terapie, na zadny pozytywny wplyw, ich problemy leza poza naszym kompetencjami a jedynym sposobem w jaki mozna ich powstrzymac jest sila.
Trzeba to wziac pod uwage przy tworzeniu planu pomocy sprawcom. Wniosek moim zdaniem jest taki, ze programy pomocy sprawcom powinny byc "dla chetnych" a nie z przymusu.

pozdrawiam,
P.
Echnaton

PostWysłany: Czw Mar 06, 2008 15:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam różne doświadczenia wynikające z obserwacji metod terapeutycznych dla sprawców...Na ogól, jest dobrze, nawet bardzo, ale...Czy pod przymusem czy pod "chęcią" nie wiemy co tkwi w oku sprawcy i czy terapia da mu pożądany skutek...Nikt jeszcze - chyba - nie prowadził w Polsce wiarygodnych badań...

Czasami odnoszę wrażenie, ze taka terapia uczy sprawców jak się skryć przed innymi, jak nie działać tak pochopnie w następnym przypadku, jak nie dać sie złapać na stosowaniu przemocy, a ja przecież tak mocno wierzę w człowieka i jego nieogr4aniczone przemiany...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: