Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Już nie mam siły
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Wto Gru 09, 2008 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowiem na Twoje dwa pytania. Tak, tata, możne trafić do wiezienia jesli ma wyrok w zawieszeniu, ale to jego działanie doprowadza do tego a nie Twoje. To on wybiera czy chce być wolny i godzić się na pewne wyrzeczenia czy też trafić za kratki, Ty nie masz wpływu na decyzje sądu. jeśli odwrócisz głowę kiedy będą bili i katowali na ulicy człowieka czy będziesz dobrze się z tym czuła. Ty powiadamiasz policje o tym, ze Oni biją człowieka, a to policja i sądy wsadzają ich do więzienia. Nie Ty!

Pytanie drugie. Brat taty może eksmitować mamę tylko wtedy gdy tak orzeknie sąd i po przyznaniu lokalu zastępczego. Nie można mamy wymeldować. Warunkiem wymeldowania z urzędu tzw. decyzji administracyjnej jest opuszczenie miejsca stałego zamieszkania i zamieszkanie w innym miejsce na stałe, nawet bez meldunku. A taka sytuacja w tym przypadku nie ma miejsca.
monika22

PostWysłany: Sob Sty 17, 2009 18:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W domu już za dużo się ostatnio stało postanowiłam być silna i oddać tatę do sądu.Wybaczałam mu pare razy ale dopiero dzisiaj się przekonałam jaka ja byłam głupia.Nie wiem jak napisać takie podanie do sądu.Chodzi o to że chce go oddac na leczenie przymusowe,nigdy nie pisałam takich rzeczy czekam na pomoc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton

PostWysłany: Sob Sty 17, 2009 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Metody są dwie - pierwsza może dłuższa ale bardziej zmuszająca do działania osobę uzależnioną - idziesz do dzielnicowego i mówisz mu, ze ojciec nadużywa alkoholu i chcesz aby go leczyć. Cały wniosek sporządza dzielnicowy, któremu dyktujesz dane dotyczące ojca i właściwie czekasz aż dzielnicowy prześle wniosek do Komisji Alkoholowej działającej w każdej gminie, a Komisja spróbuje najpierw motywująco oddziaływać na tatę a potem - jeśli jej się nie uda - wyśle wniosek do sądu.

Drugi sposób sprawia, ze sprawa trafia od razu do sądu. Piszesz podanie do prokuratora z prośba o wysłanie wniosku o leczeniu odwykowe do sądu. To takie podanie z podaniem okoliczności picia i czemu to przeszkadza rodzinie. Wysyłasz listem poleconym do Prokuratury Rejonowej właściwej miejscowo i czekasz na efekt.

Po nowelizacji ustawy o wychowaniu w Trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi Prokurator nabył takie uprawnienia. Dotyczy to przypadków beznadziejnych i nie rokujących nadziei na leczenie dobrowolne.

Jeśli będziesz miała wątpliwości - pisz.
monika22

PostWysłany: Sob Sty 17, 2009 22:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja chciałam sobie sama to napisać do sądu tylko nie wiem jak się pisze ten wniosek.Czy ktoś mógł by mi pomógł go napisać.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Nie Sty 18, 2009 0:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tłumaczyłem, ze nie możesz napisać wniosku do sądu, bo to może zrobić Prokurator i tylko on. Możesz zgłosić do dzielnicowego . Można jeszcze zgłosić bezpośrednio do Komisji, ale Komisja zwraca sie do Policji o wywiad a to dłuższa droga.
monika22

PostWysłany: Nie Sty 18, 2009 10:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz już rozumie tylko jak napisać do prokuratury taki wniosek?i czy mam jakieś szanse na to żeby tata poszedł na leczenie?
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Nie Sty 18, 2009 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wniosek o leczenie to takie podanie. W lewym rogu dane adresowe( Twoje), w prawym data, niżej oznaczenie Prokuratury, na środku "Wniosek o leczenie odwykowe". potem treść Wnoszę o wystąpienie do sądu (tu oznaczenie sądu) o przymusowe leczenie (dane adresowe ojca) z powodu nadużywania przez niego alkoholu i szkód społecznych jaki czyni będąc pod wpływem alkoholu. Dotychczasowe próby samodzielnego podjecia terapii nie wniosły nic do zmiany sytuacji a ojciec w dalszym ciagu nadużywa alkoholu i nie ma zamiaru podjąć sam leczenia odwykowego.

następnie na środku Uzasadnienie. Niżej wymień wszystkie okoliczności dlaczego uważasz, że niezbędne jest leczenie odwykowe przymusowe a dobrowolne nie jest możliwe. Napisz o tym jak ojciec pije, ile razy, z kim, jakie alkohole, czy się upija, jak często, jakie negatywne skutki wnosi alkohol do życia rodzinnego(sprawa o znęcanie, utrata czy niepodejmowanie pracy, konflikty z prawem, Izba Wytrzeźwień, awantury w rodzinie).

W przypadku wątpliwości napisz sama i podeślij na maila(po zatarciu danych adresowych), sprawdzę i odeślę.
monika22

PostWysłany: Nie Sty 18, 2009 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ja muszę mieć do tego jakiś świadków boje się że nikt nie będzie chciał zeznawać
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Nie Sty 18, 2009 18:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Świadkiem jesteś Ty i Twoja mama , raczej na brata w Twoje sytuacji bym nie liczył. Wysłałem na maila.
monika22

PostWysłany: Czw Sty 22, 2009 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj oddałam tatę na leczenie.Jestem z siebie dumna ale także boję się że przez to tata się ode mnie odwróci a ja przecież robię to dla jego dobra. Od lutego będę chodzić na DDA zauważyłam że jest mi to potrzebne ale pierwsze mam rozmowę z psychologiem.Poprosiłam brata żeby zeznawał w sądzie powiedział że mam go w to nie plątać jest mi smutno bo widzę że znowu tracę z nim kontakt.
Powrót do góry
kulerzynka
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Czw Sty 22, 2009 14:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BRAWO MONIA!!
Tak trzymaj SmileSmile
a jeśli chodzi o brata...
dla niego to trudne...może z czasem zrozumie...
ważne ze chcesz walczyć o siebie Smile

ściskam cie cieplutko kochana Smile

PostWysłany: Czw Sty 22, 2009 15:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio powiedział mi że mnie nie nawidzi a ja mu nic nie zrobiłam bardzo mnie zranił.I dlatego postanowiłam go oddać na leczenie.W wigilię siedział i pił zamiast siąść z nami przy stole on nie jest już moim tatą robię to tylko dla mamy żeby miała spokój w domu.Dziękuje za wsparcie jak ino coś się ruszy ze sprawą taty to dam znać Smile
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Czw Sty 22, 2009 22:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie to trochę potrwa, ale zrobiłaś mądrze. Czyń postępy własne, DDA to wspaniały wybór!
monika22

PostWysłany: Pią Sty 23, 2009 15:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dowiedziałam się że teraz mogę czekać na rozprawę nawet płó roku to jest niesprawiedliwe a co jak mój tata do tej pory umrze albo mu się coś stanie. Wszyscy pewnie myślą ą taki alkoholik to może czekać każdy potrzebuje pomocy.To niech lepiej umrze niż mamy się z nim męczyć.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pią Sty 23, 2009 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobiłaś wszystko co możliwe, inne sprawy nie zależą od Ciebie.

Alkoholicy posługują się takim pięknym mottem: "wszyscy kiedyś przestają pić, niektórzy szczęśliwcy nawet za życia!"
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: