Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

leniwy brat od wielu lat
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
without

PostWysłany: Sob Lut 07, 2009 17:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leni
Ja jak zwykle chaotycznie... Nie data (oczywiście) rozpoczęcia leczenia się liczy, ale data wystąpienia objawów choroby... Matka może iść do lekarza i w tej sprawie porozmawiać mówiąc co działo się przed 18 rokiem życia, lub w trakcie nauki na wyższej uczelni... Oczywiście niezbędny jest kontakt z samym chorym i diagnoza, lub wystawienie takiej opinij, że choroba wystąpiła wcześniej i jej specyfika zdecydowała, o braku wcześniejszego leczenia, przez już leczących go psychiatrów... Trzeba się za tym 'zakręcić'...
Przynajmniej ja otrzymałam takie informacje, gorzej z kontaktem z lekarzem... W Tej sprawie myślę, że nie będzie z tym problemu.
p.s. Kuratorem... w ubezwłasnowolnieniu częściowym możliwa jest tylko Kuratela z tego co mi wiadomo...
Pozdrawiam.
leni56

PostWysłany: Nie Lut 08, 2009 13:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem w tym, ze wczesniej nie dzialo sie nic. Pierwszy kontakt z psychologiem, psychiatra to od razu szpital. Wiek 24 lata.
Niezdolnosc do pracy ma orzeczona 2 lata pozniej i z wiekiem 24 lata. Prawdziwie. Rodzicom zabraklo refleksu aby naciagnac date na wczesniejsza.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
without

PostWysłany: Nie Lut 08, 2009 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

leni56 napisał:
Problem w tym, ze wczesniej nie dzialo sie nic. Pierwszy kontakt z psychologiem, psychiatra to od razu szpital. Wiek 24 lata.
Niezdolnosc do pracy ma orzeczona 2 lata pozniej i z wiekiem 24 lata. Prawdziwie. Rodzicom zabraklo refleksu aby naciagnac date na wczesniejsza.

Leni
U mnie na razie pat... także teraz sama się orientuje, jak to należy dalej poprowadzić, a mam masę innych spraw na głowie- stłoczyło się tego ...
Nie musiało się nic dziać, wystarczy opinia lekarza, który leczy chorego, wydana niejako wstecz, na podstawie wywiadu z rodziną (przecież przerwał studia, bo 'uwierzył') i badania chorego... Tu nie powinny być potrzebne żadne badania wcześniejsze z przed wizyty w szpitalu ( w moim przypadku- nie ma kompletnie nic).
Za to nie wiem, jak rozumieć tą niezdolność do pracy... taka opinia była wystawiona na potrzeby starania się o rentę w ZUS? Jeśli nie to chyba, nie ma co się nią przejmować... Jeśli tak to też chyba można ponownie składać 'papiery' o rentę (już z nowym zaświadczeniem od lekarza), chyba nie ma zakazu, ale przyznam się że tego nie wiem...
Najlepiej jak poszuka Sama, konkretnie w tym przypadku, albo skontaktuje się z MOPS'em i tam ktoś kompetentny pomoże poprowadzić jego sprawy... Na tyle ile ja dziś wiem, ma podstawy by się ubiegać o rentę socjalną, tylko trzeba zebrać dokumentacje ...
Pozdrawiam.
without

PostWysłany: Nie Lut 08, 2009 15:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

leni56 napisał:
mysle,ze to mialas na mysli. Otoz te warunki nie sa spelnione. On rzucil studia i zaczal sie " modlic" tj bywac w roznych ruchach katolickich. Nikt wtedy sie nie domyslal choroby.
Choroba ujawnila sie rok pozniej.

Leni
Dokładnie do tego się odnoszę, dobry, obeznany w specyfice choroby i zainteresowany sytuacją lekarz stwierdzi wystąpienie choroby już wtedy...
Naprawdę to nie otoczenie 'musi się domyślić' , lekarz wystawia opinię na potrzeby starania się o rentę socjalną, to kiedy choroba stała się widoczna dla otoczenia chorego nie jest tu istotne (ale czy wtedy już była, z tego o piszesz... tak, ale to oczywiście stwierdza lekarz w oświadczeniu). Istotne w ZUS są dokumenty, także trzeba przekonać lub trafić na dobrego lekarza, który się tego podejmie i oczywiście chory musi pozostawać w leczeniu...
Pozdrawiam.
leni56

PostWysłany: Nie Lut 08, 2009 15:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapytalam - odpowadam: całkowita niezdolnosc do pracy zostala orzeczona na ooilicznosc ustalenia grupy inwalidzkiej. Nie w ZuSie ale w Komisjo ds Inwalidztwa czy jakos tak. I na tej komisji dano mu calkowita niezdolnosc i powstanie schorzenia od dnia hospitalizacji. czyli od 24 roku.

Do ZUS o rente nie wystepowano poniewaz to w Zus powiedziano,ze nie nalezy sie renta.
Ale to co piszesz brzmi bardzo logicznie: trzeba podjac starania
o lekarza ktory zmieni date powstania schorzenia wqe wniosku rentowym. Bardzo ci dziekuje.
Powrót do góry
without

PostWysłany: Nie Lut 08, 2009 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leni
Daty nie zmieni, tylko wystawi opinie na postawie Swojej wiedzy, wywiadu z rodzin chorym itd...
Co do dokumentacji składanej już konkretnie w tej sprawie do ZUS... poszukajcie... ja na razie nie na tym etapie...
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/orzeczenie_o_niezdolnosci_do_pracy-a_2618.htm
Powodzenia...
dopisek: bez takiego oświadczenia mu się nie należała (nie spełniał wymogów), stąd ono jest tu podstawą...
Pozdrawiam.
leni56

PostWysłany: Nie Mar 01, 2009 22:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozwalam soebie wrocic do tematu.
Niestety sprawa renty dla chlopaka chorego na schizofrenie z calkowita niezdolnoscia do pracy nie wypala. Ten trop jest juz sprawdzony. Brak najmniejszych sladow ze choroba powstala przed 18 rokiem zycia. Lekarze nie chca wypisac zaswoadczenia bez podkladki tj sladu w dokumentacji medycznej. MOPS po raz tzreci odmowil zapomogi bo ojciec za bogaty.

Pytanie:
czy mozna w jakis sposob zwrocic sie do sadu o laimenty za posrednictwem czynnika spolecznego? Kuratora sadowego? Opieki sapolecznej? prokuratura? nie wiem kogo? kogos ktoby zaopiniowal problem chlopaka bez zadnego dochodu pozbawionego wsparcia od zamoznego ojca , mimo,ze sam chlopak odmawia wystapienia o alimenty od ojca?
Dzis bylo mi przykro, zobaczylam jak mlody zebrze o 50 gr . Na papierosy.
Jak pisalam matke ledwie stac na wykarmienie go. Chlopak nie nie jest menelem . Ale namietnie jak wiekszosc chorych pali. Wlasciwie nic innego nie robi, : pali, maluje i modli sie. . Praktycznie wogole nie ma pieniedzy ktore moglby przeznaczyc na swoj cel .. rozdysponowac po swjemu, co w efekcie poglebia chorobe, bo mlody zamyka sie , izoluje .. a powinno byc odwrotnie!
Dzis matka wpadla na pomysl; aby napisac do prokuratury. Zarzut znecanie sie, brak nalezytej opieki, itd..
Byla wzburzona bo zwrocila sie do ojca chlopaka aby wstawil mu telewizor do pokoju; Ojciec zareagowal krzykiem : gnojowi nierobowi telewizora nie da. Nic mu nie da, matlka moze sobie zabierac swojego synka, tatus go nie chce.
To jedyny syn tatusia z dochodem 200 tys rocznie.
Powrót do góry
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Mar 01, 2009 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Choroba jest stwierdzona? Może wystapic o ubezwłąsnowolnienie i jako opiekuna wstawic matkę? Wtedy matka mogłaby wystapic o alimenty na niepełnosprawnego dorosłego syna....
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: