Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

udawane zasłabnięcie oskarżonego podczas rozprawy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aurrora77

PostWysłany: Sob Mar 07, 2009 14:17    Temat postu: udawane zasłabnięcie oskarżonego podczas rozprawy Odpowiedz z cytatem

witam już jesteśmy po pirwszej rozprawie w sprawie znęcania się psychicznego i fizycznego mojego ojca nad mamą i nami .Wyznaczeni do składania zeznań były cztery osoby jednak udało się przesłuchac tylko mojego ojca.Wszystko było dobrze kiedy on opowiadał kłamliwe historie (prawie trzy godziny) jednak kiedy przedsatawiono mu dowody ,że kłamie przed sądem i adwokat zaczął go szczegółowo dopytywać udał,że się żle czuje i rozprawa została przeniesiona na kolejny termin.Chciałam zapytać jak będzie wyglądało dalsze przesłuchanie świadków ,jeśli na kolejnej rozprawie znów zacznie udawać zły stan zdrowia czy złe samopoczucie,jak sąd podchodzi do takich zachowań-bo tak można sprawę ciągną w nieskończoność-a ta rozprawa ma zacząc się właśnie od przesłuchania mojego ojca.proszę o pomoc
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sob Mar 07, 2009 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może zostać powołany biegły lekarz a nawet jeśli udowodniona zostanie symulacja stanu zdrowia może zostać dodatkowo ukarany.
Choć pewności co do tego nie mam i każda sprawa jest inna.

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
aurrora77

PostWysłany: Nie Mar 08, 2009 13:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam raz jeszcze-chciałam zapytać kto bedzie pokrywał koszty wezwania biegłego jeśli zajdzie taka potzreba i czy jesli "żle poczuje"sie znów oskarzony to czy mogą np.przesłuchiwać dalej nas jako pokrzywdzone czy rozprawa musi być odwołana .
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Nie Mar 08, 2009 14:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koszty najczęściej ponosi Skarb Państwa, tylko wyjątkowo oskarżony...Nie ponosi w sprawie karnej - pokrzywdzony, bo chyba o to chodiz w pytaniu?....
aurrora77

PostWysłany: Nie Mar 08, 2009 15:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze mam jedno pytanie-czy mojemu ojcu jakio oskarżonemu takie zachowanie coś daje?tzn.co może tym sposobem uzyskać?Prosiłam jeszcze o odpowiedż czy mogą nas przesłuchać pomimo jego "złego "stanu zdrowia czy rozprawa zostanie odwołana.przesunięta?
Powrót do góry
maras

PostWysłany: Pon Mar 09, 2009 0:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przesunięta może zostać.
Lecz jeśli masz więdzę, że to nie jest prawdziwy zły stan zdrowia tylko zwykła symulacja aby odłożyć przesłuchanie w czasie masz możliwość powiadomienia Sądu o tej sytuacji.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Echnaton

PostWysłany: Pon Mar 09, 2009 9:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mówi stare przysłowie - co się odwlecze to nie uciecze! Tego się trzymaj. W gruncie rzeczy nie chodzi o odwet w postępowaniu karnym ale o zatrzymanie przemocy i nieuchronność kary....
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: