Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ania571
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 7:20 Temat postu: Jak pomagać skutecznie |
|
|
Jestem pracownikiem pom. społ. Proszę napiszcie kto u Was, po interwencji dowozi dzieci do pogotowia lub do rodziny. U nas jest to problem policja odmawia bo mają tylko jeden patrol w mieście i jak pojadą do placowki to 1,5 godz. miasto zostaje bez patrolu. Będę wdzięczna za każdą poradę, przepis... Pozdrawiam wszystkich pomagaczy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:12 Temat postu: |
|
|
Pewnie wszędzie jest z tym problem. W nowelizowanej \ustawie o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie obowiązek ten przejęła na siebie Policja więc pewnie to dyskusja będzie niedługo bezprzedmiotowa... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:14 Temat postu: |
|
|
Aniu Witaj Serdecznie
dokładnie tak jak napisał Kazik
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania571
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 13:16 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź -dla mnie to też logiczne. Ciekawi mnie jeszcze czy zostały powołane u Was zespoły interdyscyplinarne. W mojej gminie działał zespół do lipca br. Po wejściu nowej ustawy członkowie zostali odwołani, bo brali za to pieniążki. Teraz myślimy jak zrobić by było naj... Proszę napiszcie jak to u Was wygląda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 13:35 Temat postu: |
|
|
ja tylko chciałam sie przywitac z Opieka Społeczną mam nadzieję, że zechce z nami pobyć dłużej bo okrutnie jest potrzebna!
Aniu - Kiedy można skorzystać z pomocy OPS? _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 22:12 Temat postu: |
|
|
Chciała bym skorzystać z okazji i zadać kilka pytań Aniu.
Nie mam szczególnych doświadczeń z instytucją którą reprezentujesz - ale na Forum wiele razy o niej czytałam niestety nie najlepsze opinie.
Czy mogłabyś przyblizyć zakres działalności OPS?
Bo z tego co sie orientuję to możliwości sa duże a jednak nie satysfakcjonuje to ludzi. Narzekają, że tak naprawdę to Opieka Społeczna niewiele dla nich robi ciężko otrzymać pomoc finansową:
i tu moje pytanie : są jakies kryteria, warunki do spełnienia żeby otrzymać np dofinansowanie do czynszu, gazu, światła?
Słyszałam też, że są jakies kredyty na "start" dla bezrobotnych i to bardzo korzystne. Kto może otrzymać taki kredyt?
Moje kolejne pytanie do Ciebie Aniu 571 - Co tak naprawdę daje Ustawa o przeciwdziałaniu przemocy?
Kontrowersyjny zapis dajacy prawo do zabierania dzieci, umieszczania ich w placówkach zastępczych bez wyroku sadowego to przecież zamach na rodzinę. Czy Ty miała byś odwagę wejść do domu i zabrać dziecko rodzicom/
Myśmy już dyskutowali na tem temat - ale zapis o tym to odbieram jako odpowiedź władzy na sprawę Róży - gdzie opiekunka społeczna zabrała dziecko matce bo w domu był bałagan. Później tę kobietę wysterylizowano w szpitalu, kazano ściskać piersi żeby nie miała mleka. Dopiero vox populi zachamował tę samowolę, bezmyślność i dyskryminację.
Myślisz że ten zapis dający takie kompetencje ludziom z Opieki Społecznej jest dobry? _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania571
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 8:19 Temat postu: |
|
|
Ojej, ale pytań . Jeśli chodzi o pomoc społ. to nigdy nie było dobrych opinii na temat działalności OPS ( bo niby tylko dla pijaków). Moim zdaniem wszystko zależy od Ośrodka. U mnie prowadzona jest działalność taka jak we wszystkich innych, poza tym by zmienić podejście do OPS utworzyliśmy Klub Integracji Społ, centrum wolontariatu i bierzemy udział w projekcie syst. dofin. z UE oraz w innych projektach konkursowych,czyli wychodzimy do ludzi. Napiszę jak to z przemocą jest u nas. W momencie kiedy otrzymujemy info o przemocy koord. ds przemocy idzie na wizję i pierwszą rozmową, jeśli info się potwierdzi koord.oddaje sprawę do odpowiedniego prac. socj. z konkretnymi wskazaniami. Taka rodzina objęta jest pracą socjalną (założona jest NK) przez pół roku. Po upływie 6 m-cy idzie koordynator i robi rozeznanie w sytuacji i podejmujemy decyzję czy nadal praca socj. czy nie. Najczęściej tak. Rodzina (kobieta) objęta NK ma wsparcie finansowe ( co prawda są kryteria doch. 477-dla samotnej os. i 351 dla os. w rodz. ale może też otrzymać specjalny zasiłek celowy lub jeśli się kwalifikuje pomoc w zakresie dożywiania-150 % kryterium). Jęśli chodzi o nową ustawę to na gorąco mieliśmy 2 przypadki może nie doslownie przemocy, ale dzieci pod opieką matki, ktora miala ok. 2 prom.alko. Dzieci zostały odebrane i szwagierka się nimi zajęła, sąd został powiadomiony+ nasz wniosek o pozbawienie wladzy rodzic.(wcześniej była ograniczona). Każdy przypadek moim zdaniem jest indywidualny. Od dawna prac. socj. asystowali, odbierali dzieci w razie konieczności. W mediach nagłaśniają różne sprawy, ja sobie zawsze stawiam za cel max. pomoc ofierze, dzieciom( fajnie gdy inne slużby wspierają, bo pr. socj. nikt nie lubi i nie ma autorytetu w naszym państwie). Poza tym każdy wtedy może być świadkiem na rozprawie sądowej.Problemem jednak w naszej gminie (małej!) jest policja, bo mało patroli, przeszkolenia, itd. Stąd moje pytanie o przewóz dzieci- zapisu w nowej ustawie nie znalazłam-plis o art. My dajemy propozycje ofierze np porad prawnika, psych., noclegu, zmiany adresu, ... ale to osoba wybiera. I... częo zdarza sie że wybierze inaczej niż my byśmy chciali, ale to jej wybór-nadal pomagamy.
Co do pomocy fin. OPS to te kryteria doch. są ważne. Można starać się o pomoc w zapłaceniu prądu, mieszkania itd. i tu dajemy często na przelew osobom z problemem alko. Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania571
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 8:20 Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno myślę, że dyskusja na temat zapisu jest niepotrzebna, przepis obowiązuje i trzeba go stosować. Ważne by pokazaly się jak najszybciej akty wykonawcze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 10:19 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pomóż mi " rozpracować " te Ustawę bom nie obyta z prawem i Ustawa stanowi dla mnie pewnego rodzaju pidzyn, którego nie rozumiem.
Ania571 napisał: | Ważne by pokazaly się jak najszybciej akty wykonawcze. |
Masz na mysli :
Minister właściwy do spraw zdrowie określi, w drodze rozporzadzenia, wzór zaswiadczenia lekarskiego o przyczynach i rodzaju uszkodzeń ciała związanych z uzyciem przemocy w rodzinie
Trochę dziwne, że lekarz w/g tego zapisu nie potrafi samodzielnie sporzadzić obdukcji.
A co z zapisem o zapewnieniu bezpiecznego schronienia w specjalistycznym ośrodku wsparcia dla ofiary
Są takie Ośrodki - kiedy można otrzymać takie schronienie.
załóżmy hipotetycznie: osoba stosujaca przemoc wraca nad ranem do domu jedyne co moze zrobić ofiara to wyskoczyć przez okno tak jak stoi być może z dziećmi np: zima. Co się dzieje wtedy, kto jej udzieli pomocy?
Gdzie ma doczekać rana ? _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania571
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:10 Temat postu: |
|
|
Co do zaświadczeń to są "już" konsultacje społeczne. Wiesz wszystko zależy czy na ternie gminy jest Program przeciwdzialania przemocy-u nas daleko zaawansowane rozmowy, bo w tym programie powinno być wszystko ujęte, a przynajmniej powiedziane na spotkaniach. I hipotet. ofiara przemocy trafia do lekarza, to obdukcja za darmo na druku dowolnym, z pieczątką lekarza i opisem stanu zdrowia-myślę że podczas wchodzenia nowych przepisow będzie to respektował sąd. U nas w gminie nie ma ośrodka wsparcia, noclegownie mamy w mieście powiatowym a OW w wojewodzkim. Wszędzie na telefon się dogadujemy. Jeśli chodzi o eksmisje sprawcy to pewnie nie tak szybko, bo sąd niby 30 dni ale tam wchodzą przepisy eksmisyjne i gmina ma dać mieszkanie jak sąd tak postanowi, a u nas spora kolejka. Zastanawiamy się z TBS czy kilku sprawcow może mieszkać w jednym lokalu socjalnym. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 22:10 Temat postu: |
|
|
Witajcie
Cytat: |
Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, wzór zaświadczenia lekarskiego o przyczynach i rodzaju uszkodzeń ciała związanych z użyciem przemocy w rodzinie, uwzględniając przydatność zaświadczenia dla ochrony prawnej osoby dotkniętej przemocą w rodzinie.
|
W założeniu jest bezpłatne zaświadczenie a nie obdukcja. Jednak treść i umocowanie prawne tego dokumentu w założeniach jak przypuszczam może i będzie stanowić dowód w postępowaniu.
Cytat: | osoba stosujaca przemoc wraca nad ranem do domu jedyne co moze zrobić ofiara to wyskoczyć przez okno tak jak stoi być może z dziećmi np: zima. Co się dzieje wtedy, kto jej udzieli pomocy? |
Wtedy możemy zadzwonić na polciję (numer 112) lub 997 z tel. stacjonarnego. Sprawca może być zatrzymany, zatrzymany do wytrzeżwienia.
Lulka z chęcią bym Ci więcej odpowiedział jednak jak wiesz nie ma do Ustawy jeszcze przepisów wykonawczych. Na chwilę obecna gdybać raczej nie warto. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 23:04 Temat postu: |
|
|
Wszystko jasne dla Was, którzy sie znacie na tym wszystkim...
Pytam i może to niemadre pytania, ale po tym co czytałam i słyszę o OPS to jestem ciekawa ile w tym prawdy a ile niechlubnych mitów.
Choćby niedawne problemy Agnieszkikoko.
Teraz dzięki Ani będzie wiedziała jak się poruszać w tej plątaninie informacji.
Moim zdaniem żeby myśleć nie potrzeba aktów wykonawczych.
Bedę na pewno Anię pytać o różne sprawy bo OPS to wazna Instytucja i chyba najbliżej stojąca ludzkich spraw i to tych najbardziej smutnych - Biedy,beznadziei,wstydu i upokorzenia.
Oczywiście piszę o ludziach którzy znaleźli się w trudnej sytuacji na skutek zdarzeń losowychnie nie zaś ze sposobu na przewegetowanie.
Nie dziwcie mi się proszę że zadaję pytania może i nierozumne, ale właśnie chcę zrozumieć. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania571
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 14:51 Temat postu: |
|
|
Witajcie, czy w Waszych gminach są już uchwały dotyczące zespołów interdyscyplinarnych i gminnych programów przeciwdziałania przemocy...? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 21:02 Temat postu: |
|
|
Nawet jeśli są - tak jak w Suwałkach - to przecież muszą ulec modyfikacji. ! października ściągamy fachowca aby przeszkolił jak najwięcej osób z zakresu nowej Ustawy...Od tego trzeba zacząć. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 23:25 Temat postu: |
|
|
póki nie ma dokładnych wytycznych w/g mnie nie ma sensu inwestować w takowe szkolenia - bo na jakiej podstawie i to tak troszkę jak mówienie o niczym. Poczekajmy na zapisy wykonawcze. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
|