|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iner
|
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 13:29 Temat postu: czy mówić dzieciom o tym, ze ich kochany tatuś bije mamę? |
|
|
Rozwodzę się z mężem. Złożyłam pozew z orzekaniem o winie bo mial kilkuletni związek z inną kobieta. Nasz konflikt narasta. Mieszkamy wciąż w jednym mieszkaniu, niestety jest to mieszkanie męża. Nie mogę się z niego wyprowadzić do czasu uzyskania rozwodu. Problem mój polega na tym, ze mąż już dwukrotnie użył wobec mnie przemocy, zrobiłam obdukcję i zalożyłam mu sprawę w sądzie. Mąż jest na tyle perfidny i kłamie przed policją, przed wszystkimi, oczernia mnie i oskarża o to, że to ja stosuję wobec niego porzemoc, odwraca sytuację. Przed dziećmi gra spokojnego, idealnego tatusia, "kupuje je" i nastawia je przeciwko mnie, mówi, ze się spotykam z innym panem itp. Natomiast ja mam opory żeby im wprost powiedzieć, że te wielkie czarne siniaki zrobił mi ich tatuś. Po ostatnim incydencie stwierdzilam ze on napewno by powiedział w takiej sytuacji i nie zawahałby się ani nie miał skrupułów jak one to odbiorą i jaki to wywoła skutek, także psychiczny. Uważam, ze w momencie kiedy będę mogła już się wyprowadzić i zabrać dzieci to one nie bardzo bedą chciały się wyprowadzić tym bardziej, że tatuś jest ok. Poza tym trwa walka o przyznanie opieki i najprawdopodobniej sąd zleci przebadanie dzieci przez psychologa. Wynik tego badania a więc także ich stosunek do ojca będzie istotny. Co sądzicie na ten temat, powiedzieć a jeżeli tak to w jaki sposób, żeby nie naruszyć ich kruchej psychiki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iner
|
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 13:57 Temat postu: |
|
|
Zapomniałam podać wiek dzieci, starsza córka ma 10 lat, młodsza 7. Powiem jeszcze, że mąż manipuluje nimi i gra na ich uczuciach używając ich jako narzędzi do walki ze mną i nie przebiera w środkach. Raz wywołał awanturę i pozorował przy dzieciach, ze to ja i dzwonił przy nich na policję, na dodatek kazał starszej córce opowiedzieć pani w szkole o całym zajściu. Do tego kreuje się przed wszystkimi jako praktykujący katolik, uczciwy i spokojny, chodzi z dziećmi do kościoła, co wieczór modli się z nimi i pilnuje, żeby spełniały wszystkie praktyki religijne wręcz z fanatyczną skrupulatnością, a gdy one śpią to zmienia swoje oblicze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margola
|
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 21:41 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem - nie. Są jeszcze zbyt małe by cokolwiek zrozumieć, a poza tym one nadal będą jego dziećmi, nawet po waszym rozwodzie. Poza tym wywnioskowałam z postu, że wobec dzieci mąż nie stosuje przemocy.
Napisałaś ..."Poza tym trwa walka o przyznanie opieki i najprawdopodobniej sąd zleci przebadanie dzieci przez psychologa."...
Zarówno mąż ty i dzieci zostaniecie poddani testom przez psychologa i pedagoga. W sprawie rozwodowej badana jest przede wszysytkim więź z rodzicem. Prawo do opieki z regóły otrzymuje jednak matka, o ile nie jest alkoholiczką, narkomanką, itp. _________________ Co mnie nie zabije uczyni mnie silniejszą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
zamazama
|
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 22:40 Temat postu: |
|
|
córka która ma 10 lat pewnie i tak wczesniej czy później się zorientuje jak naprawdę wygląda sytuacja; ściany w mieszkaniach są cienkie więc skąd pewność, że ona nic nie słyszy?
myślę, że możesz z nimi spokojnie porozmawiać, powiedzieć jak wygląda sytuacja, bez wnikania w szczegóły, bez zbytniego obwiniania ojca, ale one muszą wiedzieć |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Sob Sie 11, 2007 9:16 Temat postu: |
|
|
Mówić im, że to co robi tata to przestępstwo. Że bicie mamy to przestępstwo, zło, że wg. przykazań (wierzą jeśli chodzą do Kościoła) to też jest nie w porządku. Niech maluchy uczą się co jest złe i karalne,by rosła im świadomość społeczna oraz nasza wiara zakłada, że mamy szanować bliźnich jak siebie oraz "mężowie dbajcie o swoje żony". Szczególnie córce, bo ma 10lat. _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 18:16 Temat postu: |
|
|
Powiedz im prawdę. Są jeszcze małe, ale już powinny o tym wiedzieć. Oczywiście powiedz to tak, aby zrozumiały.
Jak dorosną będziesz miała wielki problem. On im nagada bzdur i będziesz żałować że wczęśniej im nie mówiąś prawdy. _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 13:43 Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie z Brzytwa, prawda to wszystko co powinny wiedzieć dzieci... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|