|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
roofer
|
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 13:40 Temat postu: Porozumienie |
|
|
Wszyscy mamy wspólny problem z odróżnianiem prawdy od kłamstwa, złych od dobrych intencji, w domu, w sądzie, na forum, wszędzie. Nie mamy procedur, zasad, sposobów odróżniania dobrej od złej woli w sądownictwie rodzinnym. Jeden kłamie, płacą wszyscy. Widoczne to jest w postępowaniach sądowych w sprawach o alimenty czy rozwód. Każdy może wejść z dowolnym paszkwilem i uruchomić całą Polskę ze wszelkimi uczonymi prawnikami, budżetami państwowymi i budowlami ze szkła i marmuru na obsługę jednego kłamstwa. Obłowią się armie ludzi a kłamstwo tylko zostanie zagruntowane, aby dalej dawało zarobić kolejnym armiom ludzi.
Kłamstwo i zatajone cele są faktycznym źródłem przemocy i agresji, wyklucza porozumienie, otwiera drogę do agresji i terroru. Kto autentycznie występuje w ochronie rodziny, najpierw sam zobowiązany jest powstrzymać się od pogłębiania konfliktu kłamstwem i zatajaniem faktycznych celów procesowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 19:55 Temat postu: |
|
|
Nie wiem o co chodzi w tym wpisie...niby jest o kłamstwie, manipulowaniu, dobrych intencjach, ale w głębi sugerowanie, ze KTOŚ kłamie, manipuluje....Może powiesz komu zarzucasz kłamstwo i w jakim celu? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
roofer
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 13:31 Temat postu: |
|
|
Chodzi o to, że.......
Najbardziej niebezpieczną forma destrukcji jest agresja upozorowana działaniem w ochronie. Czynione to jest wtedy, kiedy sumienie jednak pracuje i zabrania atakowania bezpośrednio, wymyśla się więc pozornego wroga i proszę oto jest uzasadnienie konieczności pozbawienia, zasądzenia, wypędzenia, wsadzenia, odebrania czy innego uziemienia człowieka. Kiedy są dzieci, to taka zabawa dotyczy ich w kolejności pierwszej, atakującego w drugiej kolejności a najmniej atakowanego w ten sposób.
To jest stały fragment gry sądowej, uprawiany nie tylko przez strony ale i przez sędziów. Stąd postępowanie w sprawie rodzinnej tradycyjnie rozpoczyna się od zorganizowania ataku osobistego - najpierw w uzasadnieniu pozwu a potem w tzw. "dowodach z zeznań". Kiedy strony już dobrze się wykrwawią, sędzia ogłasza wyrok w imieniu RP
i uzasadnia, że strony są już tak krwawe, że nie zostaje nic innego jak zlikwidować rodzinę.
Wiele jest osób, które chętnie korzystają z takiej procedury destrukcji rodziny. Myślę, że to jest jakieś 80 % powództwa w sprawach rodzinnych, w tym karno - rodzinnych.
Wiem, ze to jest ostatnie miejsce na wygłaszanie takich tekstów. Przygotowany jestem na gromy, wykluczenia, pozbawienia i inne tego rodzaju konsekwencje. Pa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mala5
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:05 Temat postu: |
|
|
Niekoniecznie wszystko jest kłamstwem. A jeżeli człowiek uczciwy walczy o podstawowe rzeczy potrzebne dzieciom: jak poczucie bezpieczeństwa, warunki bytowe, spokojną egzystencję, a ta druga osoba w tym przeszkadza?
Przecież rozwód jest ostatecznością. Jestem osobą bardzo wierzącą i wykształconą i musiałam trzeźwo popatrzeć na sytuację, która zagrażała mojemu życiu i zdrowiu i zdrowiu dzieci. Mścił się i mści dalej na mnie i dzieciach. Żyć razem z nim niemożliwe. Dąży do zgody, kiedy nawet małżeństwo nie istniało w świetle Kościoła, bo zaburzenia jakie ma to wykluczają. Jak się z takim kimś porozumieć? To cichy morderca, który robi na złość.
Różne są przypadki. ja nigdy nie kłamałam walczyłam o prawdę, którą on chciał ukryć. Znał wszystkie moje słabe strony. Zwalniał z pracy, poniżał, wysyłał do nowej pracy swoich ludzi, którzy mieli mnie ośmieszyć mu mojej dyrekcji, wymuszał i wymusza na dzieciach, żeby robiły co on chce. Jest jak małe dziecko w swoim urojonym świecie Podpłaca ludziom od których zależy moja przyszłość, jednocześnie płacąc małe alimenty.
I co pozwoliłby pan takiej osobie się zamordować?
Czy można mówić o porozumieniu z człowiekiem, który piekło ze swojego dzieciństwa wniósł w dorosłe życie? Niedojrzały niszczy to co ma najważniejszego? Tylko takie przypadki są na tym forum. Beznadziejnie trudne i skomplikowane. I żeby przeżyć w sytuacji przemocowej trzeba mieć dużo siły i wsparcia. Bo gdyby było możliwe porozumienie to terapie wspólne , czy diagnoza lekarza byłaby inna. Niestety są przypadki beznadziejne, i wtedy kobieta ma prawo do samodzielnego życia. mala5 _________________ mala5 |
|
Powrót do góry |
|
 |
roofer
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:40 Temat postu: |
|
|
Sytuacja przemocowa jest przede wszystkim innym wtedy, kiedy jedno jest zakneblowane i przywiązane do pręgierza a drugie daje sobie możliwość swobodnego, publicznego plucia. Nic dziwnego, że się wszystko obróciło w gruzowisko, no i jeszcze morderca. Jeśli tak jak tu na forum było także w oficjalnych papierach i wystąpieniach, to faktycznie im mniej kontaktu tym lepiej i bezpieczniej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gigi31
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:35 Temat postu: |
|
|
hmmmm zastanawiam sie jaki TY masz cel...... kogo chcesz usprawiedliwić hmmmmm albo kogo utwierdzic w przekonaniu iż przemoc nie jest przemocą ....albo, iż jedna przemoc jest mniej groźna, mniej bolesna niz druga ...... |
|
Powrót do góry |
|
 |
roofer
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:45 Temat postu: |
|
|
Myśl Córko, myśl i nie szukaj nauk dla siebie w moim rozumie tylko we własnym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 12:32 Temat postu: |
|
|
roofer, jaką Córką jest dla Ciebie Gigi że tak do niej się zwracasz?
Miejsce na prawienie kazań znajduje się gdzie indziej i chociaż jestem osobą wierzącą praktykującą to słuchanie takiego kazania jakim próbujesz tutaj zabłysnąć.....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 12:34 Temat postu: |
|
|
nie ma nic wspólnego z założonym tematem pt."porozumienie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
roofer
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 12:53 Temat postu: |
|
|
Z tego co się orientuję, słuchanie kazań nie jest przymusowe.
Jeśli z porozumieniem ktoś nie chce mieć nic wspólnego to oczywiście nie będzie miał. Pragnę jednak zauważyć że słowo porozumienie składa się z dwóch części - po + rozum. Pójść po rozum do głowy, chyba własnej głowy bo przecież nie cudzej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 12:58 Temat postu: |
|
|
roofer, jaką Córką jest dla Ciebie Gigi że tak do niej się zwracasz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
roofer
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 13:02 Temat postu: |
|
|
Skoro zwrot jest tak żenujący, to nich będzie Przyjaciółko albo jak tam,
nie znam imienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 13:18 Temat postu: |
|
|
Żenująca jest nuta kpiny płynąca z Twoich słów.Próbując coś podważać, udowadniać jednocześnie nabijasz się z tego forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
janieja
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 16:17 Temat postu: Porozuminie |
|
|
Człowieku co ty wiesz o przemocy?Ględzisz trzy po trzy para piętnascie.Nawiedzony,wyzwolony ......ciekawe jakbyś sie czuł po ''maratonie'' z przemocowcem,jest on ani większym ani mniejszym wrogiem,ktory stosuje swoje ''gierki'' bo tak ma byc jak on chce...decyzja o skierowanie sprawy do sądu to ostatecznośc,jest to trauma dla rodziny.....dziwne to tak jakbym słyszała ''echo domu'' wszyscy klamia i zmyslają.........zarty se stroisz z naszego cierpienia?tu nie ma miejsca dla klownów. _________________ Nadzieja umiera ostatnia - optymistka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
roofer
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 19:18 Temat postu: |
|
|
Nawiedzony / wyzwolony to co to ma być pochwala czy oszczerstwo w wątku zatytułowanym Porozumienie ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|